El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

29/01/2021
by Oncolliga
Comentaris tancats a Tabaquisme en temps de Covid

Tabaquisme en temps de Covid

El tabac no ajuda als fumadors amb Covid, dit d’una altra manera, els pacients de Covid que siguin fumadors poden patir més que els no fumadors. En els següents enllaços s’explica el per què.

Fumar augmenta el risc de símptomes de Covid 19

L’institut Català d’Oncologia ha organitzat 4 webinars  molt interesants sobre el tema.

16/04/2020
by Oncolliga
Comentaris tancats a La genètica i l’addició al tabac

La genètica i l’addició al tabac

Un estudi recent obra una porta per a futures investigacions que puguin esbrinar la relació entre la genètica i l’addicció al tabac. Perquè han trobat la manera per estudiar aquesta relació dels gens amb el desig de fumar i la facilitat o no deixar l’hàbit. Sembla ser que podria estar implicat el gen Slit3.

Bibliografia:

Identifican un gen humano involucrado adicción tabaco

30/03/2020
by Oncolliga
Comentaris tancats a Tabac i coronavirus

Tabac i coronavirus

A aquestes alçades qui és tan ignorant per negar que el fum o el vapor del tabac és perjudicial per a l’organisme, i que entre altres coses afecta al sistema respiratori?

Llavors, una persona infectada de coronavirus que fumi o vaporegi expulsa a l’aire el virus, i pot contagiar a qui tingui davant. Se suma un nou risc pels fumadors passius.

També cal tenir present que, com sempre, la pitjor part se l’emporta l’addicte a la nicotina, els experts informen que el tabac redueix les defenses del que fuma cigarret i el que vaporeja e-cig, i si es té en compte que el virus Covid-19 ataca el sistema respiratori, només haurem de sumar 2 més 2 per adonar-nos del que es juga el consumidor de nicotina.

No és estrany, doncs, que un percentatge important de casos fatals de coronavirus fossin fumadors, perquè patien, prèviament, alguna malaltia respiratòria greu relacionada amb el consum del tabac.

I una altra dada alarmant, que també afecta als fumadors passius, és que les persones que tenen al cos un mínim de cotinina (un alcaloide de la nicotina metabolitzada) tenen un risc més elevat de patir problemes respiratoris.

Així doncs, avui més que mai algunes persones s’haurien de repensar la seva addicció i alliberar-se per sempre, pel seu bé i dels altres, com no.

Bibliografia:

https://www.lavanguardia.com/vida/20200319/474256797592/humo-tabaco-transportar-coronavirus.html

https://www.lasdrogas.info/destacada/fumar-empeora-sintomas-coronavirus/

21/11/2019
by Oncolliga
Comentaris tancats a LA NICOTINA TAMBÉ GENERA CRAVING

LA NICOTINA TAMBÉ GENERA CRAVING

El craving es defineix com el desig irracional i imperiós de prendre una substància addictiva (com per exemple, tabac, alcohol, cocaïna…), que pot aparèixer després de superar el síndrome d’abstinència i mantenir-se mesos i, fins i tot, anys després.

Això significa que l’addicció al tabac i/o a l’alcohol és tan severa i perjudicial com qualsevol altra substància estupefaent, doncs, pot condicionar per a tota la vida, perquè l’anhel (craving) és el factor que influeix més en les recaigudes i en el manteniment de l’addicció.

El craving no s’ha de confondre amb el síndrome d’abstinència, són dos conceptes diferents, el primer és l’anhel de consumir i l’altre un conjunt de símptomes físics i psicològics que apareixen quan se suprimeix el consum de la droga.

Durant l’abstinència del tabac es distingeixen dos tipus de craving: El físic (que es produeix de manera paral·lela al síndrome d’abstinència, amb taquicàrdies, suor freda, convulsions…) i el psicològic (que es manifesta un cop superat el síndrome agut d’abstinència, després mesos o anys sense consumir).

La bona notícia és que l’addicció, l’abstinència i el craving es poden tractar per a millorar la qualitat de vida de la persona amb l’ajuda d’especialistes que donen eines per controlar la conducta automàtica de consumir (perquè l’important és evitar la situació que s’associa al patró de consum de la substància) i amb l’aplicació de teràpies que ajuden a gestionar l’estrès i a l’autoestima.

Bibliografia:

https://mejorconsalud.com/carving-deseo-de-consumier/

18/11/2019
by Oncolliga
Comentaris tancats a La pipa d’aigua i els seus efectes negatius

La pipa d’aigua i els seus efectes negatius

Un estudi de la Universitat de California en Irvine (EEUU) ha analitzat les partícules ultrafines inhalades durant una sessió de pipa d’aigua, i la composició dels gasos i dels sòlids a temps real.

 • La conclusió és que el vapor inhalat en una sessió de la “cachimba” conté les mateixes substàncies tòxiques que un cigarret sencer, però amb major quantitat: nicotina (addictiva), component de carbonil (irritants), bencina (cancerigen)… Aquesta dosis és més alta que en una cigarreta, perquè el volum de la inhalació per cada bocana és més gran, a més, la sessió dura més temps.
 • S’ha de tenir present que el carbó vegetal que escalfa el tabac genera una gran quantitat de CO (monòxid de carboni), que en algunes ocasions intoxica al consumidor.
 • Pel que fa a la barreja d’herbes sense nicotina poden produir nivells més alts de gasos tòxics que el fum del cigarret.
 • L’aigua lluny de filtrar res, el que fa és promoure partícules ultrafines.
 • La pipa d’aigua com que crema una major quantitat de derivats del sucre i glicerol que un cigarret, és més tòxica, ja que quan el glicerol s’escalfa crea aldehids irritants i cancerígens.

En altres estudis també s’ha observat que la pipa d’aigua desenvolupa problemes cardiovasculars, perquè una sessió augmenta la pressió arterial i la freqüència cardíaca en 16 batecs/minut, això implica també que augmenta la rigidesa arterial. Tot plegat és un factor de risc per desenvolupar un atac cardíac o accident cerebrovascular.

Bibliografia

https://www.lasdrogas.info/noticias/fumar-cachimba-tan-nocivo-como-el-tabaco/

11/11/2019
by Oncolliga
Comentaris tancats a El cigarret elèctric afecta a la fertilitat

El cigarret elèctric afecta a la fertilitat

Un estudi recent de la Universitat de Carolina del Nord (dels EEUU) observa que el consum del cigarret electrònic afecta a la fertilitat de les dones. Per una part, abans de concebre, influeix de manera que pot retardar la implantació d’un embrió fertilitzat a l’úter. Per altra, si es consumeix durant l’embaràs canvia el metabolisme de les filles. Fins i tot, el bebè pot néixer amb un pes inferior a l’esperat.

Bibliografia

https://www.infosalus.com/salud-investigacion/noticia-cigarrillos-electronicos-podrian-afectar-fertilidad-mujeres-20190905185343.html

04/11/2019
by Oncolliga
Comentaris tancats a El perill dels cigarrets electrònics està en la nicotina?

El perill dels cigarrets electrònics està en la nicotina?

I tan!, però resulta que els cigarrets que s’anuncien sense nicotina també són perjudicials per a la salut. Encara queda molt per estudiar sobre el tema, però a les darreres investigacions s’ha observat que provoca de forma immediata problemes al sistema respiratori i als vasos sanguinis, per tant, amb la utilització regula com pot afectar a la llarga?

Com és habitual en els productes que provoquen addicció a la nicotina, el fabricant no informa gaire de l’article que ofereix al consumidor; a un client preocupat el tranquil·litza venent-li un cigarret electrònic sense nicotina, però no l’explica que perquè hi hagi vapor ha hagut d’afegir propilenglicol i glicerol, les molècules dels quals quan es transformen en vapor apareixen substàncies tòxiques que generen canvis perjudicials i significatius al revestiment intern dels vasos sanguinis, reduint el flux sanguini.

Un estudi de la Facultat de Medicina Perelman de la Universitat de Pennsilvània (EEUU) ha observat com la inhalació del vapor de les cigarretes elèctriques té un efecte immediat a la funció vascular del cos humà, perquè deteriora la funció endotelial fins el punt de reduir el flux sanguini.

L’endoteli, que recobreix la superfície interior dels vasos sanguinis perquè hi hagi circulació sanguínia, si es veu compromès per les substàncies tòxiques del vapor, es deteriora, i en conseqüència les artèries s’obstrueixen aturant el flux de la sang cap al cor o al cervell, i provocant l’atac de cor o l’ictus (vessament cerebral).

Bibliografia: https://www.lasdrogas.info/noticias/los-cigarrillos-electronicos-incluso-sin-nicotina-danan-los-vasos-sanguineos/

28/10/2019
by Oncolliga
Comentaris tancats a Tomba metabòlica: No m’aprimo!

Tomba metabòlica: No m’aprimo!

Si fas dieta per aprimar i no perds pes, llegeix aquest article per tenir en compte com fer-ho de manera saludable i efectiva.

Perdre pes no és tan senzill, cal tenir present que en el procés entren en joc diversos factors, per tant, s’han d’entrenar uns quants hàbits:

 • Evitar l’estrès
 • Dormir més
 • Alimentar-se de manera adequada a la despesa física diària (ni menjar més ni menjar menys, el que necessita el teu cos)
 • Triar aliments de qualitat: proteïnes, fibra…
 • Abstenir-se de fumar i beure alcohol
 • Fer activitat física cada dia (pujar les escales, passejar, ballar, bicicleta…)

Bibliografia:

MARTINEZ; L. “Cuando la dieta no funciona”. Cuerpomente.com

21/10/2019
by Oncolliga
Comentaris tancats a Cànnabis si, cànnabis no, un debat per a experts

Cànnabis si, cànnabis no, un debat per a experts

A Espanya el cànnabis és il·legal, i, actualment, el debat que hi ha al carrer sobre les bondats i els perjudicis d’aquesta droga s’ha traslladat a nivell polític, de manera que els diputats donen veu a totes les opinions ja que som testimonis com a altres països la legalitzen.

L’ús terapèutic del cànnabis i controlat com qualsevol altre medicament no hauria de ser cap problema, doncs entre les seves virtuts fa augmentar la gana i inhibeix la pèrdua de pes corporal, i, com que actua com un analgèsic, redueix el dolor (migranyes, fibromiàlgia, dolor neuropàtic…), vòmits i nàusees.

Tanmateix, l’ús habitual i el seu abús pot provocar problemes, el més conegut és l’addicció. A més, altera la memòria de curt termini amb pèrdua significativa, a part, d’altres efectes indesitjables associat a un consum agut: psicosi, fòbia, paranoia, atac de pànic…

No ens deixem confondre i pensem de manera crítica, exactament, quin és el debat?, què s’espera de legalització d’una droga? L’ús terapèutic i l’ús recreatiu són dos coses diferents, per tant, es poden tractar de maneres diferents, per exemple, els opiacis s’utilitzen en l’àmbit mèdic, però no es vénen al carrer; en canvi la nicotina es pot comprar a l’estanc i a la farmàcia.

Repassem quins són els interessos que hi ha darrera de la defensa de la legalització del cànnabis: La utilització a l’àmbit sanitari, el més legítim de tots. L’ús particular per part de la població consumista, sota la defensa de la llibertat personal. El benefici empresarial, no oblidem que significaria un negoci rodó, alternatiu o complementari al del tabac, ja que aquest últim és objecte de la crítica dels que es preocupen de la salut de les persones, i que poc a poc estan aconseguint que el consum entri en una fase de decadència; però els que es preocupen pels diners veuen amb alarma aquesta tendència perquè va acompanyada d’una disminució del benefici.

La població que vol equiparar l’ús del cànnabis com el del tabac ha de ser conscient que el tabac, legal des de fa segles, és la primera causa de mort evitable en els països desenvolupats, on el poder adquisitiu de la població permet un consum habitual. El tabac és un negoci molt lucratiu, que omple les butxaques d’empreses, de particulars influents en l’opinió pública i dels governs, aquests últims són conscients de la mortalitat que provoca aquest “vici”, però fan un traspàs de responsabilitat al consumidor. L’addicció aporta unes despeses sanitàries i socials importants, malalties i morts, però això es compensa amb un rendiment econòmic superlatiu.

Abans de postular a favor o en contra del cànnabis informem-nos, preguntem-nos què i, sobre tot, a qui estem defensant. Per què valdria la pena tirar en davant la legalització? Curar o emmalaltir i enriquir?

14/10/2019
by Oncolliga
Comentaris tancats a Per què fumes quan beus alcohol, i beus quan fumes?

Per què fumes quan beus alcohol, i beus quan fumes?

L’alcohol i el tabac són dos substàncies addictives que van molt unides entre si, de manera que quan es beu alcohol augmenten les ganes de fumar, i quan es fuma augmenten les ganes de beure alcohol, senzillament, perquè ambdues substàncies fan augmentar el plaer a l’organisme.

Per separat, les dues drogues augmenten l’alliberació de dopamina (l’hormona de la felicitat), però quan es consumeixen alhora es produeixen unes interferències perilloses:

 • La nicotina s’imposa a l’alcohol, per tant, la resposta plaent del cervell davant l’alcohol és menor; indueix  al consumidor a beure més per aconseguir el mateix plaer.
 • Per la seva part, l’alcohol accelera el procés de metal·lització de la nicotina (és a dir, es descompon més ràpidament), i el cervell reclama més quantitat, i la persona fuma més.
 • El tabac contraresta l’efecte de somnolència de l’alcohol

El cervell acaba associant que quan beu també fuma, i que quan fuma, beu (condicionament clàssic), de manera que es fa habitual el consum d’ambdues al mateix temps.

Això vol dir que si una persona vol deixar de fumar, cal que suprimeixi l’alcohol, una bona alternativa serien els sucs de fruita natural, que també l’ajudaran abandonar l’hàbit.

https://www.mundiario.com/articulo/mundilife/alcohol-aumenta-ganas-fumar/20170805151319096628.html

07/10/2019
by Oncolliga
Comentaris tancats a Tabaquisme de 4a mà

Tabaquisme de 4a mà

Ara ja es parla de 4 tipus de tabaquismes: el de primera mà, el consum directe de cigarrets; el de segona mà, el fum també anomenat passiu; el de tercera mà, les restes de les substàncies que es queden impregnades a la zona exposada al fum; i el de quarta mà, aquest representat per les burilles que acaben a qualsevol lloc menys al cubell de la brossa o a l’abocador.

Als filtres de les burilles s’acumulen part de les substàncies tòxiques que crema el fumador o la fumadora, de manera que quan es fa el gest de llençar a terra aquell tros que ja no es pot fumar, representa que s’està agredint el medi ambient, es traspassa aquesta química nociva al terra, però el cicle no acaba aquí, aquesta deixalla està exposada a l’aigua de la pluja i al sol. Lamentablement, les substàncies contingudes al filtre es dissolent amb l’aigua, i es transfereixen, és a dir, acaben als rius, al mar, als camps… afectant a la biodiversitat i a la cadena alimentària, per tant, aquesta contaminació acaba al plat, i és aquí on rau la graveta del problema, és un risc per a la salut. A més, des de fa unes 5 dècades els filtres són d’acetat de cel·lulosa, un material fotodegradable (que no és el mateix que biodegradable) que al cap de 8 o 12 anys es descompon a trossets per l’efecte dels raigs ultravioleta del sol, per tant, no desapareixen es dissolen a l’aigua o al sòl.

És trist que el consum de tabac sigui la primera causa de mort evitable al món, però és dramàtic que les burilles siguin també la primera font d’escombraries al món. De les 6 trilions de cigarrets que es consumeixen cada any al planeta, el 64 %, és a dir, 4,5 trilions de burilles acaben fora del cendrer o del cubell de la brossa.

Bibliografia

http://www.lasdrogas.info/noticias/31737/el-problema-de-las-colillas-o-el-tabaquismo.html

02/10/2019
by Oncolliga
Comentaris tancats a Per què la nicotina augmenta el risc del síndrome de mort súbita?

Per què la nicotina augmenta el risc del síndrome de mort súbita?

Quan un bebè està exposat a la nicotina durant l’embaràs i/o la lactància (a través de cigarrets, pegats de nicotina, e-cig…) augmenta el risc de patir el síndrome de mort sobtada abans dels 12 mesos (mentre dorm, durant una malaltia lleu o pateix una obstrucció respiratòria) perquè la nicotina perjudica el mecanisme biològic que el protegeix quan té una falta greu d’oxigen, de manera que quan es troba en aquesta situació els defectes que li ha causat la nicotina l’impedeixen recuperar-se. La nicotina afecta al seu sistema nerviós central i perjudica les seves respostes cardiorespiratòries (per exemple, provocant asfíxia).

Bibliografia

http://www.lasdrogas.info/noticias/32176/la-nicotina-durante-el-embarazo-puede-aumentar-el-riesgo-de-sindrome-de-muerte-subita-del-lactante.html

27/09/2019
by Oncolliga
Comentaris tancats a El cigarret saludable és una estafa

El cigarret saludable és una estafa

El fumador abans de deixar de fumar prefereix comprar qualsevol producte que la tabaquera posi a la venta amb la promesa que és més saludable que un cigarret normal. I la tabaquera hi compte amb això per enriquir-se i molt.

Va passar pels volts del 1960 als EEUU quan van fabricar el primer cigarret lleuger i baix amb contingut de quitrà. Per què el van inventar?, doncs, perquè es donaven per confirmades les conclusions dels estudis, iniciats una dècada abans, que observaven una relació directa entre tabac i càncer de pulmó i altres malalties. Llavors alguns fumadors preocupats per la seva salut van deixar l’hàbit, la tabaquera veia com baixaven les ventes. Així que va buscar la manera de satisfer i tranquil·litzar els seus clients amb un producte nou amb menys nivells de quitrà i de nicotina, de manera que el fumador podia continuar cremant cigarrets amb la garantia que disminuïa el risc de patir malalties.

Per garantir que el famós producte era el que prometien van idear una màquina de fumar que s’encarregava de mesurar els nivells d’aquestes dos substàncies verinoses, i es va establir que el cigarret light era el que emetia menys de 15 mg de quitrà i menys d’1 mg de nicotina.

Quines característiques tenia el disseny d’aquest cigarret que afavoria que la màquina de fumar absorbís menys quitrà i nicotina? Els fabricants van idear diversos mètodes:

Van augmentar els orificis de ventilació dels filtres per disminuir la concentració de fum per pipada (els orifici introdueixen aire i dilueixen el fum)

Van manipular els filtres (per ex., més ventilat, més llargs, més densos, més actius)

Disminuir la densitat del tabac amb fulles de tabac reconstituït (residus de la pròpia planta), làmines de tabac expandit (amb més volum), saboritzants i additius, cigarrets amb circumferències més petites (cigarret Slim)

Van barrejar tabac amb ceps de tabac amb menys nicotina i diferents parts o posicions de les fulles de les plantes

Van fer un tractament químic del paper del cigarret perquè es consumis més ràpid (de manera que la màquina realitzes menys pipades)

Tanmateix, 40 anys després de l’invent els estudis revelaven que els fumadors continuaven emmalaltint igual, aquests cigarrets no eren una alternativa a deixar de fumar, no aportaven cap benefici, eren igual de perjudicials que qualsevol producte de tabac.

El pitjor de tot va ser descobrir que l’invent era una estafa que va donar uns beneficis quantiosos a la indústria tabaquera, la qual era coneixedora des d’un inici que el mètode per mesurar els nivells de les dos substàncies no era fiable, la màquina subestimava la quantitat de quitrà i de nicotina que acabava inhalant el fumador. Per què? Era cert que les màquines mesuraven menys emissió de quitrà i nicotina, però no tenien en compte el factor humà:

L’ésser humà addicte al tabac té ànsies de nicotina, la màquina, no, per tant, el fumador canvia la manera de fumar amb la finalitat d’obtenir la dosi de droga desitjada. Això ho aconsegueix realitzant pipades més freqüents i pipades més llargues i inhalant amb més profunditat, de manera que el quitrà arriba als pulmons d’una forma més profunda.

El fumador tapa els orificis de ventilació amb els llavis i els dits.

Al final, el fumador d’aquest tipus de producte acabava ingerint dos i tres vegades més quitrà i nicotina que la màquina de fumar, i, a més, li costa deixar de fumar.

Els governs que confiaven amb les mesures de les màquines de fumar, van canviar d’opinió, al 2001 la Unió Europea va prohibir l’ús de termes enganyosos als paquets de tabac, com baix contingut de quitrà, lleuger, ultra lleuger, suau…

40 anys van tardar en destapar una estafa mundial. La lliçó que s’extreu d’aquests fets històrics és que no existeix un nivell segur de quitrà. És impossible eliminar totalment el quitrà d’un cigarret, perquè és producte de la combustió del tabac i altres material orgànics afegits (cacau, clau d’olor…).

No existeix el cigarret segur. La única manera d’afavorir la pròpia salut és abstenir-se de qualsevol producte que contingui nicotina. Però la indústria tabaquera coneix molt bé el punt feble del fumador, la seva addicció a la nicotina és tan forta que continuarà creient amb falses alternatives al tabac abans que desprendre’s del problema, abans d’afrontar-se al síndrome d’abstinència.  Per això l’empresari li oferirà novetats, falses promeses.

23/09/2019
by Oncolliga
Comentaris tancats a E-cig afecta al ritme cardíac i la funció cardiovascular

E-cig afecta al ritme cardíac i la funció cardiovascular

Una investigació preliminar presentada en les Sessions Científiques de 2017 de la Associació Americana del Cor, celebrada a Califòrnia (EEUU) descobreix que les cigarretes electròniques contenen productes com el propilenglicol (PG) i la glicerina vegetal (VG) que quan s’escalfen generen bradicàrdia, és a dir, fan que la freqüència cardíaca vagi més lenta; i augmenten la pressió sanguínia, i això pot desencadenar efectes cardiovasculars i elevar el risc de desenvolupar un ritme cardíac irregular i una patologia cardiovascular.

Bibliografia

http://www.lasdrogas.info/noticias/31906/el-vapor-del-cigarrillo-electronico-reduce-la-frecuencia-cardiaca-en-ratones.html

20/09/2019
by Oncolliga
Comentaris tancats a Cannabis i trastorns mentals

Cannabis i trastorns mentals

L’estudi “Granadep” de la Universitat de Granada adverteix que el consum regular de cànnabis pot provocar, a part de l’esquizofrènia altres trastorns mentals: ansietat, depressions, addicció, psicosi, trastorns de personalitat… I, sobre tot, afecta més a aquelles persones que pateixen inestabilitat emocional, pitjor salut física, adversitat social, es troben sense feina, factors hereditaris, etc.

Bibliografia

http://www.lasdrogas.info/noticias/32167/asocian-el-consumo-de-cannabis-con-todo-tipo-de-trastornos-mentales.html

18/09/2019
by Oncolliga
Comentaris tancats a Per què tinc calor quan bec alcohol?

Per què tinc calor quan bec alcohol?

La sensació de calor que s’experimenta quan es beu alcohol no significa que ajudi a mantenir o augmentar la temperatura corporal, és tot el contrari. Per què?

