El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

Menú saludable

Alhora de confeccionar la llista de la compra heu de planificar els àpats de la setmana tenint en compte que l’objectiu és seguir una