La pell té unes terminacions nervioses sensibles a la temperatura que fan que tinguem la sensació de calor o fred. Però quan s’ingereix alcohol es dilaten els vasos sanguinis de la pell, es produeix el que s’anomena vasodilatació (un augment del diàmetre intern dels vasos), llavors la sang flueix més cap a la pell, i en conseqüència aquesta s’escalfa estimulant les terminacions sensibles a la calor. Tanmateix, aquesta pèrdua de calor accelerada genera una sensació de calor fictícia, perquè en realitat això només està passant a la pell, i no en la resta del cos. L’alcohol enganya el sistema termoregulador.

Bibliografia

http://www.lasdrogas.info/noticias/31907/por-que-el-consumo-de-alcohol-produce-sensacion-de-calor-en-el-cuerpo.html

18/09/2018
by Oncolliga
Comentaris tancats a L’alcohol i el cervell adolescent

L’alcohol i el cervell adolescent

El consum d’alcohol per part de joves menors de 20 anys afecta de manera negativa en el procés de maduració de les estructures cerebrals, bloqueja la bioquímica cerebral, especialment, en aquelles regions del cervell que tarden més en madurar, com per exemple, el còrtex prefrontal on es dona la identitat del subjecte conscient d’un mateix, i té a veure amb les funcions que tenen accés als records, l’aprenentatge, la valoració, la presa de decisions, la previsió… Fins i tot, a l’hipocamp, on es desenvolupen les neurones que contribueixen a formar la memòria i a gravar els records rellevants. En definitiva, influeix a la formació de noves memòries i al record.

BIBLIOGRAFIA

Entrevista Fernando Cadaveira: «El alcohol bloquea la bioquímica y el desarrollo del cerebro adolescente»

12/09/2018
by Oncolliga
Comentaris tancats a L’alimentació i el tabac

L’alimentació i el tabac

Diversos estudi relacionen la dieta i el tabaquisme, el que no està clar és

 • el consum de fruites i verdures s’incrementa com a conseqüències de deixar de fumar?, o
 • el fumador aconsegueix reduir l’hàbit del tabac gracies a la millores de l’alimentació?

Com que no està clar què va primer, si l’ou  o la gallina, per si de cas recomanem a totes aquelles persones que es proposin deixar de fumar que augmentin el consum de fruites, verdures, fruits secs i llegums. Alguns motius que donen els estudis que creuen que l’alimentació ajuda abandonar el tabac són tres:

 • perquè el fumador esgota més ràpidament la vitamina C, i aquests aliments ajuden a reposar-la,
 • perquè les verdures i les fruites aporten la fibra que genera major sensació de sacietat (sembla ser que a vegades el fumador confon la gana amb les ganes de fumar),
 • i perquè empitjora el gust del cigarret i el fa menys desitjable.

Algun d’aquests estudis observa que els fumadors que mengen un nombre major de fruites i verdures fumen menys cigarrets al dia, tenen una dependència menor a la nicotina, i els és més fàcil abandonar el tabac.

Font d’informació i de la imatge: Estos alimentos podrían ayudarle a dejar de fumar

06/08/2018
by Oncolliga
Comentaris tancats a La tos del fumador/a és un mecanisme de defensa

La tos del fumador/a és un mecanisme de defensa

Per què el fumador tus al matí? La tos és un mecanisme protector que neteja l’arbre traqueobronquial de les secrecions (els mocs) i del material extern que s’inhala.

A les vies respiratòries hi ha un jardí de petits pèls, anomenats cilis, que ajuden a netejar aquelles substàncies i partícules tòxiques que resulten irritants. I la tos i la mucositat són mecanismes naturals per acabar d’expulsar aquestes partícules, com per exemple, les del fum del tabac.

Tanmateix, el consum habitual de fum debilita i destrueix algunes d’aquestes cilis. Això significa que algunes de les partícules es queden als pulmons, i, a més, la mucositat es diposita en les vies respiratòries. Però durant la nit, mentre dorm el fumador, és a dir, quan no fuma, alguns cilis es recuperen i tornen a funcionar, de manera que quan desperta pot eliminar els irritants i les mucositat acumulades del dia abans amb la tos.

Quan la tos del fumador és persistent podria ser perquè les partícules del fum  arriben a la mucosa bronquial i la inflama, aquesta irritació de la mucosa bronquial activa el mecanisme de defensa, la tos. Però, a més, les glàndules produeixen un moc molt espès, difícil d’expectorar que s’acaba quedant a l’interior del bronqui, i el fumador per expulsar-lo de l’arbre bronquial ha de tossir molt.

Una tos persistent ha de ser revisada per un metge ja que podria ser un senyal d’alarma d’una possible patologia tumoral o d’una malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC).

BIBLIOGRAFIA

http://www.lasdrogas.info/noticias/31853/el-peligro-de-la-tos-del-fumador.html

17/07/2018
by Oncolliga
Comentaris tancats a Un porro i una cerveseta

Un porro i una cerveseta

Prendre un porro i una cervesa al final del dia, poc abans d’anar a dormir, per desconnectar de la bogeria del dia, tot i que pot semblar un pla ideal per a relaxar-se, cal anar molt en compte. Es tracta de la combinació de dues drogues, per definició de dues substàncies tòxiques, per tant, el consum regular, encara que sigui un cop al dia, amb el temps pot crear tolerància, és a dir, per sentir el mateix efecte de plaer i relaxació el cervell no només no voldrà que li sigui suprimit, a més, reclamarà augmentar la dosi.

Són dues drogues diferents amb efectes diferents, però que combinades potencien les conseqüències d’ambdues. Per una part, l’alcohol és un depressor del sistema nerviós, distorsiona el judici, alenteix el cos i fa anar malament les habilitats motores. I per l’altra, el THC (cànnabis) activa certs receptors del cervell que provoquen efectes negatius a nivell cognitiu (dèficit d’atenció, paranoia…). A més, l’alcohol facilita que el THC arribi més ràpid al cervell, creant una major addicció.

Tot plegat fa que el consum regular com un parèntesi relaxant abans d’anar a dormir es converteixi en un mal son: addicció, alteració dels cicles del son, baix rendiment durant el dia, menys memòria…

BIBLIOGRAFIA:

http://www.lasdrogas.info/noticias/31857/te-relajas-cada-dia-con-cannabis-y-alcohol.html

25/10/2016
by Oncolliga
Comentaris tancats a El debat de les cigarretes elèctriques

El debat de les cigarretes elèctriques

Des de fa anys hi ha obert un debat sobre les avantatges i desavantatges dels e-cig, el més trist és que afavoreix que els menors d’edat tinguin les primeres experiències consentides per vaporejar, i així tenir la porta oberta per enganxar-se a la nicotina. En aquest article contrastem algunes de les opinions a favor i en contra.

Cal no oblidar que el tabac sigui consumit pel mètode que sigui no deixa de ser un producte que crea addicció a la nicotina. Aquesta addicció és una malaltia que, a més, genera d’altres a curt o llarg termini.

DEFENSORS

Ajuda a deixar de fumar! Perquè es continua consumint nicotina i es mantenen aspectes conductuals i psicològics de l’hàbit de fumar. És un dels substitutius del tabac que s’accepta amb més facilitat, perquè imita l’acte de fumar.

CONTRARIS

A hores d’ara encara es dubta de la seva utilitat com una teràpia per a vèncer l’addicció, perquè falten estudis científics que evidenciïn l’eficàcia. Se sap que són menys plaents, per tant, menys potents, perquè donen un nivell inferior de nicotina, és a dir, una calada de vapor d’ecig, amb el més alt contingut de nicotina, equival a consumir només el 20% de droga d’una calada de fum de tabac.

Una persona que combini les dues maneres, un ús dual, fumar cigarret i vaporejar ecig consumeix una quantitat de nicotina excessiva.

DEFENSORS

Són més segurs, més saludables i menys nocius! Hi ha qui considera l’ecig com una estratègia de reducció de danys, ja que s’evita empassar substàncies com el quitrà i altres.

CONTRARIS

La seva seguretat també està en dubte.

 • No són innocus.
 • També contenen dosis de tòxics: nitrosamines, metalls pesants, propilenglicol, glicerina, dissolvents, aromatitzants, conservants, nicotina…
 • És un producte que no està sotmès a una regulació ni a controls de qualitat.
 • Ajuda a
  • Mantenir l’addicció
  • Iniciar als menors
 • A curt termini es poden observar efectes adversos:
  • Afecta la funció pulmonar
  • Intoxicació per nicotina per ingerir, accidentalment, líquid del recanvi.

DEFENSORS

Es pot utilitzar a qualsevol lloc!

CONTRARIS

S’ha prohibit el seu ús en llocs públics tancats, perquè també pot afectar al fumador passiu.

DEFENSORS

És un producte net!

CONTRARIS

És un residu electrònic més, a part que la seva fabricació també requereix la utilització de recursos naturals.

DEFENSORS

És més econòmic que el tabac!

CONTRARIS

Tota addicció surt cara, ja que fa disminuir la qualitat de vida, malmet la salut… Tard o d’hora cal invertir uns diners en curar el que el tabac a espatllat, i sense recuperar la salut del tot. què hi ha més preuat que viure sa?, això no val diners.

BIBLIOGRAFIA

¿Qué hay que decir a nuestros pacientes sobre el cigarrillo electrónico?

13/07/2016
by Oncolliga
Comentaris tancats a Embaràs i el tabac sense fum

Embaràs i el tabac sense fum

Un estudi realitzat amb ratolins, presentat a l’Associació Estatunidenca per l’Avenç de la Ciència (AAAS) a Washington, conclou que el vapor del cigarrets elèctrics inhalat per la femella embarassada que afecta al fetus durant la gestació i en el seu futur:

 • altera el desenvolupament del còrtex frontal del cervell del fetus, perquè en el vapor hi ha components que afecten als gens implicats en la formació de l’àrea del cervell on es dona el coneixement i el judici
 • Causa més efectes secundaris a les femelles que als mascles
 • Genera canvis de comportament, d’activitat i de mobilitat
 • Provoca problemes hepàtics i cardíacs en edat adulta
 • Accelera la aterosclerosis
 • Disminueix la producció de globus blancs, per tant, afecta al sistema immunològic

BIBLIOGRAFIA

Fumar cigarros Electrónicos durante el embarazo altera el feto

13/07/2016
by Oncolliga
Comentaris tancats a Personalitzar líquids i dispositius de les cigarretes electròniques recarregables és un joc perrillós

Personalitzar líquids i dispositius de les cigarretes electròniques recarregables és un joc perrillós

Combinar líquids i dispositius en una cigarreta electrònica recarregable significa personalitzar-la al gust propi, però això pot representar un risc per la salut del consumidor. Per què? Els aparells i els líquids personalitzats s’escapen de verificacions, per tant, no garanteixen la seguretat. Per exemple, quan el líquid del cartutx de l’ecig s’escalfa a altes temperatures, sigui perquè s’ha utilitzat una bateria d’alta potència, s’incrementa les emissions de partícules tòxiques, fins i tot, el vapor pot resultar desagradable pel consumidor. En el líquid es poden filtrar metalls. La bateria pot esclatar.

BIBLIOGRAFIA:

COMISIÓN EUROPEA “Informe de la Comisión al Parlamento Europeo y al Consejo sobre los riesgos potenciales para la salud pública Asociados al uso de cigarrillos Electrónicos recargables” Bruselas, 20/05/2016. COM (2016) 269 final

13/07/2016
by Oncolliga
Comentaris tancats a Barrejar a casa el líquid del cigarret elèctric és perillós

Barrejar a casa el líquid del cigarret elèctric és perillós

Els usuaris de cigarretes elèctriques recarregables tenen la possibilitat de personalitzar-la amb la barreja del líquid, ja que poden adquirir els ingredients per separat, sobre tot les substàncies aromàtiques. Quins riscos corren aquests usuaris?

 • Podrien diluir la solució de forma incorrecta, per exemple, amb concentracions de nicotina superior a 20 mg/ml.
 • Els líquids per fer les barreges no han estat verificats per les autoritats ni per les empreses, per tant, hi ha aromatitzants fora de control, sens cap garantia de seguretat.
 • La manipulació d’altes concentracions de nicotina és un risc per a la salud, tenint en compte que el consum de 5 mg per kilogram del pes corporal és un verí letal.

BIBLIOGRAFIA:

COMISIÓN EUROPEA “Informe de la Comisión al Parlamento Europeo y al Consejo sobre los riesgos potenciales para la salud pública Asociados al uso de cigarrillos Electrónicos recargables” Bruselas, 20/05/2016. COM (2016) 269 final

13/07/2016
by Oncolliga
Comentaris tancats a El líquid del cigarret electrònic irrita la pell

El líquid del cigarret electrònic irrita la pell

Entrar en contacte amb el líquid recarregable del cigarret electrònic pot, per una part, intoxicar, perquè conté substàncies que són tòxiques a través de la exposició cutània (com seria la nicotina), i, per una altra, irritar la pell (amb substàncies com el propilenglicol i els aromatitzants). Aquest lamentable contacte es pot donar quan es manipula el cartutx i/o l’envàs de recàrrega en el moment d’obrir o recarregar ja que hi ha el risc que s’aboqui el líquid i entri en contacte amb la pell. En aquests casos s’aconsella netejar la zona afectada amb força aigua i sabó.

BIBLIOGRAFIA:

COMISIÓN EUROPEA “Informe de la Comisión al Parlamento Europeo y al Consejo sobre los riesgos potenciales para la salud pública Asociados al uso de cigarrillos Electrónicos recargables” Bruselas, 20/05/2016. COM (2016) 269 final

13/07/2016
by Oncolliga
Comentaris tancats a El cigarret electronic recarregable i el seu líquid

El cigarret electronic recarregable i el seu líquid

Un informe de la Comissió europea adverteix que un dels riscos que comporta la manipulació i utilització de cigarrets electrònics recarregables és la possibilitat que l’usuari/a o un infant ingereixi el líquid recarregable. Lamentablement, sembla impossible però hi hagut molts casos d’intoxicació per aquest fet. Un dels ingredients del líquid és la nicotina, una substància adictiva i, en grans dosis, letal, i el pitjor de tot és que és fàcil accedir a aquest líquid, tant mitjançant el cartutx com amb l’envàs per recarregar el cartutx.

Què es considera una dosis elevada de nicotina? Doncs, 5 mg de nicotina per kilogram de pes corporal suposa una intoxicació greu (letal). Per tant, un adult de 60 kg està en perill quan consumeix entre 390 i 780 mg de nicotina, i en el cas d’un infant de 10 kg, seria entre 65 i 130 mg de nicotina.

Un cigarret electrònic quanta nicotina conté en el líquid? Un cartutx recarregable de l’ecig pot contenir fins un màxim de 40 mg de nicotina (està normalitzat que el líquid contingui un màxim de nicotina de 20 mg/ml, i que el volum del dipòsit sigui d’una capacitat màxima de 2 ml), però en l’envàs de la recàrrega hi ha fins a 200 mg de nicotina (ja que el volum pot ser fins a un màxim de 10 ml).

En el líquid, a més de la nicotina conté altres substàncies, com diversos aromatitzants, alguns d’ells considerats perillosos.

BIBLIOGRAFIA:

COMISIÓN EUROPEA “Informe de la Comisión al Parlamento Europeo y al Consejo sobre los riesgos potenciales para la salud pública Asociados al uso de cigarrillos Electrónicos recargables” Bruselas, 20/05/2016. COM (2016) 269 final

13/07/2016
by Oncolliga
Comentaris tancats a L’informe de la Comisió Europea sobre el cigarret elèctric recarregable

L’informe de la Comisió Europea sobre el cigarret elèctric recarregable

Al maig del 2016 es va fer públic l’“Informe de la Comissió al Parlament Europeu i al Consell sobre els riscos potencials per a la salut pública associats a l’ús de cigarrets electrònics recarregables” amb l’objectiu d’identificat els riscos associats a aquest producte i al seus envasos de recàrrega, sense entrar en l’estudi comparatiu de cigarrets de cap tipus, ni analitzar els efectes a la salut pública (iniciació i abandó, el doble consum i els efectes a llarg termini).

Conclou que la utilització d’aquests dispositius i l’exposició als líquids d’altes concentracions de nicotina són un risc per a la salut pública.

BIBLIOGRAFIA:

COMISIÓN EUROPEA “Informe de la Comisión al Parlamento Europeo y al Consejo sobre los riesgos potenciales para la salud pública Asociados al uso de cigarrillos Electrónicos recargables” Bruselas, 20/05/2016. COM (2016) 269 final

07/03/2016
by Oncolliga
Comentaris tancats a Com l’activitat física protegeix la salut

Com l’activitat física protegeix la salut

10042013031Un estudi de la Universitat de Copenhaguen, publicat a la revista Cell Metabolism, confirma el que altres estudis precedents constataven, que l’activitat física té efectes preventius i curatius respecte els tumors d’alguns càncers, és a dir, té un efecte immunitari i, a més, és capaç de frenar la progressió dels tumors, de fet pot reduir les recaigudes després del tractament oncològic.

Fins el moment es desconeixia el per què l’activitat física té un efecte antitumoral, ara hi ha una explicació (tot i que no es pot extrapolar a tots els càncers), per una part, eleva els nivells d’adrenalina a la sang, mobilitzant les cèl·lules NK (assassines naturals) que destrueixen les cèl·lules tumorals i, per altra part, allibera una molècula anomenada interleukina 6 (IL-6) que també intervé de forma que l’acció d’ambdues són essencials.

BIBLIOGRAFIA:

Los científicos descubren cómo la actividad física protegí frente al càncer Lavanguardua.com 01/03/2016

01/03/2016
by Oncolliga
Comentaris tancats a El cultiu del tabac pot perjudicar la salut del pagès

El cultiu del tabac pot perjudicar la salut del pagès

DSC_0404La planta del tabac quan està arrelada a la terra també pot emmalaltir als cultivadors i recol·lectors, sempre i quan aquests no es protegeixin la pell de les mans, del cos i de la cara, ja que la pell absorbeix la nicotina de les fulles i provoca el que s’anomena la “malaltia del tabac verd”. Els símptomes d’aquesta malaltia són semblants, i, per tant, es confonen amb els dels pesticides, i no és d’estranyar si es té en compte que la nicotina és un verí, que s’havia fet servir com a insecticida en els camps de cultiu de verdures i hortalisses. Els símptomes, que poden aparèixer entre 3 i 17 hores després de la manipulació de les fulles, són: nàusees, vòmits, mareig, dolor muscular, mal de cap, dolor abdominal, dispnea, alteracions del ritme i la tensió arterial. Fins i tot, els efectes de la fulla poden ser més perjudicial si es manipula en dies humits, ja que el treballador, durant la collita, s’exposa fins uns 54 mg de nicotina diluïda (l’equivalent a 50 cigarretes), també ho és, i, especialment, per als nens i als adolescents que tenen la pell més fina i amb més capacitat d’absorció. L’OMS estima que hi ha una prevalença de 10 casos per cada 1000 treballadors. El país més perjudicat per aquesta malaltia és l’Uruguai.

BIBLIOGRAFIA:

El tabaco verde: la enfermedad del cigarrillo que no se fuma

18/12/2015
by Oncolliga
Comentaris tancats a Comencen a saber per què el tabac provoca càncer de pulmó

Comencen a saber per què el tabac provoca càncer de pulmó

Fa temps que es coneix la relació que hi ha entre el fum del tabac i el càncer de pulmó, però fins ara no se sabia el per què. Un equip de científics han trobat una explicació, un bacteri del terra que es transfereix a la planta del tabac, i al mateix temps al fum de la cigarreta, s’adhereix al teixit pulmonar del fumador, i aquest bacteri desprèn una toxina que facilita l’entrada de les substàncies cancerígenes del fum a les cèl·lules, facilitant el desenvolupament de tumors.

Així doncs, a partir d’ara, a més, de les 4.000 substàncies tòxiques del fum del tabac, haurem de tenir en compte que també hi ha bacteris del gènere “Bacillus”. L’esponja que fa de filtre a la cigarreta no és cap obstacle per aquests bacteris, van directes a la boca del fumador. Qui fuma 20 cigarretes diàries aspira fins a 200.000 bacteris cada dia; aquests s’adhereixen a les zones perifèriques del pulmó, secreten en el medi extern cel·lular una sèrie de toxines que obren vies d’entrada a la cèl·lula per tal que les substàncies cancerígenes del fum penetrin.

http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2015/12/031.html

26/11/2015
by Oncolliga
Comentaris tancats a Les caixes de tabac aviat es renovaran

Les caixes de tabac aviat es renovaran

ullPoc abans del proper Dia mundial sense tabac, just el 20 de maig del 2016, entrarà en vigor a Espanya una nova normativa relacionada amb l’envàs de les cigarretes, que donarà més visibilitat als efectes del tabac i les advertències sanitàries, i afegeix adreces de professionals especialistes que ajuden a deixar de fumar. També es renoven les imatges i el text de les advertències, que seran més grosses, no només en mida, doncs, ocuparan el 65% de l’espai de la cara frontal del paquet, també amb un missatge implícit i explícit força impactant, algunes fotografies són molt dures. El país veí, França, així com Regne Unit i Irlanda van més enllà i aposten per l’envàs genèric, un disseny idèntic per a totes les marques, una experiència que Austràlia va posar en marxa el 2012.

BIBLIOGRAFIA

http://www.libremercado.com/2015-11-20/asi-seran-las-nuevas-cajetillas-de-tabaco-que-prepara-la-ue-1276561744/

http://www.lasdrogas.info/noticias/31145/asi-seran-las-nuevas-cajetillas-de-tabaco-que-prepara-la-ue.html

07/08/2015
by Oncolliga
Comentaris tancats a L’alcohol, quan representa un perill?

L’alcohol, quan representa un perill?

viLes begudes alcohòliques poden produir càncer, però en quins casos? Què significa abusar de l’alcohol? Què tenen aquestes begudes que sigui cancerigen? Com es pot beure de manera segura?

L’alcohol conté substàncies cancerígenes com l’etanol i l’acetaldehid, per altra part, algunes begudes poden contenir altres substàncies tòxiques com el plom i les nitrosamines. Tanmateix, perquè aquestes begudes alcohòliques afectin a la salut s’ha de consumir en excés, per exemple, beure 3 i 4 begudes al dia (un total de 50 grams d’etanol). Consumir de manera modera representa menys risc per a la salut, i això vol dir beure una beguda al dia, en el cas de les dones, i de dos begudes al dia, els homes.

16/07/2015
by Oncolliga
Comentaris tancats a Quin producte de tabac és més segur per a la salut?

Quin producte de tabac és més segur per a la salut?

AJ. SALT miniaturaNo existeix, el fum mai és segur, tan se val que un cigarret i cigar tingui més o menys d’allò o d’això, que li facin o no forats, que li posin o no un filtre, doncs s’ha de tenir present que la pròpia fulla de tabac, la matèria principal, conté compostos químics tòxics, durant la crema d’aquests compostos es generen d’altres, i tots plegats es troben al fum, però per altra part, durant la fabricació del cigarret s’afegeixen substàncies (per donar gust, per endolcir, per suavitzar, per a una bona combustió, per dificultar la cessació…) que un cop es cremen amb el tabac incrementen el nombre de substàncies tòxiques del fum. A vegades, certs mecanismes (menys nicotina, forats de ventilació, la picadura, el vapor…), que prometen més seguretat, obliguen a fumar de manera més intensa, omplint els pulmons de més toxicitat.

Una pregunta, algú ha vist un paquet de tabac que expliqui què conté el tabac, o quines substàncies inhalarà el fumador? Per exemple, un cigarret baix en nicotina, s’entén que conté menys nicotina, però què han afegit per compensar aquesta pèrdua? Una altra pregunta, la picadura és tabac i prou?, on diu que no han afegit res més? Una qüestió més, l’aigua de la cachimba com s’ho fa per purificar el fum, si en definitiva, és fum? Insistim, el vapor de l’e-cig no pot ser només aigua, perquè tingui un gust, perquè hi hagi nicotina… en el cartutx de la recàrrega alguna cosa més hi haurà, ho expliquen en l’envolcall? En definitiva, pel sol fet que qualsevol article que contingui nicotina no inclogui una explicació impresa en l’envàs, els clients han de creure o confiar que no hi ha res? Si els fumadors desconfien del menjar caducat, per què creuen cegament en un producte sense cap garantia, sense cap etiquetatge? Serà allò que diuen que ulls que no veuen, cervell enganyat…

L’exposició al fum del tabac i la seva inhalació és el veritable perill, doncs per inhalació de fum, de vapor, empassar sucs … sigui el mètode triat sempre hi haurà substàncies tòxiques i algunes cancerígenes. Estalviar en tabac suposa estalviar en les despeses de l’àmbit sanitari, laboral i social. Els fumadors/es utilitzen més els serveis sanitaris, protagonitzen un major absentisme laboral, per tant, produeixen menys, el seu fum implica un cost social ja que embruta i cal invertir per mantenir i netejar instal·lacions públiques.

 Bibliografia:

VIDELA, A. “Alertan sobre los riesgos de fumar shisha o narguile”. Lasdrogas.info

 “Su guia para el 50º aniversario del informe de la Dirección General de Servicios de Salud de los EE. UU. Sobre el tabaquisme y la salud” Departamento de Salud y Servicios Humanos de los EE. UU., 2014

 “El cost sanitari dels fumadors és un 56 % més gran que els no fumadors” Diari de Girona, 2/6/2015; 52.

16/06/2015
by Oncolliga
Comentaris tancats a Per què el tabac provoca càncer?

Per què el tabac provoca càncer?

DNA_RepairL’ADN (àcid desoxiribonucleic) és la estructura essencial de cada cèl·lula del cos humà, controla el creixement i el funcionament de les cèl·lules. Quan una cèl·lula creix de manera anormal, pel motiu que sigui, en el cos s’allibera altres cèl·lules que ataquen i destrueixen aquestes cèl·lules descontrolades. Però quan aquest procés és interromput o debilitat, les cèl·lules anormals es converteixen en tumors que, per una part, fan malbé els òrgans i, per l’altra, es poden estendre per altres part del cos.

El fum del tabac afecta l’ADN, de manera que contribueix al creixement anormal de les cèl·lules. A vegades, malgrat que les cèl·lules lluiten, algunes de les 70 substàncies cancerígenes del fum del tabac debiliten el procés de control de les cèl·lules, de manera que faciliten el creixement i la divisió de les cèl·lules anormals, en definitiva, el tabac contribueix al desenvolupament de tumors en quasi totes les parts del cos (pulmons, tràquea, bronquis, esòfag, cavitat bocal, llavis, nasofaringe, cavitat nasal, laringe, estómac, veixiga, pàncreas, ronyons, fetge, coll uterí, colon i recte, i leucèmia).

Lamentablement, una de cada tres morts per càncer podria prevenir-se prescindint del consum de tabac. El càncer de pulmó és la principal causa de mort per malaltia oncològica, aproximadament, nou de cada deu càncers de pulmó són deguts al tabaquisme.

Bibliografia:

“Su guia para el 50º aniversario del informe de la Dirección General de Servicios de Salud de los EE. UU. Sobre el tabaquisme y la salud” Departamento de Salud y Servicios Humanos de los EE. UU., 2014

12/06/2015
by Oncolliga
Comentaris tancats a La cachimba

La cachimba

hookak-294165_1280La pipa d’aigua, també coneguda amb el nom de shisha, narguila, hookah o cachimba és un dispositiu que serveix per consumir tabac, té el seu origen a Orient (Turquia, Vietnam, Emirats Àrabs…). L’aparell que consisteix en un tub, se serveix del carbó (com a combustible), de l’aigua i del tabac (amb gustos diversos); fa bombolles mitjançant l’aigua i el fum. És errònia la creença que la pipa d’aigua purifica el fum amb l’aigua o que el fum fred no afecta a la salut, estem davant d’un fals mite, la cachimba com qualsevol altre manera de consumir tabac, perjudica el benestar de les persones perquè genera les mateixes malalties. De fet, és comparable a l’efecte dels cigarrets, ja que amb la pipa d’aigua es realitzen 200 inhalacions en una sessió d’una hora, en canvi amb el cigarret es fan 20 inhalacions en un minut, de manera que en el primer cas la persona s’empassa 90.000 cc de fum, i el fumador habitual, en canvi, entre 500 i 600 cc de fum. No deixa de ser una altra forma de inhalar fum de tabac amb totes les seves substàncies, a més, s’afegeix la toxicitat del fum del carbó, que conté alts nivells de monòxid de carboni, metalls i substàncies cancerígenes. Curiosament, quan acaben de consumir shisha se senten com si haguessin acabat de prendre cannabis, perquè comencen a estar sota els efectes de la intoxicació del monòxid de carboni. Que el tabac passi per l’aigua no vol dir que deixi de ser tòxic, de fet hi haurà altres substàncies tòxiques, per exemple, el suc del tabac irrita la boca i provoca càncer bocal i d’estómac. El fum de 2a mà de la pipa d’aigua també afecta als fumadors passius de la mateixa manera que el fum del cigarret. En definitiva, sigui quin sigui el mètode que triï el fumador per subministrar-se la nicotina, el fum d’ambdós genera les mateixes malalties no transmissibles, cardiovasculars, càncer, diabetis i malalties respiratòries cròniques.

Bibliografia:

¿Realmente fumar narguile es inofensivo? Lasdrogas.info, 14/10/2013

Alertan sobre los riesgos de fumar shisha o narguile. Lasdrogas.info, 9/6/2015

20/11/2014
by Oncolliga
Comentaris tancats a La tabaquera continua escalfant el cap de la gent

La tabaquera continua escalfant el cap de la gent

14342983821_71ebd247ba_o flickr.com photosgillotte 14342983821Un altre cop les tabaqueres, bé concretament una, Reynolds American, surten amb un producte per fer diners. A mitjans de la dècada de 1990 ja s’havia inventat, però diuen que la gent no estava preparada i no van fer cas. En realitat no hi havia tantes normes restrictives contra el consum del tabac, i, per tant, les alternatives no tenien sentit. Però ara les coses han canviat, per això van sortir al mercat les cigarretes electròniques, i aprofitant la voluntat dels fumadors de trobar productes carregats de nicotina que no molestin als fumadors passius, ara tornen a rellançar aquell invent que en el segle passat havia fracassat, Eclipse, però amb un nom diferent, REVO.

Què proposen ara? Una cigarreta real amb pols de tabac i acompanyada de la resta d’ingredients, convenientment, triats per captar nous clients i mantenir els usuaris, però no es crema, no treu fum. Resulta que la cigarreta té a la punta una peça de carbó, de manera que quan aquesta s’encén escalfa la cigarreta i genera vapor. Aquest producte sortirà a la venda als EEUU al febrer del 2015, al preu comercial de 6 $, però amb un preu molt elevat en quan a salut.

No està de més recordar que la cigarreta saludable és aquella que ningú utilitza, qualsevol producte que produeixi dependència a la nicotina és una màquina de fer diners i d’espatllar la salut. No us deixeu entabanar.

 

Bibliografia:

Lanzan cigarro que calienta el tabaco en lugar de quemarlo

 

31/10/2014
by Oncolliga
Comentaris tancats a La pell a la tardor

La pell a la tardor

solEn l’article “Passos per bronzejar la pell amb qualitat” s’explica que dos o tres mesos abans d’iniciar els banys de sol cal preparar la pell amb fotoprotectors orals i cremes exfoliants. Durant els mesos d’exposició s’ha de prendre cura de no sobreexposar-se als raigs solars i aplicar a la pell cremes fotoprotectors i hidratants entre altres coses. Però a la tardor és quan la pell passa comptes de veritat, i es fa visible si durant l’estiu  s’ha passat el llinda del que seria saludable o no, perquè quan més ens excedim amb els banys de sol més s’envelleix la pell, les radiacions ultra violeta generen radicals lliures que acceleren el procés d’envelliment cutani: taques, arrugues, deshidratació, acne, tonalitat groguenca… Com es pot solucionar? Els dermatòlegs són els professionals que aconsellen a cada cas què convé, però en línies generals la doctora Mar Mira, de la Clínica Mira+Cueto, recomana, en l’article de La Vanguardia “Els cinc efectes colaterals del sol en la pell”, el següent:

Les taques i les petites arrugues de la cara que fan perdre llum al rostre es poden remeià hidratant la pell amb mascaretes, sèrums o cremes, i vitamina C.

L’aplicació de proteoglicans proporciona hidratació a la pell deshidratada, ja que les vitamines C i F li donen lluminositat.

Els lentígens (taques petites fosques) i les melasmes (taques grosses fosques a la zona del bigoti i/o el front) apareixen després de la sobre estimulació solar de la melanina, i cal que el dermatòleg diagnostiqui la lesió per a receptar el tractament adequat.

La sobre exposició del sol pot excitar la glàndula sebàcia, i segregar més greix sobretot en les pells acneiques, perquè els manca hidratació. La hidratació (amb fórmules riques en silici) i la neteja són claus per reduir l’acne.

La pell citrina (de tonalitat verdosa o groguenca) que apareix quan s’esvaeix el bronze és una senyal que a la pell falta hidratació, en aquest cas s’ha d’exfoliar (seguint els consells del dermatòleg), hidratar, nodrir la dermis i consumir aliments rics amb vitamina C i E, com les fruites.

BIBLIOGRAFIA:

VALLHONRAT, A. Los cinco efectos colaterales del sol en la piel “elmundo.es” 29/09/14

24/07/2014
by Oncolliga
Comentaris tancats a Una màquina que fuma per tu ;-)

Una màquina que fuma per tu ;-)

Hi ha molts tipus d’experiments que permeten observar els efectes del fum del tabac. Una d’aquestes experiències es pot realitzar a casa amb estris que quasi bé tothom disposa, o que són fàcils d’adquirir:

 • 1 cigarreta
 • 1 encenedor
 • 1 tetina de biberó
 • 1 ampolla d’aigua de plàstic amb 2/3 parts plena d’aigua
 • 1 recipient
 • 1 tros de cotó fluix

La construcció és senzilla:

 1. Introduïu el cotó fluix al coll de l’ampolla.
 2. Col·loqueu la tetina a la rosca de l’ampolla, fixeu-vos que quedi tancada hermèticament. Introduïu la cigarreta pel costat del filtre a la boca de la tetina.
 3. Poseu l’ampolla dins d’un recipient.
 4. Enceneu el cigarro, i feu un forat a la base de l’ampolla (perquè vagi sortint l’aigua).
 5. Observeu com a mesura que l’ampolla es buida d’aigua absorbeix el fum. Quan s’hagi acabat de cremar la cigarreta extraieu el cotó, i observeu com ha quedat.

Si no voleu empastifar-vos de fum, hi ha l’opció de mirar el següent vídeo:

Bibliografia:

El vídeo és de l’Institut Itaca.

COL•LECTIU BRONCA (1999) Bronquis cabrejats. Santa Coloma de Gramanet: Equip de prevenció de drogodependències de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet

08/01/2014
by Oncolliga
Comentaris tancats a Que no t’emboliquin amb el tabac de picadura

Que no t’emboliquin amb el tabac de picadura

tabac embolicatDes d’abans que en el mercat sortís la cigarreta electrònica, els fumadors que volien consumir tabac sense gastar masses diners i d’una manera més sana, triaven el tabac de picadura. El cost econòmic d’aquest producte, a curt termini, pot ser assequible, tanmateix, a llarg termini forada força la butxaca només per solucionar els problemes de salut que genera.

Per què el tabac de picadura no és més saludable que el tabac manufacturat? Diversos estudis arriben a la mateixa conclusió: els fumadors que emboliquen cigarretes tenen una major concentració de monòxid de carboni (CO), malgrat que fumen menys cigarretes que els fumadors de tabac manufacturat. Això és degut a què els consumidors d’aquesta forma de tabac tendeixen a inhalar el fum d’una manera més profunda. Aquesta manera de fumar amb més intensitat implica inhalar el fum d’una cigarreta durant més temps, fer un major nombre de calades, a més, aquestes són més llargues, i en cadascuna d’elles es crema més paper.

L’anàlisi del fum de les cigarretes de picadura ha revelat que conté un nivell més elevat de substàncies additives, quitrà, CO i nicotina. Fins i tot, en l’estudi del “Centro de investigación y control de la calidad del Instituto nacional del consumo” que analitza el 70 % de les marques espanyoles de picadura, demostra que els nivells de nicotina, CO i quitrà són superiors als permesos per la llei, i en l’etiquetatge no hi havia informació correcte sobre la composició del producte: només el 33 % indica els continguts de nicotina i quitrà, i mai especifica el CO. Per altra part, cal tenir present que la proporció de substàncies de cada cigarreta depèn del costum del fumador/a alhora d’afegir més o menys picadura. En general, els consumidors d’aquest producte presenten major dependència a la nicotina.

Bibliografia

VVAA “El tabaco de liar” Prevención del tabaquismo. 2013;15 (4): 157-161

08/11/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Els e-smokers vaporegen e-cigs i els fumadors fumegen cigarretes

Els e-smokers vaporegen e-cigs i els fumadors fumegen cigarretes

Els primers homínids descobriren el foc i amb ell el fum i els seus efectes màgics, i fins avui ha perdurat l’invent de fumar tabac, però la tècnica ha irromput, i tal com va fer en l’època de la industrialització, el vapor es converteix en l’impulsor de la modernitat. Em refereixo a les cigarretes elèctriques, altra manera dites e-cigs, però, són una alternativa saludable al tabac fumat i una eina per deixar de fumar?

Els experts de la salut tenen dubtes, a més, han après a desconfiar de tot allò que impliqui el binomi droga i negoci. Des que es va inventar la cigarreta elèctrica, i d’això fa anys, es llegeixen opinions de professionals de l’àmbit de la salut, que adverteixen que no els convenç la innocència de l’artefacte, però l’únic argument que disposen és que desconeixen els seus efectes en la salut perquè no hi ha estudis, no saben a què s’enfronten els fumadors i els fumadors passius. Perplexos observen com els països permeten la venda de l’aparell, malgrat no disposar d’informació objectiva i verificada en el laboratori.

Els fabricants i tots aquells que fan negoci al voltant de l’e-cig han fet una bona feina de màrqueting. Venen un remei màgic amb arguments carregats de sospites i de moltes intencions:

 • El vapor no és tòxic, el fum si.
 • El vapor no molesta, es pot vaporejar en llocs lliures de fum.
 • Permet deshabituar-se del tabac.

El vapor d’aigua en si, aquell que fins i tot la naturalesa genera amb els rius, llacs…, en principi, és innocu. Així que han aprofitat associar, automàticament, aquest vapor al de l’e-cig, com si ambdós fossin idèntics, però qui ens confirma que al vapor de l’e-cig, a part de les molècules d’aigua, no hi hagi molècules d’altres substàncies perjudicials per a la salut.

Els paquets de tabac no indiquen les 4.500 substàncies, però la caixa de l’e-cig o dels seus cartutxos tampoc ho expliquen tot. En el vapor de l’e-cig s’han trobat partícules com la nicotina (malgrat que en l’etiquetatge de l’envàs del producte obvia aquest ingredient o informa de quantitats errònies), nitrosamina (substància cancerígena), dietilonglicol (un anticoagulant)…

S’ha detectat que un dels efectes de l’e-cig, a curt termini, és que afecta de manera negativa en la funció pulmonar, les fortes aspiracions produeixen canvis en els pulmons, augmenta la resistència de la via aèria, disminueix la conducció de l’aire per la via aèria, pot produir fibrosis pulmonar…; un estudi de l’any 2012 comprovava com 10 minuts després de vaporejar un e-cig s’observava un augment de la obstrucció, inflamació i resistència semblants a l’efecte del fum d’una cigarreta.

Per tant, els hem de donar la raó quan anuncien que vaporejar és l’alternativa saludable al molest fum del tabac?, però, qui ens assegura que en el vapor que desprèn l’e-cig no hi ha partícules tòxiques per les persones que envolten a l’e-somker? El vapor de la cigarreta electrònica embruta o no l’aire? Qui s’ha preocupat de comprovar-ho? De moment ningú. No estaria de més prendre precaucions.

És cert que aquest aparell revolucionari serveix com a eina per deshabituar-se al tabac? Tampoc existeixen evidència que el e-cig sigui eficaç per abandonar la nicotina. Resulta esgarrifós sentir com aquest invent es converteix en una manera nova de consum, fins i tot, en un reclam pels joves, que veuen via lliure per experimentar amb el tabac “sense risc”. En el carrer han proliferat de manera sorprenent el nombre de botigues especialitzades en aquest producte, fins i tot, altres sectors del comerç es llencen a l’aventura (farmàcies, estancs, quioscos…), em pregunto, és un negoci prou lucratiu la venda d’un article per deixar de consumir?

L’e-cig és un negoci complementari, sobre tot després de les lleis restrictives de fumar en espais públics, la qual ha fet caure els beneficis econòmics procedents de l’addicció a la nicotina. El descens de les vendes no només ha perjudicat a la tabacalera (que res l’enfonsa, no és estrany que una d’elles s’hagi sumat al carro de la fabricació del nou invent), també ha fet mal als estats, que els han disminuït els ingressos de l’impost d’aquesta droga.

La nicotina des que arribà a Espanya al segle XVI va ser legal, a més, l’Estat va entendre que podria treure profit, i aviat va establir un impost, així que des d’un inici les arques estatals s’han beneficiat d’aquesta droga. Evidentment, al llarg del segles s’han establert normes sobre la venda (a qui es pot vendre i a qui no, a on…), els espais on es permet o no fumar, els ingredients… Actualment, el tabac està força reglamentat, però ara la tècnica ha inventat una nova forma de consumir nicotina sense fumar. La nicotina és legal, però l’e-cig a on es pot vendre, a on es pot utilitzar, qui la pot fer servir…? No hi ha normes per això, i de moment aquest vuit legal s’està aprofitant. Això fa mala olor.

Bibliografia:

El cigarrillo electrónico provoca cambios en los pulmones muy parecidos a los del tabaco. Lasdrogas.info

El limbo jurídico de los “e-cigarrillos”. Lasdrogas.info

Els pneumòlegs alerten dels efectes “desconeguts” de la cigarreta electrònica. Diari de Girona, 3 octubre 2013, Salut, pàg. 4

06/08/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Dates per celebrar

Dates per celebrar

31 maig Dia mundial sense tabac.

3r dijous de novembre Dia internacional de l’aire pur (net de fum de tabac).

02/08/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a El consum de tabac influeix en el desenvolupament del càncer

El consum de tabac influeix en el desenvolupament del càncer

Un títol gens original, estem farts de sentir-ho des del 1950 (any que es va corroborar que el tabac causa el càncer del pulmó), poder per això hi ha qui no l’escolta, “total d’alguna cosa s’ha de morir”, una altra frase típica dels qui fumen que els serveix d’excusa per no abandonar l’addicció. L’inconvenient del tabac és que els seus efectes més nefastos, com per exemple, un càncer es poden manifestar dècades més tard. Cal continuar amb la insistència perquè els estudis que es realitzen en l’actualitat demostren, una i altra vegada, aquesta veritat.

L’Institut Català d’Oncologia va difondre el maig del 2013 que el 20 % dels tumors diagnosticats a Espanya (40.000 casos dels 200.000 que es produeixen cada any) estan provocats de forma directa pel consum de tabac. Sembla ser que provoca 16 tipus de càncer diferents:

El % deguts al tabac respecte a tots els diagnosticats
Laringe 84 %
Pulmó 82 %
Tracte urinari inferior 50 %
Orofaringe 49 %
Esòfag 35 %
Cavitat oral 33 %
Fetge 25 %
Estómac 21 %
Nasofaringi 17 %
Colon i recte 14 %
Ovari 14 %
Coll d’úter 14 %
Pàncrees 13 %
Leucèmia mieloide 13 %
Nas i pit 11 %
Ronyó 8 %

El fum que s’inhala per les vies respiratòries va directe als pulmons, i una part important (cal recordar que la manera més efectiva i ràpida de consumir nicotina és fumant), passa a la sang, qui la distribueix no només al cervell, sinó per tot el cos. S’ha de tenir en compte que la sang també rep el fum que la pell absorbeix. En aquest fum hi ha 10 substàncies que se sap del cert que provoquen càncer:

La relació de les substàncies implicades amb els seus respectius tumors
Hidrocarburs aromàtics policíclics Tumors pulmonars
Nitrosamines Tumors digestius
Amines aromàtiques Tumors a la vejiga

Bibliografia:

VALERIO, M. Un día contra el tabaco marcado por las presiones “lasdrogas.info” 31/5/2013

 

11/07/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Testimonis

Testimonis

Don Miguel va participar en una campanya de prevenció de consum de tabac a Xile on recomanava als joves que s’allunyessin de l’addicció a la nicotina. En l’enllaç següent podeu escoltar el seu missatge: Don Miguel

 

11/07/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Ous fumats

Ous fumats

Una animació que en clau d’humor mostra els efectes del consum de tabac a curt i llarg termini. Per reflexionar…

 

11/07/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Fer pas a pas una màquina de fumar

Fer pas a pas una màquina de fumar

El programa de prevenció de drogues de la Vall del Tenes ens proposa fabricar una màquina de fumar a l’aula per tal de comprovar com el fum tòxic del tabac embruta l’organisme. També, fa reflexionar sobre el cost econòmic del tabac.

Maquina de fumar

16/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a El desodorant

El desodorant

Corren rumors que hi ha alguns components dels desodorants, aquells que controlen la transpiració de la suor, que poden contribuir a desenvolupar tumors a la mama, perquè la suor al no poder sortir per l’aixella acumula tòxics en el cos. Sigui cert o no, podeu tornar al desodorant de les rebesàvies, probablement, no serà tan efectiu, en quant a durador, però una fórmula casolana sempre ens dóna tranquil•litat. Procureu una bona higiene en aquesta zona del cos.

 • 110 g de bicarbonat (carbonat de sodi)
 • 65 g de midó de blat de moro (maizena)
 • 1 una mica d’espígol sec picat de manera molt fina

Barregeu el bicarbonat, la maizena i la pols d’espígol i conserveu-ho en un pot. Empolvoreu una quantitat petita de la barreja en un drap humit i apliqueu-ho a les aixelles (sobre tot no esbandiu).

Bibliografia:

ZUKOWSKI, Shea (2009) Du sel, du citron, du vinagre, du bicarbonate de soude. França: Marabout

16/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Netejar fruita i verdura fresques

Netejar fruita i verdura fresques

La dieta saludable és sobretot aquella que inclou productes de l’hort frescos, de temporada i del territori. La neteja de les verdures i les fruites és important per eliminar pesticides i altres residus nocius, a continuació presentem dos mètodes casolans:

Mètode 1

 • 55g de bicarbonat (carbonat de sodi)
 • 4 l d’aigua

Barrejar l’aigua i el bicarbonat a l’aigüera. Submergiu els vegetals. Fregueu-los, suaument, i deixeu-los en remull uns minuts. I, finalment, esbandiu amb aigua els vegetals per treure les restes de bicarbonat.

Mètode 2

 • 1 cullera de sopa amb suc de llimona
 • 250 ml d’aigua
 • 2 culleres de sopa amb bicarbonat (carbonat sodi)

Ompliu un petit vaporitzador amb els ingredients (aigua, bicarbonat i els suc de la llimona filtrada). Sacsegeu per barrejar bé, i ja podeu vaporitzar els productes de l’hort. Per eliminar el gust amarg del bicarbonat esbandiu amb aigua la fruita i la verdura. El líquid del vaporitzador es conserva, aproximadament, una setmana.

Bibliografia

ZUKOWSKI, Shea (2009) Du sel, du citron, du vinagre, du bicarbonate de soude. França: Marabout

16/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a La llarga història del tabac: la màgia (I)

La llarga història del tabac: la màgia (I)

El més provable és que el vincle d’amistat entre el tabac i l’home comences amb la descoberta del foc, i, més concretament, en una zona del planeta, a Amèrica. Aquells homínids enginyosos encenien o mantenien el foc amb fulles i branquetes que trobaven per terra, i, per casualitat, una d’aquelles fulles desprengué un fum que els provocà un estat de consciència desconegut i plaent, així que aquelles fulles amb poders màgics les reservaren per a celebrar ritus religiosos i cerimonials.

La civilització Maya (segle IV) va ser la primera que va documentar, en els relleus que avui dia es conserven, l’ús que en feien de les fulles del tabac: per a cerimònies importants. Els pobles de l’Amèrica Precolombina no només encenien les fulles del tabac en els rituals, també constituïa un remei per guarir malalties.

16/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a La llarga història del tabac: el refinament (II)

La llarga història del tabac: el refinament (II)

Els Asteques (segle XII), que envaïren i aniquilaren el poble Maya, adoptaren el costum de fumar tabac, però lluny de la visió mística, ja que els importava més el refinament dels estris de fumar. Tres segles després, un dia del 1.492, uns deus aparegueren pel mar, eren Cristòbal Colon i els seus mariners amb les seves goletes que viatjaven des d’Europa amb l’objectiu d’arribar a les Indies per una ruta innovadora, però tan C. Colon com els natius d’aquelles terres quedaren sorpresos, l’un perquè descobrir un nou món i els altres perquè veien arribar uns éssers extraordinaris. La rebuda dels pobles americans als nouvinguts va ser amb els braços oberts, els oferien obsequis: fruites, eines de caça, etcètera, i dins d’aquest etc. hi havia fulles de tabac. Dos exploradors, Luis de Torres i Rodrigo de Jerez, seguint ordres de C. Colon, s’acostaren a les platges de Sant Salvador (de l’illa de Cuba), i els indígenes els reberen amb els habituals obsequis, entre ells unes fulles que fumejaven un aroma curiós.

16/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a La llarga història del tabac: l’arribada a Espanya (III)

La llarga història del tabac: l’arribada a Espanya (III)

Un d’aquells exploradors que desembarcaren a Cuba, Rodrigo de Jerez, quan tornà al seu poble, Ayamonte, a principis del segle XVI, en la maleta duia un “souvenir “ molt especial, estava disposat a introduir l’innovador hàbit de fumar. Tanmateix, en aquella època l’únic ésser a qui se li permetia treure fum per la boca era a Lucífer, així que la gosadia del mariner espantà als veïns i la Inquisició el tancà 7 anys a la garjola. Lamentablement, quan sortí de la presó, l’hàbit de fumar s’havia estès entre els mariners i les classes socials baixes, fins que en poques dècades es convertí en una moda a totes les classes socials. Una moda que generava un negoci força lucratiu, fins al punt que, a mitjans del s. XVI, Hisenda prengué part.

16/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a La llarga història del tabac: l’origen de la paraula “estanc” (IV)

La llarga història del tabac: l’origen de la paraula “estanc” (IV)

En el s. XVI també s’apreciava la planta del tabac per les seves propietats curatives, els frares no dubtaren en cultivar el tabac en els seus horts, al costat de la resta de plantes remeieres, entre els murs que tancaven els límits del Monestir. El nom pel qual anomenem els establiments que venen tabac avui dia, “l’estanc”, els seus orígens es troben en aquest fet, és a dir, quan el tabac es cultivava en llocs tancats.

16/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a La llarga història del tabac: el salt a Europa (V)

La llarga història del tabac: el salt a Europa (V)

Jean Nicot, un embaixador francès destinat a Portugal, va ser el promotor que posà de moda el consum de tabac a Europa, per aquest motiu van posar a la planta el seu nom: Nicotiana tabacum. El Sr. J. Nicot admirava les propietats remeires de la fulla del tabac fins el punt d’aconsellar a la Reina Catalina de Médicis rapè de tabac per guarir el fort mal de cap que patia des de feia anys. El rumor de l’èxit de la curació escampà per França i Europa la creença en els beneficis d’aquesta planta vinguda d’Amèrica.

16/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a La llarga història del tabac: el salt al món (VI)

La llarga història del tabac: el salt al món (VI)

Un altre home, de nacionalitat anglesa, també va deixar petja en la història del tabac, Sir Walter Raleigh, aquest un gran fumador, no va promoure el seu consum per qüestions medicinals, més aviat proposava fumar pel simple plaer de fer-ho. Sir W. Raleigh que formava part de la flota naval d’Isabel I, va arribar a les costes orientals del Nord d’Amèrica on descobrí el tipus de tabac anomenat Virgínia, una planta més salvatge i més forta. Era la que els indígenes encenien en les seves pipes de la pau (quan els caps de cada clan es reunien per parlar, per a iniciar els joves en el món dels adults…). El tabac de Virgínia va ser introduït a Anglaterra, i es convertí en la base econòmica de les colònies angleses, ja que fins el s. XVIII van exportar el tabac en els seus viatges marítims pel món (a Àsia, Àfrica i Oceania).

16/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a La llarga història del tabac: la fàbrica (VII)

La llarga història del tabac: la fàbrica (VII)

La fabricació artesanal no donava a l’abast a la gran demanda procedent del país i de l’estranger, per això a Espanya es creà una indústria potent al voltant d’aquest producte. Més concretament, al 1620 s’inaugurava la primera fàbrica de tabac al món, fins i tot, era la construcció industrial més gran del planeta: la Real Fábrica de Tabaco de Sevilla. Malgrat que hi havia veus contraries al tabac com les de Johann Joachim von Rusdorff (ambaixador del Ring) que al 1627 escrivia en el seu diari que fumar era una moda simple i cursi; i la del jesuïta i escriptor, Jacob Blade, que al 1658 publicava un article a Nüremberg amb una reflexió interessant: La diferència entre un fumador y un suïcida rau en que un es pren més temps per matar-se que l’altre, el tabac anava agafant força en tot el món. Al Segle XVIII un Real Decret de la Corona Espanyola fundava la Real Factoria de la Havana, la primera fàbrica de tabac de Cuba.

16/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a La llarga història del tabac: la prohibició (VIII)

La llarga història del tabac: la prohibició (VIII)

Al segle XVII no tothom estava a favor del consum de tabac, a alguns indrets els fumadors vivien una forta repressió per part del govern. El cas més sonat fou el del sultà otomà Murad IV “El Cruel”, que castigava d’una manera desmesura a civils i militars que traguessin fum per la boca, els mutilava o decapitava; en 14 anys va executar 25.000 sentències de mort, llavors fumar era una manera ràpida de morir. A Rússia, Mikhail I Fyodorovich, el tsar, era capaç de martiritzar al fumador fins que confessava el nom de qui li havia proporcionat la cigarreta, i, al final, fumador i venedor perdien el nas. Al Japó en canvi la pena era més humanitària, el fumador era engarjolat i li confiscaven els béns. El Papa Urbà VIII excomunicava a qui fumés a la seva Diòcesis.

16/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a La llarga història del tabac: universalitat (IX)

La llarga història del tabac: universalitat (IX)

Durant el segle XVIII els preus del tabac s’havien disparat a l’alça, quasi es convertia en un article de luxe, només les persones d’alt nivell adquisitiu fumaven. Però, al segle XIX el tabac era l’article més destacat en el mercat espanyol, el producte es va abaratir, i això va permetre un consum massificat, es pot dir que en aquest segle fumar s’havia universalitzat.

16/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a La llarga història del tabac: els avenços (X)

La llarga història del tabac: els avenços (X)

Al 1820 es va introduir el tabac ros; al 1828 aïllen la nicotina del tabac; entre 1840 i 1870 promociones cultius de nicotina tabacum que permeten obtenir el tabac light; al 1881, a USA es patenta la màquina per fabricar cigarrets (produïa entre 200 i 500 cigarrets/minut); a partir del 1918 s’incrementa l’hàbit de fumar entre la població femenina; al 1925 fan la primera cigarreta amb mentol; al 1929 es fan les primeres cigarretes amb filtre.

16/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a La llarga història del tabac: política per deixar de fumar (XI)

La llarga història del tabac: política per deixar de fumar (XI)

Des que les primeres fulles de tabac navegaren en la “Niña” rumb a Ayamonte al s. XVI, aquesta planta ha tingut un pes important en l’economia i en la política mundial. Per aquest motiu els arguments de civisme o d’hàbits saludables no han tingut prou força perquè els fumadors deixessin de treure fum per la boca, només en una ocasió extraordinària el poder de la política, més concretament, el sentiment patriòtic, ho va aconseguir.

Al 1848, la ciutat de Milà estava oprimida per l’Imperi Austrohongarès, tot i així era un dels principals centres del nacionalisme italià, com ho demostra la seva actitud i lluita, doncs, per contrariar a l’invasor se’ls va ocórrer una estratègia singular: El dret a no fumar. Els milanesos varen ser capaços de sacrificar-se per la seva pàtria, per diferenciar-se de l’enemic decidiren cessà de fumar, és a dir, el patriota deixà d’encendre cigarretes com a símbol dels seus drets polítics vulnerats per l’enemic fumador (els austríacs). El dret a no fumar engegà una crisi política de dimensions considerables, anomenada “el conflicte dels cigars”: Els milanesos perquè es respectes aquest dret arrencaven de la boca de civils i soldats els cigars encesos; per la seva part, els militar austríacs es posaven d’acord per entrar en grup als bars fumant, i patrullaven els carrers amb cigarretes enceses. La creuada antitabac es convertí en una rebel•lió popular que s’estengué a altres ciutats oprimides. Els austríacs evacuaren Milà perquè descartaren l’enfrontament bèl•lic, no era una mesura, políticament, correcte en aquell context, però el conflicte que havia provocat el dret a no fumar els va obligar a marxar. Per primer cop els fumadors passius van derrotar un enemic. Aquesta va ser la primera protesta dels no fumadors.

16/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a La llarga història del tabac: fumar perjudica la salut (XII)

La llarga història del tabac: fumar perjudica la salut (XII)

Quan encara no existien estudis científics sobre els inconvenients del consum abusiu del tabac, ja es percebia que la incomoditat del fum no podia ser saludable. Entre 1810 i 1848, el Cap de la policia de la ciutat de Dublín multava (amb arrest i càstig corporal) als fumadors que encenien tabac al carrer, ja que ho considerava indecent, perillós i gens cívic, en definitiva, pretenia donar prioritat al dret dels no fumadors a no ser molestats. Abans de la primera Guerra Mundial, una organització religiosa britànica advertia a les dones fumadores que el tabac no era un aliat per la bellesa femenina, ja que feia créixer el bigoti a causa del moviment dels llavis.

Al 1937 un experiment de laboratori va permetre descobrir que el quitrà del fum del tabac podia provocar càncer en els animals. Un any després un altre estudi revelava que l’esperança de vida dels fumadors era menor que la dels no fumadors. Durant el règim nacionalsocialista a Alemanya es va estudiar els efectes del fum del tabac en la salut, i va ser pioner al tenir en compte les evidències científiques per a crear una legislació específica per a conscienciar als fumadors i per a respectar els drets dels no fumadors, amb disposicions administratives, gravement fiscal…, prohibia fumar en edificis i transports públics, a les dones embarassades i als aviadors. Entre 1950 i 1956 comproven l’evident relació entre el fum de tabac i el càncer de pulmó.

09/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a La bella i la bèstia (II)

La bella i la bèstia (II)

Una aplicació informàtica, anomenada Smoking Time Machine, ideada pel Servei Nacional de Salut britànic (NHS) permet comprovar amb un retrat personal quin seran els efectes del fum del tabac  durant 10 i 20 anys en el rostre de la persona en el cas que no abandoni l’hàbit, és a dir, simula l’envelliment prematur de qualsevol persona fumadora.

La descàrrega de l’aplicació és gratuïta, la podeu trobar a:

Un mètode per convèncer als fumadors que deixin estar el tabac.

Bibliografia:

Una app para saber cómo cambiará tu rostro si fumas. lasdroga.info

05/04/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Una visió còmica de la dificultat de deixar de fumar

Una visió còmica de la dificultat de deixar de fumar

Un anunci publicitari que amb sentit de l’humor ens explica que un fumador és capaç de ser conscient de la violència del fum del tabac en la seva salut, però, l’addicció pot arribar a ser més forta que la pròpia voluntat, i per aquest motiu hi ha persones que necessiten ajuda externa per abandonar el tabac.

Publicité anti tabac (Produccions Lombric)

 

25/02/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Una raó de pes per fer exercici i dur una dieta saludable és evitar l’obesitat i les malalties coronàries

Una raó de pes per fer exercici i dur una dieta saludable és evitar l’obesitat i les malalties coronàries

L’obesitat és un dels problemes mèdics i de salut pública més importants, actualment, dels països desenvolupats i industrialitzats. Les causes són: la inactivitat física i la malnutrició (consum d’aliments hipercalòrics i amb poca fibra…).

El problema rau en què ingerim més calories de les que el nostre cos necessita, és a dir, si no abusem i triem els aliments que mengem i fem una mica més d’exercici, la nostra salut ens ho agrairà.

Els consells i la informació que trobaràs en aquest apartat et recomanaran que canviïs el “xip”. L’esforç val la pena!

25/02/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Menú saludable

Menú saludable

Alhora de confeccionar la llista de la compra heu de planificar els àpats de la setmana tenint en compte que l’objectiu és seguir una dieta equilibrada.

Què és una dieta equilibrada? És la que ens aporta tots els nutrients que el nostre cos necessita, mitjançant la ingesta d’una quantitat adequada i suficient d’energia. Com que no existeix cap aliment que cobreixi, ell sol, totes les necessitats del nostre cos per a cada un dels nutrients, necessitem consumir aliments d’origens i grups diferents, i en la quantitat adequada.

RECOMANACIONS

 1. Consumiu, tant per dinar com per sopar, un plat de verdures i/o hortalisses: amanides, verdura al vapor, verdures a la brasa, escalivada, cremes de verdures, gaspatxo, etc
 2. A cada àpat principal: pasta, arròs o patata. La quantitat suficient (una ració) serà aquella que capiga en un plat planer ras.
 3. Trieu les carns poc greixoses. En quan a les coccions procureu que siguin senzilles i amb poc greix: al forn, bullit, a la papillota, al microones, a la brasa. Alternar amb peix i 4 ous setmanals.
 4. De postres trieu fruita o lacti. Podeu alternar amb els berenars. Si mengeu fruita per dinar i sopar, podeu gaudir d’un iogurt per berenar, per exemple.
 5. No oblideu els llegums: 3 vegades a la setmana un plat de llegums, ja sigui en estofat, en amanida, en empedrat, en purés… Tingueu en compte que en aquest àpat de no utilitzar els aliments del punt 2, ja que les seves propietats nutritives són equivalents.
 6. Utilitzeu oli d’oliva per amanir i cuinar, majoritàriament, amb moderació, no és aconsellable banyar les amanides, per exemple.
 7. Consumiu llet i derivats triant les opcions menys greixoses: iogurt i formatge fresc. Podeu optar per llet semi-desnatada.
 8. Reduiu el consum dels aliments, especialment, greixosos o amb alt contingut de sucres (embotits greixosos, mantega,greixos animals, snacks salats i dolços, nata, natilles, flams, llaminadures, bolleries industrials, begudes ensucrades, sucs i similars) per a ocasions especials.
 9. L’aigua com a beguda prioritària.
 10. A passejar!

Que no et confonguin amb aliments miracle, oblida’t d’allò que t’han dit els anuncis i els veïns, i deixa’t assessorar per experts de veritat (metges, nutricionistes i dietistes). És important que trieu una alimentació sana (per a prevenir malalties) i segura (sense riscos per a la salut).

Aliments saludables:

25/02/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Aigua

Aigua

L’aigua és imprescindible per a la vida i cal consumir els líquids suficients per mantenir el nostre cos correctament hidratat.

Es aconsellat consumir aigua i moderar el consum de begudes carbonatades, ensucrades, sucs comercials i begudes alcohòliques. A triar, sempre aigua!

25/02/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Fruits secs

Fruits secs

Els fruits secs tenen com a característica nutricional important el seu contingut en greixos majoritàriament insaturats i fibra. Són cardiosaludables i ajuden a regular el trànsit intestinal. Per tant, dintre una dieta equilibrada també tenen el seu lloc. Però cal tenir en compte el seu elevat aport calòric i consumir-lo en petites quantitats.

25/02/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Cereals i derivats

Cereals i derivats

En el grup s’inclouen a més dels cereals i derivats, els tubercles. Malgrat que no són farinacis en el sentit estricte de la paraula, s’inclou la patata i els tubercles dins aquest grup per la seva composició rica en hidrats de carboni.

Aliments imprescindibles dintre una alimentació saludable, són la base de la pirámide alimentària. Contenen els hidrats de carboni que són el combustible per a les nostres cèl•lules. La importància d’aquests aliments implica consumir-los diàriament de manera correcta en quant a quantitats i freqüència.

NO HAN DE SUPRIMIR-SE. HAN DE CONSUMIR-SE CORRECTAMENT.

25/02/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Llegums

Llegums

Els llegums són una bona font de proteïna en aquest cas, d’origen vegetal.

Són aliments molt recomanables pel seu baix contingut en greixos i rics en fibra, vitamines i minerals.

Adequats en dietes d’aprimament pel seu poder saciant ( controlant els greixos afegits durant la seva preparació), per controlar el colesterol i importants en la disminució del risc de patir càncer de colon.

25/02/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Ous

Ous

Les proteïnes són molt importants pel bon funcionament de l’organisme ja que, no només compleixen una funció plàstica, en el teixit muscular, sinó que també tenen funcions reguladores formant part del sistema immunitari, hormonal, etc.

L’ou és un producte molt complert i aconsellable: ens aporta proteïnes d’alt valor biològic, minerals com el fòsfor i el seleni i vitamines A, D i B12.

A més les seves característiques com la seva capacitat d’emulsió o la seva textura, permeten incloure’l en moltes preparacions, tant dolces com salades, donant així un plus nutricional a aquestes.

25/02/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Peix i marisc

Peix i marisc

Les proteïnes són molt importants pel bon funcionament de l’organisme ja que, no només compleixen una funció plàstica, en el teixit muscular, sinó que també tenen funcions reguladores formant part del sistema immunitari, hormonal, etc.

Els peixos són és rics en vitamina D, iode i, el peix blau, ric en greixos poliinsaturats omega 3, que afavoreixen un perfil lipídic cardiosaludable. El que habitualment anomenem ” colesterol bo”.

25/02/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Carn

Carn

Les proteïnes són molt importants pel bon funcionament de l’organisme ja que, no només compleixen una funció plàstica, en el teixit muscular, sinó que també tenen funcions reguladores formant part del sistema immunitari, hormonal, etc..

Les carns són aliments rics en proteïnes, vitamina B12, potasi, fòsfor , zinc i ferro. Però cal tenir present que, alhora, són riques en greixos saturats, directament relacionats amb el metabolisme del colesterol. Per tant, cal escollir carns magres de manera habitual: pollastre, gall d’indi o retirar el greix visible d’altres com la vedella, el porc, el xai…al cuinar-les.

25/02/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Llet i derivats

Llet i derivats

Si no hi ha contraindicació per al•lèrgia o intolerancia i es tolera bé, la llet i els derivats làctics s’han de consumir diàriament perquè són la principal font de calci i el que s’asimila millor a l’organisme fent les seves funcions de formació i manteniment dels ossos.

La llet i derivats també ens aporten proteines d’alta qualitat i vitamines A , D, B2 i B12.

En la población adulta és recomanable el consum de làctics desnatats i varietats poc greixoses de formatges: formatge fresc o semi-curat.

25/02/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Verdures i hortalisses

Verdures i hortalisses

Les verdures i hortalisses juntament amb les fruites són els aliments que no poden faltar mai en un àpat.

Les verdures i hortalisses aporten ( igualment com passa amb les fruites ) gran quantitats de minerals, vitamines, Aumenti el consum de fruites, verdures i hortalisses variades: mengi mínim 5 racions al diafibra i substàncies fitoquímiques ( antioxidants i altres ). A més, el seu baix contingut calòric i el poder saciant de la fibra, les converteixen en un gran aliat per mantenir el pes saludable. Aumenti el consum de fruites, verdures i hortalisses variades: mengi mínim 5 racions al dia

Quanta més varietat aportem a la nostra dieta, més varietat de substàncies beneficioses obtindrem.

 

25/02/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Fruita

Fruita

La fruita és el millor proveïdor de vitamines, d’aigua, de fibra i de minerals. Resaltar la importància del consum de fruita fresca, sencera i, si és possible, amb pela per tal d’aprofitar al màxim totes aquestes característiques nutricionals.

La fruita dessecada té menys quantitat d’aigua però també concentra la resta de nutrients.

Els sucs no s’han de pendre com a única opció i s’ha prioritzar sempre la fruita fresca.

25/02/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a Mou-te i oblida’t de la bàscula

Mou-te i oblida’t de la bàscula

El repòs es recomana a qui està malalt o es recupera d’alguna intervenció clínica, però és contraproduent per a qui té un estat de salut bo i abusa d’aquest remei. Si comences a tenir símptomes d’un estil de vida passiu, recomanem que et vacunis contra la mandra, per a no caure en el parany de la inactivitat física, que en si no és dolenta, però a la llarga genera una sèrie de complicacions a la salut de les persones que la practiquen.

Els primers homínids eren nòmades, viatjaven d’un costat a l’altre buscant els aliments, però a mesura que el cervell humà s’anava perfeccionant varen experimentar que si domesticaven els animals i conreaven els vegetals, no calia moure’s del territori i podien alçar una casa, la vida es feia més senzilla. Havien inventat el sedentarisme. Però aquell sedentarisme no és el mateix que el d’avui dia. Abans no necessitaven gimnasos, simplement cuidant el bestiar, treballant el camp, desplaçant-se a peu… ja feien exercici de sobres. No sabien què era la cel•lulitis. Aquesta és un invent del segle XX, i és fruit del sedentarisme d’una societat consumista i de tendències còmodes. Cosa que no s’ha de confondre amb la vida pràctica.

S’han de reconèixer els avantatges del sedentarisme: no sues, no et canses, tot és més fàcil. No obstant, acaba per ser una addicció que ens transforma el cos en quelcom tou (perdem elasticitat, tonificació, força, resistència …), i tot es fa cada cop més feixuc, i cada vegada costa més fer un esforç físic. Ens deixem anar i ens creix la panxa per tots els costats. I no només això, fem malbé la salut: el nostre cor, les nostres artèries, les nostres defenses…

Quina és la vacuna? Els experts recomanen 30 minuts diaris d’activitat física moderada (una despesa calòrica diària mínima de 150 kcal, o setmanal, de 1000 kcal). I què significa això? Res sofisticat, tot i que et sembli que et falta temps per dedicar-t’hi, sempre hi ha una solució: fer les coses rutinàries d’una altra manera. Petits canvis en els teus hàbits et poden ajudar a millorar la salut, i sense gaire esforç.

Tria aquella activitat que s’avingui als teus interessos i possibilitats. I pensa que no es considera fer exercici mirar des del sofà el canal esportiu de la “tele”. Mou-te i et sentiràs més bé.

 • Cuida el jardí o l’hort
 • Balla
 • Fes bricolatge
 • Juga a bitlles
 • Pesca
 • Neda
 • Corre
 • Fes aeròbic

Qui es lliure de la prescripció de fer exercici físic extra? Les persones, físicament, actives, perquè ja compleixen. Qui són?

 • Aquelles que en el seu lloc de treball se’ls exigeix un esforç físic (fer cases, conrear la terra, repartir cartes per les bústies…).
 • Aquelles que visiten el gimnàs 3 hores a la setmana o caminen 20 minuts cada dia.
 • Aquelles que han triat un esport com a feina.
 • Aquelles que enyoren la seva professió esportista i dediquen entre 5 o 6 hores setmanals a un esport.

En aquests casos es pot fer exercici recreatiu en el temps lliure o descansar.

Enumerarem els beneficis d’aquesta activitat per si no heu quedat encara prou convençuts o convençudes:

 • Ajuda a controlar el pes.
 • Afavoreix el trànsit intestinal i la digestió.
 • Enforteix el cor.
 • Millora la qualitat del son.
 • Baixen els triglicèrids, això vol dir que disminueix el colesterol perjudicial i augmenta el bo (o protector).
 • Regula la pressió arterial (per això està recomanat per a la hipertensió arterial).
 • Permet reduir les dosis d’insulina o de medicació per a controlar el sucre a les persones amb diabetis.
 • Redueix l’ansietat.
 • Millora l’estat d’ànim.
 • Ajuda a deixar de fumar.
 • Entrena els músculs i evita dolors musculars, articulars i ossis.

30/01/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a El tabac i el medi ambient

El tabac i el medi ambient

El tabac fa malbé la vida del planeta, miri com es miri, començant des del seu cultiu massiu, passant pel procés de producció, pel consum i, finalment, per l’eliminació dels residus que deixa. Les persones i el seu entorn són víctimes d’un negoci que extreu beneficis a partir d’espatllar els recursos naturals i la salut dels propis clients.

Que el fum del tabac afecta a la salut és més que sabut, però que també afecti al medi ambient, com s’explica?

El cultiu de nicotiana tabacum és un dels responsables de:

 • La desforestació. Es destrueixen boscos i selves per crear camps de cultiu, per fabricar cartrons i paquets, fins i tot, la fusta serveix per construir assecadors, amb la llenya s’aromatitza i asseca les fulles de tabac,…
 • La degradació del sòl. La planta en qüestió esgota els nutrients de la terra amb dos collites, i han de passar 3 anys per poder tornar a conrear. Els pesticides i els fertilitzants utilitzats durant el cultiu contaminen el terra i l’aigua.
 • El canvi climàtic. La tala d’arbres fa augmentar el gas de l’efecte hivernacle, és a dir, per una part, els arbres tallats emeten CO2 i, per l’altre, es perd capacitat d’absorció d’aquest gas per culpa de la manca d’arbres.

El fum del tabac contamina:

 • A nivell mundial, produeix 225.000 tones anuals de CO2, augmentant d’aquesta manera la concentració de partícules contaminants que contribueixen a l’efecte hivernacle.
 • Les burilles són residus perillosos. Principalment, perquè el filtre acumula les substàncies tòxiques del fum (nicotina, quitrà…) i perquè és d’un material no biodegradable, acetat de cel•lulosa, que tarda 25 anys en descompondre’s. Aquest residu representa una part important del volum de les deixalles, i s’ha de tenir en compte que una quantitat considerable acaba als rius, als llacs i al mar afectant, negativament, a la fauna.

La mesura definitiva que eliminaria aquest problema és una utopia: prescindir a nivell mundial del consum de tabac, una decisió que està en mans dels usuaris, però per això haurien de ser capaços d’evitar la manipulació subliminal i directe d’un negoci que té un paper important en l’economia dels països, per tant, la seva influència és massa forta a hores d’ara com perquè ningú no es deixi seduir.

Sembla ser que una manera de lluitar és contraatacar amb un altre negoci capaç de reciclar els efectes negatius del tabac per transformar-los en alguna cosa útil abans que no espatlli el planeta. Una empresa pionera, Terra Cycle, recicla els residus de les cigarretes. D’aquesta manera s’evita que les burilles vagin a les deixalleries, i s’extreu un profit, ja que després de ser tractades es poden reutilitzar com matèria prima per produir elements útils:

 • Les cendres i els residus de la planta es transformen en fertilitzants i adobs naturals per l’agricultura.
 • El paper que embolcalla el filtre es recicla en paper o cartró.
 • El filtres es converteixen en estris plàstics d’ús industrial (palès) o quotidià (embalatge…).

Bibliografia:

Reciclar colillas para obtener abono natural” lasdrogas.info

FERNÁNDEZ MUERZA, A. “Tabaco: así daña el medio ambiente” lasdrogas.info, 7-2-2011

sedet.es

 

24/01/2013
by Oncolliga
Comentaris tancats a El cervell

El cervell

El cervell com a part integrant del cos humà no s’escapa dels efectes nefastos de les substàncies nocives del fum del tabac. Diversos estudis conclouen que hi ha relació entre la inhalació regular del fum de tabac (tant per part per fumadors com per fumadors passius) i el deteriorament cognitiu. Això vol dir que les persones exposades al fum ambiental de manera constant i les fumadores experimenten una disminució de funcions quotidianes com la memòria, la capacitat d’aprenentatge i el raonament. El cervell del fumador corre el risc d’envellir amb una rapidesa superior al de una persona no fumadora. S’ha detectat que l’envelliment cognitiu del fumador es fa evident a partir dels 45 anys (tot i que si s’abandona l’hàbit molt abans, es restaura la memòria), fins al punt que un fumador de 50 anys mostra un deteriorament semblant al d’un home de 60 anys que no hagi fumat mai. Tanmateix, el problema pot avançar. Quan el fumador arriba a l’etapa de la vellesa el deteriorament cognitiu es podria convertir en una demència severa. El tabaquisme passiu també registra les mateixes conseqüències.

Bibliografia:

“El tabaco nos pudre el cerebro” lasdrogas.info

“El tabaquismo puede afectar a la memoria” lasdrogas.info

“El cerebro de los hombres que fuman empieza a mostrar signos de deterioro a los 45 años” lasdrogas.info

“Associan el tabaquismo pasico a un mayor riesgo de demencia” lasdrogas.info

“Vinculan el tabaquismo pasivo a un mayor riesgo de demencia severa” lasdrogas.info

 

26/06/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Tanorèxia, l’addició al sol

Tanorèxia, l’addició al sol

Tanorèxia és una paraula de creació recent que s’usa per referir-se a l’addició al bronzejat de la pell. Com qualsevol addició implica una obsessió malaltissa, i en aquest cas per aconseguir un to de pell fosc, que es converteix en una activitat prioritària. Això és degut a que quan es pren el sol el cos allibera opiacis i endorfines que fan sentir benestar. L’individu perd el control en els límits, mai té prou perquè percep que no aconsegueix el color esperat, malgrat que la pell sigui, extremadament, fosca es veu pàl•lid. Per tant, quan se sobreexposa al raig ultraviolat (dels raig UVA o de la llum solar) no valora el risc de patir efectes secundaris a la pell, com seria cremades, envelliment cutani o càncer de pell. De fet, la supressió dels banys de sol li genera el síndrome d’abstinència: ansietat per no perdre el color, un trastorn que pot derivar a la depressió; la competència entre companys per tenir la pell més morena; la frustració crònica de no haver adquirit el color de pell satisfactori; i la pèrdua de gana provocada per la sensació de no dedicar el temps necessari per a prendre el sol.

La tanorèxia podria estar associada a altres trastorn, la millor prevenció es prendre el sol en moderació, perquè quan més es pren, més es vol i més risc de caure en l’addició al sol.

Bibliografia:

“Creixen els casos de tanorèxia, la síndrome d’addicció al sol” Suplement de salut. Diari de Girona, 21 de juny de 2012: 3.

 

16/03/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Acumula 30 minuts

Acumula 30 minuts

El Pla d’activitat física, esport i salut (PAFES) de la Generalitat de Catalunya, el proper 6 d’abril de 2012, impulsa per tercer any consecutiu, la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física.

Aquesta jornada se celebrarà arreu del planeta,per difondre la recomanació de fer cada dia activitat física moderada, per prevenir les més de 3.334 morts anuals a Catalunya que es relacionen amb el sedentarisme.

 

16/03/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Binge drinking i els seus efectes en el adolescents

Binge drinking i els seus efectes en el adolescents

Un estudi recent de la “Universidade de Santiago de Compostela” informa que ingerir grans quantitats d’alcohol en un espai de temps breu, a gran velocitat, de manera intermitent i reiterada, com per exemple, el cap de setmana, en l’etapa de l’adolescència afecta de forma negativa en algunes regions del cervell. Aquest fenomen de consum intensiu d’alcohol se’l coneix pel nom de binge drinking, i aquest perjudica a un cervell en creixement, com el dels adolescents, que és vulnerable als efectes de l’alcohol consumit d’aquesta manera. En l’actualitat els factors socioculturals dels països occidentals afavoreixen que l’etapa de l’adolescència s’iniciï de forma prematura i es prolongui més temps que en dècades anteriors, és el que s’anomena adultesa emergent, una etapa evolutiva caracteritzada per la recerca de noves experiències, la baixa percepció de risc, la interacció social, la influència del grup d’edat, l’entrada al món dels adults… comportaments propis d’aquest període evolutiu, i que expliquen per què abusen de l’alcohol només per divertir-se amb els amics els dies de festa.

A on perjudica el binge drinking?

 • Funcions executives del còrtex frontal (memòria, atenció, pensament, llenguatge…)
 • Disminueix el rendiment en tasques que impliquen alguns processos de memòria de treball (a curt termini) i de memòria declarativa (a llarg termini)
 • Funcions visoespacials

Bibliografia

CADAVEIRA MAHÍA, F. “Impacto del consumo de alcohol en forma de atracón sobre las capacidades inhibidoras de adolescentes consumidores” Trastornos Adictivos 2011; 13 (supl. 1): 10-14

 

16/03/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Platges sense fum

Platges sense fum

En poques platges del litoral català es pot es pot gaudir del mar i del sol sense fum de tabac, són petites zones recomanables per a infants, per a fumadors passius i fumadors amb voluntat de deixar de fumar.

• La platja d’Empúries de l’Escala

• Els dos extrems de la platja de Sant Feliu de Guíxols i Sant Pol

 

16/03/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Toluè

Toluè

El toluè és un hidrocarbur aromàtic que es troba de forma natural en el petroli cru i en l’arbre Tolú, també es produeix durant la refinació de gasolina, en el fum del tabac (durant la fase gasosa)… És un dissolvent de compostos orgànics per això es fa servir per a dissoldre el quitrà, pintures, vernissos, etcètera. S’usa com a matèria prima per la síntesi orgànica de trinitrotoluè (TNT), per fabricar pintures, laques, adhesius i altres coses.

UGT (2009) Enfermedades profesionales provocadas por el tolueno. Catalunya: UGT

16/03/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Acetona

Acetona

L’acetona és un compost químic en estat líquid que es troba en el medi natural (a les plantes, al fum dels incendis forestals…), així com en el cos humà (com a resultat de la degradació de greixos, l’organisme l’utilitza per la producció de sucre i greix per generar energia); també es produeix de forma industrial. El fum del tabac allibera acetona. Aquesta s’evapora ràpid, és inflamable i soluble a l’aigua. S’usa per a fer altres substàncies químiques útils per a la fabricació de plàstics, fibres, medicaments, productes de neteja…, també s‘usa per dissoldre altres substàncies.

02/03/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a No fumar espanta el càncer

No fumar espanta el càncer

El diagnòstic d’un càncer desperta moltes emocions, entre elles la por. Per què no es comença tenint por a allò que provoca la malaltia?, és desconcertant, per què no s’aplica aquesta mateixa por per allunyar-se del fum? Una persona amb un mica de seny no se li acudiria comprar un aliment podrit, perquè se sap que pot fer mal, llavors, per què hi ha qui paga per consumir un producte carregat de metalls pesants, radioactivitat i verins diversos? El experts en salut s’esforcen en repetir a la població que el tabac és una mala companyia; a aquestes alçades tothom està assabentat; fins i tot, qui no coneix una persona fumadora a la qual l’han trobat un tumor. Tanmateix, pocs s’espanten davant les recomanacions i les experiències dels altres. Més d’una persona la sorpresa l’ha colpejat i ha acabat sentint penediment d’haver caigut en el parany de l’addicció, i això ha estat quan el mal estava fet.

El Dr. Manel Esteller (director del programa d’Epigenètica i Biolgia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, IDI – BELL), en una conferència que tingué lloc a Girona el febrer, va deixar clar que una de les maneres de vèncer el càncer és a través de l’educació. La prevenció de la malaltia oncològica és el remei més efectiu per a disminuir la incidència del càncer en la població. I un dels factors que va destacar de forma especial va ser la prevenció de l’hàbit de fumar, és a dir, per evitar el càncer recomanava deixar de fumar, perquè “una de cada tres persones mor de càncer per culpa del tabac”.

BENEJAM, F. “La investigació permetrà alentir l’avenç dels càncers i tenir-los controlats durant dècades” Diari de Girona, 24 febrer 2012, pàg. 10.

02/03/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Cacau

Cacau

El cacau és la llavor fermentada i seca del fruit de Theobroma cacao L.; és el component bàsic de la xocolata, en si no és tòxic. Però quan s’afegeix 1 % de cacau a la cigarreta per endolcir-la i millorar el gust (i atraure els joves consumidors que no perceben cap risc amb quelcom que té gust a xocolata), la conseqüència és una altra. Quan crema el tabac impregnat de cacau s’allibera en el fum partícules de teobromina, i aquesta produeix un efecte broncodilatador, permeten que el fum penetri d’una forma més profunda en els pulmons. D’aquesta manera es facilita que hi hagi més nivells de nicotina a la sang, incrementant l’efecte addictiu.

Estados Unidos obliga a las tabaqueras a detallar los componentes de un cigarro” lasdrogas.info

 

07/02/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Quin és el percentatge de substàncies afegides en una cigarreta?

Quin és el percentatge de substàncies afegides en una cigarreta?

La cigarreta és com un aglomerat, de què?

50 % tabac vegetal (nicotiana tabacum) + 40 % deixalles de la nicotiana tabacum (pols de la fulla i tiges) + 10 % productes afegits (sucres, aromes…)

En la combustió de la planta vegetal nicotina tabacum es generen més de 4.000 substàncies tòxiques en el fum, també s’ha de sumar unes 400 o 600 substàncies més produïdes pels productes afegits en la creació de la cigarreta. Aquests compostos afegits tenen diverses funcions: personalitzar la cigarreta (color, aparença…), donar un gust particular i dissimular les molèsties del fum fent-lo més tolerable i menys irritant. No obstant, darrera de les aparences, dels sucres i dels aromes, que en un altre context no són perillosos, quan es cremen fan una altra funció, augmentar el poder addictiu de la nicotina.

Els productes de tabac són els únics que, tot i sent legal la seva venda, en el seu embolcall no hi ha cap etiqueta que informi de les més de 4.500 substàncies que el client inhala. El tabac és un producte tòxic, un producte que fa malbé la salut del consumidor, no té cap aplicació beneficiosa pel client. És defectuós. Tot i així és legal vendre`l. El consumidor està advertit dels inconvenients del l’hàbit tabàquic per la seva qualitat de vida, i tot i així, ho compra.

El tabac d’embolicar conté substàncies afegides? Sí. En l’etiquetatge de qualsevol producte que conté tabac no s’indica quins components químics es consumeixen, pel fet que el consumidor faci, manualment, la cigarreta no li garanteix que sàpiga què està embolicant, simplement, perquè en el embalatge del producte no hi ha l’etiqueta que ho expliqui. Atenció!, aquesta forma de tabac pot contenir més substàncies que augmentin el poder addictiu de la nicotina, perquè a ningú li faci mandra embolicar cigarretes.

El tabac sense substàncies afegides és més sa? No. Mentre la cigarreta o el cigar tregui fum, el fumador inhalarà més de 4.000 substàncies que genera la planta i que són perjudicials per a la salut. L’única tabac sa és aquell que no es consumeix, el que es queda a la botiga.

Bibliografia

GARCÍA, J. “¿Sabe usted lo que fuma?” lasdrogas.info 2010

Estados Unidos obliga a las tabaqueras a detallar los componentes de un cigarro” lasdrogas.info

06/02/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Dependència i síndrome d’abstinència

Dependència i síndrome d’abstinència

La persona que fuma de manera habitual i abusa del tabac necessita la nicotina, té dificultats per abandonar o prescindir de la nicotina. Necessita el subministrament periòdic de la droga per evitar el malestar físic que sent quan no la pren (dependència física) i/o per afrontar el dia a dia (dependència psíquica).

Dependència física: l’organisme s’habitua al consum de la nicotina, necessita mantenir un nivell de la substancia en la sang per funcionar amb normalitat, i quan aquest nivell disminueix apareix el síndrome d’abstinència. Incideix en el funcionament de l’organisme de tal manera que es fa menys sensible i requereix més dosis de nicotina per obtenir el mateix efecte (tolerància), i quan s’interromp l’hàbit apareix el síndrome d’abstinència, un conjunt de trastorns o reaccions físiques incòmodes:

 • Desig irrefrenable de fumar
 • Tensió
 • Canvis d’humor
 • Irritabilitat
 • Estat d’ànim depressiu
 • Frustració
 • Ansietat
 • Inquietud
 • Impaciència
 • Mal de cap
 • Dificultat per concentrar-se
 • Insomni
 • Gana
 • Més pes

Dependència psíquica: un desig molt fort l’impulsa a fumar, periòdicament, per experimentar un estat afectiu agradable (plaer, benestar, sociabilitat…) o per allunyar un estat afectiu desagradable (estrès, avorriment…). Aquest tipus de dependència incideix en la conducta i en les emocions, és a dir, en la manera de trobar satisfacció, de superar l’avorriment, d’afrontar l’ansietat, de tolerar la frustració…

Bibliografia

VVAA “La nicotina com droga” Monografía tabaco. Addicciones. Vol. 6, suplemento 2, 2004

VVAA (2001) Drogas: + informació – riesgos. Tu guía. España: Ministerio del Interior

VVAA (2003) Drogas. España: Ministerio del Interior

06/02/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Tolerància

Tolerància

La tolerància a una substància psicoactiva, com la nicotina, té lloc quan la persona passa a ser menys sensible a la quantitat de droga que consumeix de forma habitual, és a dir, que li produeix menys efecte, i ha d’augmentar la dosi per aconseguir la mateixa sensació. Dit d’una altra manera, és la necessitat de fumar més cigarretes per aconseguir l’efecte de sempre, perquè l’organisme s’ha fet insensible a la dosi habitual.

Bibliografia

VVAA “La nicotina com droga” Monografía tabaco. Addicciones. Vol. 6, suplemento 2, 2004

06/02/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Amoníac

Amoníac

L’amoníac és un compost químic (NH3) que es produeix de forma industrial i natural (amb la descomposició dels bacteris del terra, les plantes i els animals). Sovint s’usa per crear adobs i fabricar productes de neteja, paper… i també en la fabricació del tabac, és un dels centenars d’additius que s’afegeixen a la picadura amb el pretext de millorar el gust, però amb la funció principal de potenciar l’addicció de la nicotina. L’amoníac líquid ajuda a augmentar els nivells de nicotina lliure, i quan la droga de la Nicotiana tabacum es troba en aquest format l’organisme l’absorbeix millor, crea tolerància (el fumador necessita cada vegada més dosis per aconseguir la mateixa sensació) i genera dependència.

Bibliografia

GARCÍA, J. “¿Sabe usted lo que fuma?” lasdrogas.info 2010

06/02/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Arsènic

Arsènic

L’arsènic (As) és un metal•loide natural present a l’escorça terrestre i que no es destrueix. S’utilitza per la fabricació de ceràmica, insecticides, raticides, conservants de la fusta, etcètera. El cos humà l’absorbeix en quantitats mínimes sense cap perill per a la salut, tanmateix un excés d’arsènic resulta tòxic i mortal, ja que redueix els nivells d’oxigen a la sang, destruint neurones…

Els plaguicides utilitzats en el cultiu de la Nicotiana tabacum contenen arsènic, i quanta més concentració d’aquest hi hagi en l’insecticida, més en contindrà la superfície de la fulla del tabac, i en conseqüència durant la combustió de la cigarreta més arsènic es volatilitzarà i serà inhalat pel fumador.

Un cop inhalat o ingerit l’arsènic, la sang el distribueix pel cos, acumulant-se en els ossos, el cabell, … tot i que la major part va cap al fetge i els ronyons. Finalment, s’elimina mitjançant l’orina. L’arsènic és capaç de travessar la placenta i intoxicar al fetus, i en conseqüència aquest pot patir disminució de pes o malformacions congènites.

Bibliografia

GALVAO, L.A.C.; COREY, G. (1987) Arsénico. México: Centro Panamericano de Ecología Humana y Salud

06/02/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Cadmi

Cadmi

El cadmi (Cd) és un element químic natural procedent de l’escorça terrestre, es tracta d’un metall dúctil i pesat, que es troba combinat amb altres elements com el plom, el zinc… S’aplica en les bateries de níquel – cadmi. El cos humà té cadmi que ha adquirit de la ingesta de vegetals (verdures, xampinyons, cacao…) i altres aliments (paté, marisc, musclos…), la inhalació de fum (tabac, incendis forestals…), etcètera. Els fumadors tenen més concentració de cadmi en el seu organisme que els no fumadors. El cadmi present a la planta del tabac (ja que l’ha absorbit, durant el seu cultiu, de terra i/o dels fertilitzants), s’incorpora al gas de la combustió de la cigarreta, i el fumador al respirar-lo el du als pulmons, després la sang el distribueix pel cos, passa pel fetge, i es diposita en els ronyons, on s’acumula al mateix temps que dificulta i danya el sistema de filtració d’aquests. L’organisme tarda molt en expulsar el cadmi.

06/02/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Poloni-210

Poloni-210

El Poloni-210 és un component químic radioactiu, un metall volàtil, i des de 1964 se sap que es troba en el fum del tabac. Emet radiació alfa, per tant, afavoreix el desenvolupament del càncer, sobre tot el de pulmó ja que es diposita en els bronquis dels fumadors. Les concentracions de poloni són més del doble en l’organisme dels fumadors que en el dels no fumadors, malgrat que s’elimina a través de la suor, la saliva, l’orina i els excrements. De fet, un fumador que consumeixi 30 cigarretes diàries rep la mateixa radiació de poloni que si s’exposés a la radiació de 300 radiografies en un any (quasi una radiografia diària).

La major part del poloni-210 present a la planta Nicotiana tabacum prové dels fertilitzants utilitzats en el seu cultiu, quant més ric en fosfats sigui l’adob, més concentració de poloni tindrà la fulla. La planta, per una part, absorbeix el poloni per l’arrel i, per l’altra, la pols que es genera en l’aplicació del fertilitzant fa que el component radioactiu quedi atrapat a la superfície de la fulla, i continuï després de la fabricació de la cigarreta.

Bibliografia

El polonio 210: intoxicación, síntomas y efectos” 20 minutos 30 novembre 2006

CESEL MED “Humo de tabaco y radioactividad alfa (POLONIO 210)”, 23 maig 2004

Tabaco radioactivo” Mente sana en cuerpo sano, 28 maig 2009

MURO, A. F. “Fumar paquete y medio de cigarrillos al día durante un año es como recibir la radioactividad equivalente a 300 radiogafías”, Discovery dsalut, núm. 92 març 2007

06/02/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Plom

Plom

El plom (Pb) és un metall gris i blau, tou i pesat, resisteix la corrosió atmosfèrica, i s’extreu de jaciments minerals. Com altres metalls pesats (el cadmi, l’arsènic…) es caracteritza per la seva densitat alta i la seva toxicitat. El més habitual és que s’acumuli en el nostre organisme d’una manera lenta, al llarg dels anys, davant una exposició repetitiva i a petites quantitats, ja que en la nostra vida quotidiana el plom ens envolta: les canonades d’aigua, la pols, la pintura, les joguines, els objectes metàl•lics (agulles, bijuteria…), el fum del tabac (en la sang dels fumadors es concentra el doble de plom que en les persones no fumadores), etcètera.

El plom-210, així com el poloni-210, és present a la planta Nicotiana tabacum, i quan aquesta es crema en la seva combustió el plom és una de les moltes micropartícul•les que conté l’aerosol (és a dir, el fum), generant la radiació alfa (que afavoreix el desenvolupament del càncer). El plom-210 i el poloni-210 provoquen marques radioactives als pulmons, a més, si emigren poden afectar a altres part del cos. Els efectes nocius de la radiació són acumulatius, de fet el plom-210 pot estar als pulmons fins uns 5 anys. De fet, el plom afavoreix el càncer de fetge.

La intoxicació per plom perjudica, especialment, al desenvolupament mental dels menors (fins i tot des de la seva gestació), causant trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat, baix rendiment escolar, problemes auditius, reducció del coeficient intel•lectual, creixement corporal lent, dany renal… En els adults pot provocar: dolor i còlics abdominals, comportament agressiu, anèmia, estrenyiment, insomni, mal de cap, irritabilitat, inapetència i falta d’energia, menys sensibilitat, dolor muscular i articular, problemes digestius, problemes de memòria i concentració, avortament espontani, danys cerebrals, càncer, danys a l’esperma…

26/01/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Fumar malgrat tenir càncer

Fumar malgrat tenir càncer

Quan a una persona se li diagnostica un càncer necessita que s’incorpori en el tractament de la malaltia oncològica una teràpia per a deixar de fumar. No hi ha prou amb conscienciar al pacient sobre la importància d’abandonar l’hàbit i d’informar-lo on pot trobar ajuda, i deixar a mans de la voluntat del malalt el compromís de deshabituar-se a una droga legal. A part de l’operació, de la medicació… per tractar la reducció i eliminació de cèl•lules cancerígenes, és necessari actuacions mèdiques i psicològiques per ajudar al pacient a la deshabituació tabàquica, aquest seria un tractament integral.

Un estudi dirigit per Elyse R. Park, de l’Hospital General de Massachusett i de la Facultat de Medicina de Harvard, constata que un grup nombrós de pacients amb càncer de pulmó i de càncer colorrectal continuen fumant malgrat el seu diagnòstic. L’addicció pesa més que la por a perdre qualitat de vida o a la mort. La investigació demostra la necessitat de tractar ambdues malalties, l’addicció i el càncer, al mateix temps.

Bibliografia.

Lasdrogas.info

26/01/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Nicotina

Nicotina

La nicotina és un compost orgànic (alcaloide natural) del tabac, un agent farmacològic perjudicial per a la salut i que provoca addicció, és una substància psicoactiva. L’OMS va definir, el 1984, el tabaquisme com una forma de drogodependència. La nicotina representa el 5 % del pes de la planta, i és un verí potent. Una dosis entre 30 a 60 mil•ligrams és letal per a un adult.

Una cigarreta conté entre un 1 i 2 % de nicotina, és a dir, una cigarreta d’1 gr. té entre 10 i 20 mgr. de nicotina, però el 10% d’aquesta passa al fum, de manera que al final el fumador ingereix per cada cigarreta entre 1 i 2 mg de nicotina, que absorbeix per inhalació a través dels pulmons (d’un 79 a 90 %), de la mucosa bucal i els plexes sublinguals (d’un 4 a 40 %) i de la pell.

La nicotina fumada fa efecte al cervell molt ràpidament, es desplaça pel corrent sanguini i en 7 segons arriba a aquest, i en 10 segons hi és tota. Això contribueix a que sigui una droga extremadament addictiva.

Existeixen diversos mètodes per administrar la nicotina:

 • Mastegar tabac
 • Beure infusió de fulles de tabac
 • El contacte del tabac amb la pell
 • Aspirar pols de tabac
 • Fumar tabac, aquesta l’administració respiratòria aconsegueix més efectes farmacològics

La nicotina es manté en l’organisme del fumador entre 1 a 4 hores segons les particularitats de cadascun, però la mitja és de 2 h., abans de metabolitzar-se al fetge.

Els efectes fisiològics immediats del tabac són:

 • Augment de la freqüència cardíaca i la pressió arterial.
 • Constricció de vasos sanguinis cutanis.
 • Provoca canvis bioquímics al cervell i crea l’addicció, amb l’objectiu de sentir plaer, la sobreestimulació i la insensibilització empeny a augmentar la dosis de la droga.
 • Efectes musculars, hormonals i metabòlics.

Els efectes fisiològics a llarg plaç:

 • Contribueix, junt amb el CO, a la resistència i adhesivitat plaquetària.
 • Danya el revestiment dels vasos sanguinis.

Per tant, afavoreix el desenvolupament de la malaltia coronària i alteracions reproductives i gastrointestinals.

Entre 1920 i 1930 s’usava en molts insecticides.

Bibliografia

Components del fum de tabac” Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Direcció General de Salut Pública

VVAA “La nicotina como droga”. Monografia tabaco. Addicciones. Vol. 16, suplemento 2, 2004

 

26/01/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Naftalina

Naftalina

Un hidrocarbur aromàtic que es troba en el fum, és un sòlid que s’evapora quan crema carbó, tabac o fusta, també se l’anomena quitrà blanc. En l’aire tarda un dia en degradar-se.

S’usa en la fabricació de plàstics de PVC, com insecticida d’arnes, i com desodorant per lavabos.

Embruta el teixit pulmonar dels fumadors. Una exposició a grans quantitats de naftalina destrueix els globus vermells, i causa cansament, manca de gana, vòmits, diarrea… Alguns estudis determinen que la naftalina és cancerígena.

13/01/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a S’apaga sola

S’apaga sola

De forma automàtica la cigarreta s’apaga sola si se l’abandona, per sort els fabricant no han d’afegir substàncies, però per desgràcia tampoc prescindeixen de cap. Simplement, el paper de la cigarreta conté dos anelles de paper més gruixut, a dos punts diferents, de manera que si es deixa la cigarreta sense vigilància, quan el foc arriba a un dels anells s’apaga, perquè el paper gruixut redueix l’entrada d’aire.

“La UE obliga els fabricants de tabac a reduir el risc d’incendi dels cigarrets“. El Punt Avui, 15 de novembre de 2011

13/01/2012
by Oncolliga
Comentaris tancats a Relació entre consum d’alcohol i càncer gàstric

Relació entre consum d’alcohol i càncer gàstric

El càncer gàstric se sol diagnosticar en estadis avançats de la malaltia perquè en les fases inicials no presenta símptomes, per això sol tenir mal pronòstic, a més no es disposa d’un tractament prou eficaç. És un dels càncer més freqüents i dels que provoca més morts.

Per aquest motiu el millor remei és la prevenció. Els estudis enumeren els següents factors de risc:

  • La infecció crònica per Helicobacter pylori (un bacteri que produeix una gastritis lleu que amb el temps pot desenvolupar un càncer).
  • El fumar.
  • Una dieta pobre de fruita i verdures, o un elevat consum de sal i carn roja.
  • El consum elevat d’alcohol. Consumir més de 60 gr./dia d’alcohol, sobre tot cervesa, augmenta el risc de patir càncer gàstric, segons un estudi encapçalat per la Unitat de Nutrició, Ambient i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge publicat a l’American Journal of Clinical Nutrition. Prendre una canya de cervesa o una copa de vi diari no arriba a implicar risc, perquè en definitiva, equival a 10 o 15 gr. d’alcohol.

  Bibliografia

  El Servicio de Apoyo Integral del ICO Badalona, premio a la excelencia del COMB, www.iconcologia.net

  13/01/2012
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Xifres del 2011

  Xifres del 2011

  La Societat Española de Neumología y Cirugía Toràcica (SEPAR) informa que el tabaquisme continua essent la primera causa evitable de mort a Espanya, és una malaltia crònica que causa, principalment, tres tipus de processos patològics: cardiovascular, respiratori i cancerigen.

  • 53.000 defuncions anuals a Espanya de fumadors actius. Això vol dir un promig de 145 morts/dia, quan els accidents de trànsit a Catalunya en un any com el 2011 van causar 200 defuncions (i 1.479 morts a tot Espanya).
  • 3.200 defuncions anuals a Espanya de fumadors passius.
  • 8.000 milions d’euros en despeses sanitàries derivades del tabaquisme.
  • 600.000 persones es van deshabituar del tabac en el 2011.

   

  Bibliografia:

  A l’Estat, menys de 1.500 morts” El Punt Avui, 3 de gener de 2012, pàg. 33

  Cada día mueren en España 145 personas como consecuencia del tabaco” lasDrogas.info

  Un año sin humo para los adictos al tabaco” lasDrogas.info

   

  12/01/2012
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Alcohorèxia

  Alcohorèxia

  Com un monstre de dos caps ha sorgit l’alcohorèxia entre els joves. Aquest trastorn de doble patologia, anorèxia i addicció a l’alcohol, encara no apareix al Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, ni a l’Enciclopèdia catalana, ni a la Wikipèdia, tot i que en una recerca amb un buscador de webs es troba força informació. Les conseqüències d’aquest trastorn duplica el nombre de problemes en la salut de qui el pateix. L’origen apunta, per una part, a l’obsessió de perdre pes i, per l’altra, a l’acceptació social del consum d’alcohol.

  És en aquest últim factor on l’educació té un camí ample i llarg, complicat d’abastar, ha de menester un plantejament actual i lliure d’interessos econòmics per ser capaç de convèncer a la gent que es faci un ús responsable i sa d’aquest líquid destil•lat, sobre tot en una societat que integra l’alcohol en els costum socials, permet i tolera el seu consum entre els menors, bàsicament, perquè el pes dels interessos dels productors influeix de manera desmesurada. La banalització de les conseqüències i la promoció agressiva i frívola fan percebre entre els joves que l’alcohol implica pocs riscos per a la salut, per tant, aquesta droga és com una joguina sense certificat ni garantia, s’usa per divertir-se amb els amics.

  Bibliografia:

  Mexico: Alcohorexia, un trastorno alimenticio de moda. Lasdrogas.info

  30/12/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Reflexió de la història comparativa del tabac i el cànnabis

  Reflexió de la història comparativa del tabac i el cànnabis

  És lamentable, però, la història es repeteix com és habitual en aquest tipus de temes. No cal mirar massa enrere ni massa lluny, al nostre país, durant els anys de la dictadura, ningú es qüestionava si el tabac era o no tòxic, bàsicament, perquè era un producte de primera necessitat com el pa o la llet, als inicis de la postguerra el nou règim racionava la seva distribució gratuïta, fins i tot, la població ignorant li atribuïa propietats terapèutiques i les aplicava quan li convenia, per exemple, un avi convençut del bé d’aquesta droga administrava al seu nét menor d’edat un cigarret per calmar el mal de queixal, tot i que des de 1937 se sabia que el tabac provoca càncer. L’any 1972 un article aparegut en la premsa espanyola aplaudia als fumadors, que contribuïen amb un 10 % en el pressupost nacional, i, per tant, fumar servia per construir escoles, hospitals, carreteres… tot un país. La ignorància dels qui no s’informaren i les trampes dels ambiciosos taparen la veritat del fum del tabac i la nicotina, fent malbé el benestar de la societat.

  Ara això mateix està passant amb el cànnabis, que curiosament també es pot fumar, es percep com quelcom no perillós: si els metges el recepten, si hi ha botigues que venen productes relacionats amb la planta, i si a les sèrie televisives i a les pel•lícules es consumeix com una cosa normal i inofensiva, vol dir que és innocu.

  L’ús terapèutic de les drogues psicoactives com la nicotina, el cànnabis, l’opi, la cocaïna… no es pot associar també a un ús lúdic. Pel fet que una droga la recepti el metge no vol dir que es pugui consumir quan, com i quanta es desitgi, i només per passar-ho bé una estona amb el convenciment que no hi ha cap risc per a la salut. “Si cura, no pot ser dolent.” Realment, aquest és un raonament ingenu i simple, que ocasionarà problemes, això si, diferents als del tabac.

  Un altre paral•lelisme, quants cops ha estat notícia que un jutge ha obligat a una companyia tabacalera a pagar una milionària indemnització a una víctima enganyada i obligada a enverinar la seva salut amb el fum del tabac. Pot semblar ridícul ara que sabem que el tabac perjudica seriosament la nostra salut, però quan no ho sabien emmalaltien i morien estafats i indignats.

  Actualment, vivim en una societat en la qual la informació científica és al nostre abast, em pregunto qui llegeix els articles dels experts que expliquen la veritat del cànnabis? Els joves consumidors habituals d’aquesta droga a qui demandaran en el futur quan la seva salut estigui malmesa? Estan avisats, no hi ha cap empresa legal al darrera, i la llei prohibeix el seu consum i comerç.

  Eulàlia Romera

  Responsable dels programes de prevenció

  Fundació Oncolliga Girona

  Bibliografia:

  GALLARDO, A. Porros abans d’anar a classe “El Periódico”. 19 de gener del 2005; pàg. 33

  GALLARDO, A. 4 Hospitals i 60 farmàcies donaran cànnabis terapèutic “El Periódico”. 1 de febrer del 2005; pàg. 32

  GALLARDO, D. Del cànnabis a la psicosi “El Periódico”. 5 de març del 2006; pàg. 10

  GAVIDA, V. Et al (1991) El tabac. Entre ciència i consciència. Quadern del professor. València: Generalitat de València, pàg. 62

   

  29/12/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Passos per bronzejar la pell amb qualitat

  Passos per bronzejar la pell amb qualitat

  Xarxafarma recomana:

  Abans de prendre el bany de sol

  Prendre fotoprotecció oral entre 2 i 3 mesos abans de l’exposició, per evitar taques.

  Exfoliar la pell (eliminar les cèl•lules mortes) entre 2 i 3 vegades a la setmana.

  Aplicar protector solar 20 minuts abans d’iniciar l’exposició al sol.

  Triar un protector de SPF 30 o superior, que protegeixi de les radiacions UVB (els raigs curts que arriben a l’epidermis) i UVA (els raigs llargs que arriben a la dermis, que arriben a travessar el vidre, i envelleixen la pell), sobre tot, no oblideu d’aplicar crema a les zones d’alt risc (cara, nas, llavis, orelles, coll, espatlles, mans, darrere dels genolls i l’empenya dels peus).

  Si voleu anar a la platja amb maquillatge a la cara i/o pintallavis, assegureu-vos que incloguin diòxid de titani (protecció solar).

  Durant el bany de sol

  Evitar l’exposició directa entre les 12 del migdia i les 16 de la tarda.

  Aplicar-se protector solar cada cert temps.

  Els primers dies passar entre 15 i 30 minuts al sol màxim.

  Portar ulleres de sol homologades.

  Tapar el cap amb un barret o mocador.

  La majoria de les samarretes de cotó no protegeixen del sol, sobre tot si estan humides o mullades.

  Beure molta aigua.

  Després del bany de sol

  Dutxar-se amb aigua tèbia per eliminar les impureses i obrir els porus.

  Aplicar a la pell un after sun (hidratant, antiinflamatori i regenerador).

  Bibliografia:

  XARXAFARMA (2007) Bronzejat en 6 lliçons “InfoXarxa”. Núm. 7 juliol – Agost

   

  29/12/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a La llei del tabac ajuda a millorar la salut

  La llei del tabac ajuda a millorar la salut

  El Comité Nacional per a la Prevenció del tabaquisme (CNPT) informa que des del gener del 2011 han deixat de fumar 600.000 espanyols, això ha suposat

  • Un 10% menys d’ingressos hospitalaris per infart.
  • Un 15 % menys d’ingressos hospitalaris per asma infantil.
  • La indústria tabacalera ha ingressat menys diners, però la població ha guanyat salut. En el 2011 a la província de Girona es van vendre 22.921.006 paquets de tabac menys respecte el 2010, en total es van fumar 124.104.949 paquets.

  Tot i així, el CNPT senyala que a Espanya cal continuar afegint noves mesures per reduir el consum de tabac i millorar la salut pública:

  • Igualar les condicions fiscals del tabac de “liar” amb les dels cigarrets.
  • Seguir les directrius de la Unió Europea sobre l’etiquetatge de les capses de tabac.

  La Unió Europea segueix lluitant per millorar la qualitat de vida dels ciutadans posant fre a l’ambició que suscita el negoci lucratiu del tabac en detriment de la salut dels addictes consumidors i dels fumadors passius. Aquesta vegada estudia

  • La possibilitat de prohibir les màquines expenedores;
  • Restringir alguns ingredients que afegeixen els fabricants al tabac (com podria ser el mentol); i
  • Ampliar les mides de les fotografies impactants en les capses de tabac, afegir més advertències sanitàries i amagar la marca comercial (seguint l’experiència pionera d’Austràlia, que des del novembre del 2011 ho ha posat en pràctica).

  Fonts:  lasdrogas.info; La voz de Asturias

  M.C. (2011) La venda de cigarretes cau un 16% a la demarcació “El Punt Avui”, 29 de desembre del 2011, pàg, 33.

   

  23/12/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Els Experts recomanen seny alhora de prendre el sol

  Els Experts recomanen seny alhora de prendre el sol

  El sol és saludable sempre i quan es prengui amb moderació, ja que és font de vitamina D, però, també de problemes, si es fa un mal ús. Com podem beneficar-nos del sol? Amb seny, aprofitant el sol de qualitat, aquell que brilla abans de les 12 h. i després de les 16 h., evitar exposicions perllongades, i prendre mesures de protecció. Els excessos passen factura: taques cutànies, arrugues i, en alguns casos, melanomes (el càncer de pell més agressiu). La radiació solar, més concretament, la llum ultraviolada, quan més intensa i més temps d’exposició, eleva el risc de perillositat en la salut de la pell. A l’estiu, les platges haurien d’estar més buides al migdia.

  Les persones de pell blanca (aquella que es crema amb facilitat i que li costa agafar el color “moreno”), els infants i els adolescents, que no tenen prou desenvolupat el mecanisme de defensa, són els que tenen més risc. El 80% dels casos de càncer de pell es podrien evitar. La pell té memòria, “recorda” totes les cremades solars que una persona pugui patir al llarg de la seva vida, sobre tot en aquelles parts del cos més exposades al sol, i al final pot desenvolupar un càncer de pell. El bronzejat no és sinònim de salut, la pell es defensa de l’agressió de la radiació solar alliberant la melanina, pateix. Per tant, el bronzejat saludable i atractiu, tal com popularment se l’interpreta, és una moda, una imposició cultural, un mite, no és una necessitat, ni una veritat.

  Bibliografia:

  ASTORCH, N. El nombre de casos de melanoma creix un 5 % en les dones i un 2,5 % en els homes “El Punt”, 28 de juny de 2009, pàg. 4.

  BASTONS, T. El sol és com el vi, s’ha de prendre amb moderació. “El Punt”, 24 de juliol de 2010, pàg. 25.

  CIÉRCOLES, M. Melanoma: el càncer que més creix. “El Punt”, 25 de juliol de 2010, pàg. 38

  20/12/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Monòxid de carboni

  Monòxid de carboni

  El CO és un gas que no fa olor, no té gust, no irrita i és tòxic. S’origina en la combustió de combustibles orgànics. Es troba en el gas ciutat, en els gasos del tub d’escapament dels cotxes, en les estufes de carbó, en els brasers, en els escalfadors d’aigua, en els forns, en el fum de tabac…

  Com afecte a l’organisme de la persona fumadora?

  • El CO es concentra en les vies respiratòries, i en conseqüència inflama i danya els pulmons.
  • Inhibeix el mecanisme de neteja del moc de les vies respiratòries.
  • Disminueix el transport d’oxigen a la sang (cansament, menys memòria…): En els globus rojos de la sang hi ha una molècula anomenada hemoglobina, que està formada per 4 sub-molècules, i que cadascuna té un àtom de ferro. Aquest àtom es carrega amb una molècula d’oxigen, que l’admet quan hi ha molt oxigen, i el deixa anar quan la concentració ambiental és baixa. En definitiva, regula i transporta l’oxigen allà on es necessita. Per la seva part, el CO també s’uneix a les molècules de ferro, però no se separa d’aquestes de tal manera que les inutilitza per transportar oxigen.

  Bibliografia:

  GAVIDA, V.; GUILLÉN, E. (1991) Tabac. Entre ciència i consciència. Quadern de l’alumne. València: Generalitat Valenciana.

  20/12/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Oxigen i energia

  Oxigen i energia

  La respiració d’O2 és un mecanisme per produir energia. És a dir, l’O2 que respirem ajuda en el procés d’alliberació d’energia (glucosa), aquesta s’obté de la digestió dels aliments ingerits. Perquè la glucosa cremi, lentament, necessita O2, aquesta com que conté carboni, després de la seva combustió se separa en CO2 i hidrogen (alliberat en forma de vapor d’aigua). Segons com, aquesta energia es pot transformar en altres energies: la tèrmica (l’energia, malgrat que s’allibera poc a poc, per no generar explosions violentes, va elevant la temperatura del cos) i la mecànica (quant més exercici físic es realitzi cal cremar més glucosa, per tant, es necessita més O2 i cal eliminar més CO2).

  Un fumador per què es cansa quan fa exercici físic?

  Per tant, si en el cos rep menys oxigen en el cos la glucosa no crema, no hi ha prou energia per resistir l’exercici físic.

  Per què la temperatura del cos baixa quan es fuma?

  Sense l’oxigen necessari no es produeix l’energia que escalfa el cos.

  Bibliografia:

  GAVIDA, V.; GUILLÉN, E. (1991) Tabac. Entre ciència i consciència. Quadern de l’alumne. València: Generalitat Valenciana.

   

  20/12/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Oxigen

  Oxigen

  El tabac redueix l’oxigen de l’organisme. En la combustió de la cigarreta es genera el monòxid de carboni (CO). Quan s’ingereix el fum del tabac el CO s’uneix a l’hemoglobina de la sang, i dificulta que aquesta transporti l’oxigen a les cèl·lules. Per això és important conèixer quin és el rol de l’O2 en el nostre cos, quina és la seva importància, i prendre consciencia de la necessitat d’evitar el fum del tabac.

  Una part de l’oxigen que respirem entra directe als pulmons, però, una altra, el recull la sang que s’encarrega de distribuir-lo per tot l’organisme, per lliurar-lo a aquells òrgans, cèl·lules… que l’han de menester pel seu correcte funcionament.

  Bibliografia:

  GAVIDA, V.; GUILLÉN, E. (1991) Tabac. Entre ciència i consciència. Quadern de l’alumne. València: Generalitat Valenciana.

  20/12/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Nicotiana tabacum

  Nicotiana tabacum

  Coneguda, popularment, amb el nom de tabac. Planta de la família de les solanàcies. És anual. Origen tropical.

  Medeix entre 0,5 m i 3 m d’alçada.

  Les fulles són senzilles de limber sencer. La flor és un tub cilíndric en la part inferior i adquireix la forma acampanada en la part superior.

  Bibliografia:

  GAVIDA, V.; GUILLÉN, E. (1991) Tabac. Entre ciència i consciència. Quadern de l’alumne. Generalitat Valenciana.

  15/12/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Com deixar de fumar? (II)

  Com deixar de fumar? (II)

  La crisi econòmica resulta que també convida a deixar de fumar. Malgrat que aquesta atura tots els esforços polítics per reduir el tabaquisme, bàsicament, perquè se suprimeixen els recursos destinats al tractament de la deshabituació tabàquica, i es dóna prioritat a altres despeses sanitàries; tot i així ofereix una oportunitat entre els que no estan massa enganxats a la nicotina. El govern es veurà obligat a augmentar els impostos del tabac, en conseqüència disminuirà el seu consum. Si pugen els preus del tabac, més d’un fumador, sobre tot aquell que perdi poder adquisitiu, decidirà abandonar un hàbit que a l’any li pot costar entre 1.000 i 3.000 euros (sumant els paquets de cigarretes, mistos, cendrers i les despeses en mocadors i xarops).

  Bibliografia: BARRUECO, M. El cigarrillo mentolado: inicio, dependència, daño y dificultades para el abandono. “Prevención del tabaquismo.” Vol. 13, núm. 3. Juliol-setembre 2011

  14/12/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Mentol

  Mentol

  El mentol és un alcohol secundari saturat que procedeix de l’oli de menta. Aquest cristal•lí, que es fon als 40ºC, es va afegir per primera vegada en una cigarreta l’any 1925. L’inventor es deia Lloyd “Spud” Hughes, qui un dia que estava constipat va pensar fer més sanes les seves cigarretes afegint un producte que s’utilitzava en alguns medicaments, el mentol. Des de llavors les tabacaleres s’han apoderat d’aquest invent.

  El mentol té efectes analgèsics, a nivell local, per això suavitza el fum. Redueix els efectes negatius del fum del tabac, com és la sequedat, la irritació, l’aspresa, la duresa… El fum adquireix una sensació de frescor i suavitat, que facilita la seva aspiració, més profunda i refrescant.

  On està la trampa? Els fumadors de cigarretes mentolades són doblement addictes, per una part a la nicotina i, per l’altra, al mentol (al seu gust de menta, a la seva frescor i a les sensacions associades). El mentol estimula les papil•les gustatives de la llengua.

  Una mirada en el passat ens descobreix que en un inici les cigarretes amb gust a menta eren un reclam entre els fumadors amb problemes de salut, ja que les tabacaleres venien la idea que el mentol posseïa propietats més saludables que les cigarretes sense mentol. S’havien atrevit a parlar de les cigarretes medicinals amb efectes anestèsics i refrescants, aconsellades per a la rinitis, faringitis, laringitis i bronquitis. En l’actualitat aquest missatge saludable és un frau, ara se sap que la cigarreta sana és com un conte fantàstic. Totes les cigarretes contenen mentol, amb més o menys quantitat, els motius es resumeixen en tres punts:

  • Serveix per captar nous clients. És un reclam pel seu gust mentolat (que fa la cigarreta més desitjable), i, com que és més suau, disminueix els aspectes desagradables del fum.
  • Reforça la dependència, i
  • Dificulta l’abandonament.

  Bibliografia: BARRUECO, M. El cigarrillo mentolado: inicio, dependència, daño y dificultades para el abandono. “Prevención del tabaquismo.” Vol. 13, núm. 3. Juliol-setembre 2011

  14/12/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Metanol

  Metanol

  El metanol és un alcohol de fusta, no apta pel consum humà ja que la seva ingestió provoca mal de cap, mareig, vòmits, pèrdua de visió…, s’usa com a combustible. Els fabricants de cigarretes afegeixen aquesta substància per aprofitar la seva propietat inflamable, que facilita que el tabac s’encengui amb rapidesa i que no s’apagui sol.

  Els inconvenients de metanol en la cigarreta van més enllà de la salut dels consumidors, també és responsable de 30.000 incendis anuals a Europa, que causen 1 miler de morts, 4.000 ferits i nombrosos danys materials. La Unió Europea ha posat remei per reduir aquestes xifres. Lluny de controlar les substàncies que les tabacaleres afegeixen, simplement, els exigeix amb una nova normativa (des del novembre del 2011) que prenguin mesures perquè els seus productes tinguin, el que anomenen, una tendència reduïda a la ignició (TRI). La solució que han inventat es troba en el disseny del paper: afegeixen 2 anelles de paper gruixut que redueixen l’entrada d’aire en el cas que la cigarreta fos abandonada, de tal manera que, automàticament, s’apagaria sola quan el foc arribes a una de les anelles.

  14/12/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a El fum (I)

  El fum (I)

  El fum del tabac és un aerosol amb micropartícules que contenen més de 4.000 substàncies tòxiques, les més conegudes són la nicotina, el quitrà i el monòxid de carboni, que es generen de la combustió de la planta nicotiana tabacum i del paper que l’embolcalla. A més, 300 substàncies, aproximadament, són el resultat de tot allò afegeixen els fabricants per facilitar la inhalació del fum, per allargar el temps de la cigarreta encesa, per augmentar l’absorció de la nicotina i per fer-la més atractiva, sobre tot per als joves, es tractaria de millorar el gust, amagar la pudor i el mal gust, evitar la irritació de la llengua i de la gola…

  13/12/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Ens demanen responsabilitat

  Ens demanen responsabilitat

  Ja ens han escridassat. En “El Punt” del 29 de novembre del 2011 es llegia “Els ciutadans han d’assumir la responsabilitat de cuidar-se i de tenir uns hàbits saludables“. Sembla un crit de desesperació que respon a les reiterades crítiques i protestes populars pel tancament de serveis i retallades diverses a la sanitat pública. Els ciutadans també tenim RESPONSABILITAT, hem de cuidar la nostra pròpia salut, això significa prescindir dels excessos, d’esplaiar-nos en el plàcid sedentarisme…, en definitiva, de generar malalties evitables que s’acaben solucionant a base de pastilles, xarops i quiròfans. Tan senzill com cuidar la pròpia salut amb hàbits responsables (relacionats amb l’alimentació, l’activitat física, la ingesta de drogues…) estalviaríem despeses a la sanitat pública. I encara sortiríem beneficiats a nivell personal.

  En l’article abans referit es destapa una realitat trista: els 50% de la població té excés de pes, el 20 %, és sedentària, i el 70 % dels joves són bevedors de risc. Amb unes arques més buides que plenes, i amb forats que fan vergonya, el govern no pot mantenir les instal·lacions sanitàries, el personal…, tampoc disposa de recursos per a grans campanyes de sensibilització. No cal que estrenyem el cinturó fins ofegar-nos, només hem de fer més exercici i menjar millor, així no estarem tan grassos.

  Autora: Eulàlia Romera, Fundació Oncolliga Girona

  23/11/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Joves i alcohol

  Joves i alcohol

  Un dels punts del Codi europeu contra el càncer recomana beure alcohol amb moderació. Aquest consell obeeix a la constatació que un consum excessiu diari de begudes alcohòliques incrementa el risc de desenvolupar algun tipus de càncer (de boca, gola, laringe, esòfag, fetge i mama). Lamentablement, l’alcohol és la droga més consumida entre els joves de 14 i 18 anys, perquè és accessible (pel baix cost i la permissibilitat social), i perquè s’associa al món adult i lúdic. L’enquesta escolar sobre alcohol i drogues a Espanya (ESTUDES) 2010-2011 (portada a terme per la Delegació del Govern pel Pla Nacional sobre Drogues) i l’estudi de la Fundació ATENEA constaten que els joves consumeixen alcohol de manera habitual i en excés, sobre tot els caps de setmana. De fet, més de la meitat dels joves entre 14 i 18 anys admet que un cop en la seva vida s’ha emborratxat. Aquest consum intensiu és afavorit per la falsa percepció de baix risc. L’abús d’aquesta droga, ja sigui per la intoxicació un parell de cops a la setmana o bé per l’addicció, pot causar entre els joves problemes de salut (físics i psíquics) i socials a curt i llarg termini.

  Font: lasdrogas.info

  http://www.tengounmitoparati.org/index.html

  • Argentina abre registro de semillas de cannabis 07/05/2021
   En 2017, el Parlamento argentino aprobó una ley que permitió el cultivo de cannabis con fines medicinales, pero la norma recién se reglamentó en noviembre 2020.
   lasDrogas.info

  15/07/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a El saló del Senderisme

  El saló del Senderisme

  El saló del Senderisme (que no s’ha de confondre amb el del sedentarisme, si és que existeix com a tal) és va organitzar per primer cop a Espanya el passat 2010. Com és que ha tardat tant en fer-se?, camins tenim al nostre territori, potser manca afició. Cal que ens hi posem en serio petits i grans per a preservar la nostra cultura i la nostra apreciada salut. Caminar és una activitat gratuïta, ho dic pels que aneu curts de diners, no cal que us quedeu a casa, el cost és mínim (un entrepà, una ampolla d’aigua i fruita fresca o seca), no fa falta un guia, un mapa o una orientació de la ruta ja serveix, molts cops els camins tenen marques o senyalitzacions. Les avantatges, per a un filòsof, o els beneficis, segons el materialista, són extraordinaris. És la manera de veure paisatges, descobrir arqueologia i biologia sense pagar un tiquet d’entrada, la naturalesa ens ho regala. Penseu que des del cotxe no s’aprecien els detalls més meravellosos (per exemple, un esquirol saltironejant per les branques, un escarabat lluent, una flor insòlita…). Un cop t’endinses en la natura la pots tocar, olorar i, fins i tot, assaborir amb alguns fruits silvestres. És un plaer pels sentits. Malgrat que en ocasions cal cansar-se, l’esforç s’ho val, la recompensa és única. Les indústries intenten, i fracassant sempre, embotellar i embolcallar males imitacions del que la nostra Terra ens obsequia GRATIS. Els ambientadors són incapaços de reproduir el veritable aroma dolç de la fulla del pi escalfada pel sol. A més, les indústries ens faciliten, excessivament, la vida, oferint-nos productes que ens asseguren processos que aconseguim destapant un pot, enlloc de sortir al carrer i fer el que l’ésser humà ha estat realitzant des d’abans de la “Era tecnològica”, menjar saludable i exercici. Al caminar (una cosa que no ens poden vendre, encara!) en el cos s’activen els músculs, l’oxigen es distribueix, el cor batega amb alegria, la sang circula, el cervell es recarrega, els greixos sobrers s’eliminen…, i tot plegat amb un simple esforç personal.

  Apunteu-vos a l’agenda que la propera Fira del saló del sedentarisme titulada Trek & walk serà de l’11 al 13 de novembre del 2011 a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat. Si us fa mandra acostar-vos per por a no trobar pàrquing, sapigueu que s’arriba amb RENFE, FFCC i la línia 1 del Metro (la vermella). Ens veiem!

  15/06/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Parlem de porros

  Parlem de porros

  El coneixement, a nivell social i general, del porro i d’altres productes derivats de la planta del cànnabis és reduït i ple de contradiccions i falsedats. Es percep com quelcom més inofensiu que el tabac, perquè és natural i té un ús terapèutic. Aquesta visió és conseqüència de la desinformació generada per una publicitat encoberta i les ganes de divertir-se, fàcilment, sense pensar.

  El cànnabis és una droga il•legal (tenir o produir-la és delicte), el seu principal component és el tetrahidrocannabinol (THC), els seus efectes en l’organisme no es limiten a provocar el sentiment d’eufòria, que, per altra part, és fals i transitori, hi ha més:

  • Bloqueja de forma temporal els neurotransmissors.

  • Baixa la capacitat de reacció per a resoldre problemes.

  • Disminueix l’energia, deixa ensopit: provoca son…

  • Redueix les capacitats intel•lectuals: el rendiment, la concentració, la coordinació…

  • Augmenta la gana i la sed.

  L’organisme elimina el THC al cap de 3 o 4 setmanes, i durant aquest temps l’esforç intel•lectual queda afectat, de manera que si al cervell se li exigeix que rendeixi (ja sigui estudiar o treballar), pot tenir problemes greus (brots psicòtics…).

  Les receptes de cuina amb cànnabis no són tan inofensives com es pensa la gent. Els efectes triguen 1 h. en aparèixer, i poden arribar a ser més al•lucinògens. Una intoxicació d’aquesta droga provoca atacs de pànic, baixada de tensió, vòmits, mareig…

  El consum continuat perjudica greument:

  • Al cor,

  • Als pulmons

  • Al sistema immunològic, que perd capacitat per a defensar-se de les malalties infeccioses i el càncer.

  Qui consumeix cada dia porros (o altres formes de preparació del cànnabis) és un addicte, i, tot i que aquest li farà l’efecte que pot prescindir de la droga durant dos o tres mesos, el cert és que passat aquest temps li apareixerà el síndrome d’abstinència: un estat depressiu fort, irritabilitat… La desintoxicació és lenta, cal un període de temps superior a un any.

  Bibliografia:

  Agencia Catalana de la Joventut. Que no t’enganxi! “Jove.cat”. Agencia Catalana de la Joventut. 2010, núm. 3, pg. 36

  PORTAVELLA I P., J. M. Porros vingueren que de klasse ens tragueren… “Jove.cat”. Agencia Catalana de la Joventut. 2010, núm. 3, pg. 39

   

  Parlem de porros

  El coneixement, a nivell social i general, del porro i d’altres productes derivats de la planta del cànnabis és reduït i ple de contradiccions i falsedats. Es percep com quelcom més inofensiu que el tabac, perquè és natural i té un ús terapèutic. Aquesta visió és conseqüència de la desinformació generada per una publicitat encoberta i les ganes de divertir-se, fàcilment, sense pensar.

  El cànnabis és una droga il·legal (tenir o produir-la és delicte), el seu principal component és el tetrahidrocannabinol (THC), els seus efectes en l’organisme no es limiten a provocar el sentiment d’eufòria, que, per altra part, és fals i transitori, hi ha més:

  • Bloqueja de forma temporal els neurotransmissors.
  • Baixa la capacitat de reacció per a resoldre problemes.
  • Disminueix l’energia, deixa ensopit: provoca son
  • Redueix les capacitats intel·lectuals: el rendiment, la concentració, la coordinació…
  • Augmenta la gana i la sed.

  L’organisme elimina el THC al cap de 3 o 4 setmanes, i durant aquest temps l’esforç intel·lectual queda afectat, de manera que si al cervell se li exigeix que rendeixi (ja sigui estudiar o treballar), pot tenir problemes greus (brots psicòtics…).

  Les receptes de cuina amb cànnabis no són tan inofensives com es pensa la gent. Els efectes triguen 1 h. en aparèixer, i poden arribar a ser més al·lucinògens. Una intoxicació d’aquesta droga provoca atacs de pànic, baixada de tensió, vòmits, mareig…

  El consum continuat perjudica greument:

  • Al cor,
  • Als pulmons
  • Al sistema immunològic, que perd capacitat per a defensar-se de les malalties infeccioses i el càncer.

  Qui consumeix cada dia porros (o altres formes de preparació del cànnabis) és un addicte, i, tot i que aquest li farà l’efecte que pot prescindir de la droga durant dos o tres mesos, el cert és que passa

  Parlem de porros

  El coneixement, a nivell social i general, del porro i d’altres productes derivats de la planta del cànnabis és reduït i ple de contradiccions i falsedats. Es percep com quelcom més inofensiu que el tabac, perquè és natural i té un ús terapèutic. Aquesta visió és conseqüència de la desinformació generada per una publicitat encoberta i les ganes de divertir-se, fàcilment, sense pensar.

  El cànnabis és una droga il·legal (tenir o produir-la és delicte), el seu principal component és el tetrahidrocannabinol (THC), els seus efectes en l’organisme no es limiten a provocar el sentiment d’eufòria, que, per altra part, és fals i transitori, hi ha més:

  • Bloqueja de forma temporal els neurotransmissors.
  • Baixa la capacitat de reacció per a resoldre problemes.
  • Disminueix l’energia, deixa ensopit: provoca son
  • Redueix les capacitats intel·lectuals: el rendiment, la concentració, la coordinació…
  • Augmenta la gana i la sed.

  L’organisme elimina el THC  al cap de 3 o 4 setmanes, i durant aquest temps l’esforç intel·lectual queda afectat, de manera que si al cervell se li exigeix que rendeixi (ja sigui estudiar o treballar), pot tenir problemes greus (brots psicòtics…).

  Les receptes de cuina amb cànnabis no són tan inofensives com es pensa la gent. Els efectes triguen 1 h. en aparèixer, i poden arribar a ser més al·lucinògens. Una intoxicació d’aquesta droga provoca atacs de pànic, baixada de tensió, vòmits, mareig…

  El consum continuat perjudica greument:

  • Al cor,
  • Als pulmons
  • Al sistema immunològic, que perd capacitat per a defensar-se de les malalties infeccioses i el càncer.

  Qui consumeix cada dia porros (o altres formes de preparació del cànnabis) és un addicte, i, tot i que aquest li farà l’efecte que pot prescindir de la droga durant dos o tres mesos, el cert és que passat aquest temps li apareixerà el síndrome d’abstinència: un estat depressiu fort, irritabilitat… La desintoxicació és lenta, cal un període de temps superior a un any.

  Bibliografia:

  Agencia Catalana de la Joventut. Que no t’enganxi! “Jove.cat”. Agencia Catalana de la Joventut. 2010, núm. 3, pg. 36

  PORTAVELLA I P., J. M. Porros vingueren que de klasse ens tragueren… “Jove.cat”. Agencia Catalana de la Joventut. 2010, núm. 3, pg. 39

  t aquest temps li apareixerà el síndrome d’abstinència: un estat depressiu fort, irritabilitat… La desintoxicació és lenta, cal un període de temps superior a un any.

  Bibliografia:

  Agencia Catalana de la Joventut. Que no t’enganxi! “Jove.cat”. Agencia Catalana de la Joventut. 2010, núm. 3, pg. 36

  PORTAVELLA I P., J. M. Porros vingueren que de klasse ens tragueren… “Jove.cat”. Agencia Catalana de la Joventut. 2010, núm. 3, pg. 39

  15/06/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Com deixar de fumar?

  Com deixar de fumar?

  Un mètode per deixar de fumar no és vàlid per a tothom, per això s’han ideat diverses maneres per aconseguir-ho, hi ha qui proposa que el fumador/a fixi una data en el calendari, que marqui el primer dia que no encendrà cap cigarreta. Es podria afegir, a més, passar el dia crític en una illa rodejada pel Mediterrani, com per exemple el parc nacional de l’arxipèlag de Cabrera, en pocs llocs com aquest et conviden a deixar de fumar. Un espai natural fascinant, no només per la seva fauna, vegetació i història, si no per l’ambient de tranquil•litat (el temps el marca el vaixell quan arriba i marxa del port; els ocells piulen; no hi ha massa gent…), i perquè és un medi preservat del risc d’incendis, és a dir, prohibeixen fumar (a excepció d’una platja i el port), de tal manera que es pot arribar a passar un dia sencer sense flairar la nicotina i les 4.499 substàncies que l’acompanyen. A més, el visitant pot fer algun dels itineraris (costa amunt i costa avall) per gaudir de les vistes des del castell, des del far, des del punt més alt de l’illa… Doncs l’exercici físic ajuda a deixar l’hàbit de fumar. Animeu-vos!

  17/01/2011
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Obesitat infantil a Espanya i l’avantprojecte

  Obesitat infantil a Espanya i l’avantprojecte

  Espanya, malauradament, es troba entre els països de major taxa d’obesitat infantil. Això vol dir que aquests nens i nenes obesos els manca salut, a causa de la sobrealimentació i la inactivitat física. L’avantprojecte de Llei general de salut pública està a sobre de la taula, es proposa augmentar el nivell de protecció de la salut dels ciutadans, desenvolupar la promoció dels hàbits saludables des de l’àmbit educatiu, i fomentar la prevenció. Com i quan es materialitzaran aquests propòsits?

  30/12/2010
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Píndoles: Vitamines i suplements alimentaris

  Píndoles: Vitamines i suplements alimentaris

  Què estem fent al nostre cos?, per què no el cuidem com es mereix? En poc menys d’un mes he rebut 3 solucions magnífiques: dues en forma de píndola i una tercera sota el nom d’un producte molt llaminer. El propòsit de les presentacions era convèncer-me de les grans virtuts d’uns complements alimentaris carregats de nutrients i altres característiques indispensables en la dieta de cada dia, cap volia ser un substitutiu, tan sols un suplement que ajudes a superar les mancances de la meva malnutrició.

  Es dóna per fet, sota l’excusa que l’actual ritme de vida obliga a les preses i un etcètera que ja se sap, que no es porta, en general, una dieta saludable. Per altra part, hi ha una visió encara més catastrofista que destapa una realitat commovedora, que els queviures que es compren a les seccions de frescos arriben mancats de la totalitat de les seves característiques per culpa del tipus de cultiu, la sobreproducció, el moment de la collita i el transport, que fan perdre algunes propietats necessàries i beneficioses per a la salut del consumidor. No diuen mentides, però tampoc cal mirar-s’ho des d’aquesta perspectiva tan pessimista, al final sembla que el ciutadà occidental estigui condemnat a emmalaltir, i que per superar-ho es vegi abocat a recórrer al moneder per aconseguir el que li falta, ja sigui per comoditat o per cobdícia del altres.

  Què passaria si el ciutadà occidental fes ús del sentit comú, i poses seny?  Comencem a mimar-nos i no parem mai. Abans d’iniciar-nos, pel nostre compte, a omplir la panxa de pastilles de colors, provem de seguir aquelles recomanacions que ens coneixem (perquè ens les han repetit mil vegades): fem exercici físic; mengem productes frescos de temporada i del nostre territori més proper; i evitem els excessos de greix i carbohidrats. Un regal com aquest contribueix a que el sistema immunològic o immunitari del cos humà es defensi dels atacs dels radicals lliures i d’altres patranyes que el deterioren. Deixem estar la inversió en pastilles miracle i apostem per una cuina casolana amb productes frescos del mercat.

  Per altra part, els anuncis ens bombardegen amb un munt de productes manufacturats amb l’etiqueta de bionosequè, oligonosequants i ectcètera. Què és més natural el que ha estat manufacturat i envasat en un recipient amb un segell de caducitat o allò que han recollit amb la mà i tal qual te’l serveixen en qüestió de pocs dies?

  (Font: entrevista a Valentí Fuster publicada a “El Punt”, el dia 27 de novembre de 2010)

  09/12/2010
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a És sa riure mentre es dina?

  És sa riure mentre es dina?

  Viatjant per la península Ibèrica vaig viure una anècdota entranyable, i que té a veure amb un dinar aragonès, típic no crec que ho fos. La seqüència dels fets foren així: Era el final del migdia, aparcàvem a Daroca, un poble amb un restaurant obert. Demanarem taula en el “meson”, però el menjador era ple de gom a gom, havíem d’esperar una estona a la típica sala de recepció: el bar, un espai reduït, fosc, d’ambient tèrbol (ple fum de tabac acumulat durant tot el matí), amb un terra orfe d’escombra (una catifa d’engrunes, de burilles, papers, sobres de sucres… quedava sota els nostres peus) i un lavabo brut a causa de la sequera de la cisterna. Què es podia esperar del menjador i de la cuina? El cambrer en una de les seves aparicions ens anuncià al col·lectiu de famèlics conformistes “He amenazado a algunos clientes en desnudarme si no acaban, y han decidido darse prisa. En 5 minutos dispondré de una mesa libre.” Després de sentir això em vaig sentir atrapada en un parany, era tard per buscar en un altre poble, teníem gana i estàvem cansats de voltar. Ens resignarem a esperar el nostre torn amb l’objectiu de menjar un plat i pagar. En 10 minuts creuàvem la porta que ens duia a l’interior del minúscul menjador, fosc, tanmateix net, vaig agrair el respecte que els clients tenien al cartell que deia que la sala era lliure de fum. Malgrat tot el cambrer patinà, què hi hauria a terra?, el cambrer no es tallà ni un pèl a l’expressar el seu ensurt , “¡Uy!, de poco me ha ido…, que me veía con una voz aguda y llamándome Luisa…” Aquell era un negoci familiar, i estàvem davant de l’amo, sens dubte, i l’únic cambrer, perquè no cabia cap més, a la cuina tenia a la dona i alguna cosina o germana, l’avi passejava amunt i avall, era casa seva.

  El cambrer ens recità de memòria els plats del menú i de fora menú, i esperà servicial la nostra ràpida elecció. En el menjador destacava un aire tranquil i distès, estrany perquè el brogit habitual de les preses, de les converses que s’atropellen d’una taula a l’altre era absent. Aviat descobrirem el motiu, no es tractava de la intimitat que pogués inspirar les cinc taules del menjador, si no perquè havíem entrat a casa d’en Lluís, érem en mig d’un escenari d’un humorista espontani o no, molt casolà com la seva cuina de gust de poble. El cambrer gaudia d’allò més servint plats i acudits a dojo. Els 17 comensals no es perdien cap paraula. El televisor, arraconat i apagat, era un testimoni mut de les sortides del seu amo (el que no volia participar a cap programa d’humor de tele5 perquè allà hi ha dones maques que el perdrien). No menjarem un plat, ens cruspirem tot un menú (de 10 euros), rient a gust. Tot sol, aquell homenot de poble, desvelant amb gràcia i humor les fantasioses vivències de tota la seva família (germans, 48 cosins, cunyats…), ens feia veure la vida amb una ironia que provocava rialles contagioses, tot i que algunes s’inhibien perquè no era lloc ni moment. Es posà els clients a la butxaca, i tots érem amics. Quin plaer compartir rialles i dinar àpats amb gust a poble entre mig de nous amics. Una experiència recomanable. Però, és sana?

  Eulàlia Romera

  01/12/2010
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a El fum de tabac mata

  El fum de tabac mata

  Un títol tan contundent es justifica per unes xifres escandaloses publicades en un article signat per l’OMS a la revista The lancet. xifres_mort_tabac

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  (Font: El diari El Punt, el 27 de novembre de 2010)

  24/11/2010
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Exercici domesticat

  Exercici domesticat

  Quedareu sorpresos, i ben segur que algun tipus de somriure dibuixareu a la vostra cara, si arribeu al final d’aquest text. Encara que sembli impossible a partir d’avui el vostre concepte de les tasques domèstiques canviarà. Abandonareu la idea que són una obligació, i les veureu com un plaer saludable, i, fins i tot, a casa vostra es podria generar un conflicte d’interessos perquè tothom voldrà treure la pols. A que us he provocat?

  Les tasques de neteja i manteniment de la llar fan moure el cos de la persona que les realitza, per tant, gasta energia, i això és fer exercici d’intensitat, lleugerament, moderada, tot i que en algunes ocasions no és ni lleugera ni moderada, dependrà de l’alçada dels racons que es netegin, del grau de resistència de la brutícia, de les dimensions de l’objecte…; perquè més d’un cop s’arriba al vespre esgotat/da, i això vol dir que la intensitat ha estat alta.

  És important que durant l’exercici tingueu una sensació agradable, i la vostra respiració sigui còmoda. Penseu que aquest tipus d’exercici ha de ser regular perquè us ajudi a controlar el pes i la vostra salut; a més, com que a tot s’hi ha de veure la vessant positiva, també aconseguireu que casa vostra sembli acabada d’estrenar, i mantindreu a ratlla els escarabats i les formigues. A que us he provocat una altra vegada? Espereu abans de canviar de web i observeu amb atenció la següent taula que resumeix la quantitat d’energia que gasteu en cada feina, i així quedareu convençudes o convençuts que les tasques de la llar també ajuden a reduir el pes:

  Activitat

  Despesa energètica

  Kcal/h.

  Intensitat

  MET

  Dormir

  73

  1

  Escombrar

  130

  1.8

  Rentar plats

  155

  2.9

  Fer el llit

  222

  3

  Netejar els vidres

  239

  3.3

  Rentar la roba

  240

  3.3

  Fregar el terra

  256

  3.5

  Planxar la roba

  258

  3.5

  Passar l’aspiradora

  281

  3.8

  Treure la pols

  294

  4

  Gimnàstica

  300

  4.1

  Treure la pols requereix la mateixa intensitat que fer gimnàstica, i, si tenim en compte que això és una de les moltes activitats rutinàries de la casa, si suméssim tot el que s’arriba a fer per mantenir la casa bé en un dia, arribem a la conclusió que treballar cada dia a casa és fer salut. Així que si heu contractat una minyona, no us queda més remei que anar al gimnàs.

  24/11/2010
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Pujar escales

  Pujar escales

  Una altra activitat, que ja es practicava a la història antiga de la humanitat, o fins i tot abans, i que poca gent aprecia i estudia, és la de pujar i baixar escales. Si ho féssim més sovint, descobriríem meravelloses peces d’art. Arquitectes i dissenyadors creen veritables joies, que després són depreciades, i és natural, tot el que és manual cansa, fa mal a les cames… Romanços! Aquesta és una de les primeres lliçons de la nostra vida, quan es mantenim de peus i caminem, el següent repte són els esglaons.

  El pitjor enemic de l’escala ha estat aquesta droga que Galvani i els seus col·legues descobriren: l’electricitat, que va permetre a Elisha Otis inventar l’ascensor i a Jesse Reno construir aquest transgènic que s’anomena escala mecànica. L’escala “estàtica”, tot i que hi algunes que es poden traslladar, és un invent ecològic, gratuït (no pagues peatge, ni quota mensual, ni requereix un equipament especial), que no es gasta, no s’espatlla (per tant, no s’ha de contractar cap tècnic, i no passeu por que no us deixarà penjats durant hores), es pot practicar cada dia, és fàcil d’usar, es considera un mitjà per a fer exercici…

  Passeu de l’ascensor i de les escales mecàniques, pugeu les escales de tota la vida, i encara que us costi, penseu que aviat serà menys cansat i sentireu les cames més lleugeres. Només pujant escales cada dia, com una cosa normal i rutinària, portareu un estil de vida actiu. Ja veieu que amb ben poca cosa es fa salut.

  Pujant les escales no perdreu temps (encara que l’ascensor sembli més ràpid), ans al contrari, guanyareu perquè l’aprofitareu per augmenta la força i la salut, i us estalviareu cues en el taulell per demanar hora al metge, minuts en la sala d’espera del metge esperant… I una cosa genial, no cal que cada dia pugeu 30 minuts seguits, resulta que cada pujada és acumulable, com els punts de la benzinera. Quantes més escales es pugin, més punts s’acumulen al dia per sentir-se bé. El premi us toca segur:

  –          viureu més

  –          estareu en bona forma física

  –          els ossos i els músculs seran més forts

  –          us aprimareu, penseu que pujant les escales gasteu entre 8 i 11 kcal per minut. Si filem més prim, quedareu esparverats: pujar només 2 pisos cada dia comporta perdre a l’any 2,7 kg de pes, això és igual que els interessos del banc, per tant, quants més pisos, més kg perdreu.

  Les escales són a tot arreu, no les estalvieu. No contribuïu a la despesa econòmica del país ni esgoteu els recursos de la natura pujant per mitjans que requereixin electricitat.

  24/11/2010
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Bicicleta

  Bicicleta

  Aquelles persones que prefereixin fer exercici físic asseguts, per allò de cansar-se menys, poden optar per una activitat divertida que us portarà més lluny i més ràpid que els propis peus: la bicicleta de passeig. Existeixen moltes rutes senzilles i amb poc pendent (sobre tot les vies verdes que aprofiten els espais que ocupaven les vies de vells trens) que passen per paratges naturals i bonics. Anima’t a descobrir-los els caps de setmana. A més, hi ha poblacions rurals o turístiques molt planeres que mereixen una visita d’un dia. Amb l’excusa de la salut podeu conèixer Catalunya.

  24/11/2010
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Caminar: activitat física d’intensitat moderada

  Caminar: activitat física d’intensitat moderada

  Una bona manera de moure l’esquelet i la musculatura és caminar, els experts recomanen fer cada dia entre 8.000 i 10.000 passes. Comencem aclarint termes (Generalitat de Catalunya; 2007: 11 – 14)

  Activitat física: “Com activitat física s’entén qualsevol moviment corporal, produït per la musculatura esquelètica, que té com a resultat una despesa energètica per sobre del metabolisme basal.”

  Intensitat: “Component qualitatiu del treball que du a terme l’esportista en un període de temps determinat. Dependrà de: La velocitat d’execució (…) La durada de cada estímul.”

  Els adults han de fer una despesa calòrica mínima

  • de 150 Kcal/dia o
  • de 1000 Kcal/setmana

  Això vol dir que cal dedicar 30 minuts d’activitat física d’intensitat moderada durant 5 o més dies a la setmana.

  Activitat física                                 Despesa energètica  Kcal/h
  Caminar amb suavitat (3,5 km/h) _____214
  Caminar costa avall _______________234
  Caminar/trotar __________________300
  Caminar costa amunt______________660

  Si les cames us ho permeten, camineu cada dia una estona, no us inventeu excuses i incorporeu aquesta activitat ancestral a la vostra rutina, perquè caminar sempre es pot fer: a l’hivern, a l’estiu, faci pluja o vent. No necessiteu equipament especial, només un bon calçat (lleuger i còmode), i no haureu de pagar cap quota al monitor perquè no l’heu de menester, també us estalviareu fer entrenaments, ja que des del primer any de vida ja sabeu com funciona això. Quan us hi acostumeu no podreu passar un dia sense caminar, perquè és un plaer gaudir dels paisatges naturals o urbans (per cert, no és permès aturar-se als aparador o entrar a comparar ni que sigui temps de rebaixes), ben segur que ho aprofitareu per descobrir nous racons. Penseu que si us fa mandra fer esport o no el podeu practicar per la raó que sigui, l’alternativa per excel·lència és caminar, i això es pot fer a qualsevol edat, i no té contraindicacions.

  Caminar es pot fer sol o amb companyia. Us proposem que convideu als veïns o als amics a fer un tomb, no només millorareu la vostra salut, també fareu noves amistats, o si més no, podreu fer safareig (que també implica una despesa d’energia).

  Bibliografia:

  GENERALITAT DE CATALUNYA (2007) Guia de prescripció d’exercici físic per a la salut. Barcelona: Direcció General de Salut Pública (Departament de Salut), Secretaria General de l’Esport (Departament de la Vicepresidència); 11-21

  23/11/2010
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Arrugues i tabac

  Arrugues i tabac

  És una faula que el tabac sigui la clau de l’eterna joventut. No us deixeu entabanar per la publicitat i escolteu als especialistes de la salut. Els gasos i les partícules presents en el fum del tabac afecten al procés fisiològic de l’envelliment cutani, de manera que produeixen alteracions clíniques poc afavoridores: les arrugues facials apareixen de forma prematura, la cara s’aprima destacant els pòmuls, la pell adquireix un aspecte rugós i un color rosat i gris.

  En el rostre apareixen unes arrugues fines al llavi superior i a la comissura dels ulls (conegudes amb el nom de “patas de gallo”), també surten unes línies profundes i superficials a les galtes i a la mandíbula. Aquestes arrugues del rostre que sorgeixen d’una manera precoç són originades per la toxicitat de les substàncies del fum del tabac, les quals alteren les fibres elàstiques de la pell. És a dir, el fum de les cigarretes, per una part, fa augmentar l’activitat neutròfila de la elastada generant una elastina anormal (l’elastina és una proteïna que proporciona elasticitat a la pell). I, per l’altra, fa disminuir la vitamina A en la pell, i això vol dir que perd el factor protector de la pell que es defensa de l’acció negativa dels radicals lliures.

  Bibliografia

  GENERALITAT DE CATALUNYA DEPARTAMENT DE SANITAT I SEGURETAT SOCIAL (2001) Dona i tabac. Informe tècnic sobre l’hàbit tabàquic femení a Catalunya. Barcelona: Direcció General de Salut Pública.

  GONZALEZ-DE VEGA JM, ROMERO-ORTIZ A. Tabaco y otros problemas de salud. En: Becoña E (Coord) Libro blanco de prevención del tabaquismo. Barcelona: Glosa Ediciones, 1998; 79-87.

  23/11/2010
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a La bella i la bèstia

  La bella i la bèstia

  Un binomi irreconciliable, bellesa i tabac. Per suposat la bèstia és el tabac. El fum del tabac a quins aspectes de la bellesa de la persona ataca? Farem una llista.

  Cabell: Reseca el cabell. Es produeix un desenvolupament prematur dels cabells blancs. Apareix alopècia, la pèrdua senil del cabell.

  Al rostre: sorgeixen arrugues de forma precoç, la pell adquireix una coloració artificial, la cara s’aprima, en les dones pot aparèixer, per manca de vitamina E, l’acne no inflamatori (porus tancats, petits quist i punts blancs i negres).

  Alè: la llengua retè les substàncies del tabac i provoca una halitosi incòmode, i els petons tenen gust a cendrer.

  Sentits sensorials: pèrdua del gust i de l’olfacte.

  Aspecte: tenyeix les dents i la pell dels dits i de les ungles per on se subjecta habitualment la cigarreta. El fumador i la fumadora no poden evitar, per més perfums que es posin, amagar l’olor del tabac en la seva roba, cabells …

  Bibliografia

  GENERALITAT DE CATALUNYA DEPARTAMENT DE SANITAT I SEGURETAT SOCIAL (2001) Dona i tabac. Informe tècnic sobre l’hàbit tabàquic femení a Catalunya. Barcelona: Direcció General de Salut Pública.

  GONZALEZ-DE VEGA JM, ROMERO-ORTIZ A. Tabaco y otros problemas de salud. En: Becoña E (Coord) Libro blanco de prevención del tabaquismo. Barcelona: Glosa Ediciones, 1998; 79-87.

  16/11/2010
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Vulneració tolerada dels drets dels infants

  Vulneració tolerada dels drets dels infants

  La societat democràtica catalana és hipòcrita?, elabora declaracions per al respecte del drets dels seus ciutadans, inclosos els més petits, per a després trepitjar les normes escrites, calçant una falsa llibertat (“llibertat a fumar”). Si repassem els diferents documents que vetllen pels drets de la infància, descobrim que els adults són dipositaris d’una responsabilitat molt important: protegir els menors perquè creixin física i mentalment d’una manera sana. Tanmateix, alguns pares i mares fumadors, abans de tenir el nadó a les seves mans, neguen aquest dret tan simple. El fetus, exposat a les substàncies tòxiques del fum del tabac, pot quedar greument afectat: d’entrada li arriba menys oxigen, el seu pes i la seva talla és menor, el funcionament dels seus pulmons queda alterat, podria tenir malformacions congènites, i la mort és possible (avortament espontani, mort perinatal i síndrome de la mort sobtada infantil). Un cop ha nascut, si es troba en una llar contaminada pel fum ambiental del tabac, pot patir trastorns de conducta: hiperactivitat, insomni, addicció…, s’agredeix al seu cervell. En aquestes condicions l’infant queda privat del dret a créixer i desenvolupar-se amb salut, les partícules tòxiques de les substàncies del tabac, presents a l’aire i als mobles, són responsables de la seva asma, de les malalties o infeccions respiratòries.

  Ningú dubta que l’infant ha de ser el primer de rebre protecció i socors, no obstant, quan se l’exposa al perill del fum, ja que no ho pot evitar, perquè està subjecte a la voluntat dels adults, se l’està protegint? Per què no es respecta la seva salut? Per què s’està sacrificant la seva salut, per una addicció dels adults? El fumador o la fumadora que encén una cigarreta en presència de menors està vulnerant el dret a cuidar el benestar de l’infant. Estem davant d’una acció negligent? Reflexionem, perquè en ocasions el tabac nega el dret a la vida (síndrome de la mort sobtada infantil). Per tan, els addictes al tabac estan disposats a intercanviar la llibertat personal a fumar per la llibertat de l’altre a viure, a créixer de forma sana?

  Si vols fumar, no siguis egoista, i fes-ho molt lluny dels infants.

  21/10/2010
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Fumar perjudica la fertilitat

  Fumar perjudica la fertilitat

  Què vol dir la frase “fumar puede dañar el esperma y reducir la fertilidad”? Dos estudis publicats a “Human Reproduction” expliquen que en el cas de les dones que fumen durant els tres primers mesos de l’embaràs (just quan el fetus desenvolupa els òrgans sexuals) perjudiquen la fertilitat del bebè en un futur. En el cas dels homes fumadors tenen menys protamines, aquesta és una proteïna que contribueix a la formació del semen, per tant, la qualitat de l’esperma és menor respecte a la d’un home no fumador.

  21/10/2010
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Si vols quedar embarassada, primer deixa de fumar

  Si vols quedar embarassada, primer deixa de fumar

  Lamentablement, les substàncies tòxiques del fum del tabac, com per exemple la nicotina, traspassen la placenta des de les 12 primeres setmanes de gestació, i això mateix passa amb el cànnabis, és a partir dels 6 mesos quan el fetus disposa de mecanismes de defensa.

  Els pares haurien de fer l’esforç de deixar de fumar, si més no en presència dels seus fills. Les raons són esgarrifoses: El tabac pot causar mortalitat perinatal i avortaments espontanis i mort sobtada al lactant; afecta al creixement del fetus; influeix en les infeccions respiratòries i en l’asma dels infants.

  20/10/2010
  by Oncolliga
  Comentaris tancats a Es pot ser addicte al menjar?

  Es pot ser addicte al menjar?

  Aquelles persones que mengen de forma compulsiva tenen certs aspectes comuns als drogodependents. Coincideixen, per exemple,

  • Els aliments els causen plaer, per tant, a aquelles persones que l’aliment els produeix menys satisfacció tendeixen a consumir més per aconseguir la gratificació, i en conseqüència s’engreixen.
  • Poden arribar a perdre el control alhora de buscar aliments rics en greixos i sucres.
  • Fins i tot, després d’haver moderat el consum de caloríes poden patir recaigudes.

  La diferència més important entre un drogodendent i un menjador compulsiu està en que el menjar és necessari per la supervivència, i la droga, no. No obstant, l’abús i els hàbits poc saludables, pel que respecta als àpats, deterioren l’organisme fins malaltir-lo, i disminueixen la qualitat de vida de les persones.

  S’ha d’anar molt en compte amb els menjars rics en greixos i sucres, que són molt agradables al paladar, i si ens excedim, fan augmentar el pes corporal.

  Forma part de:
  És un projecte de:
  xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor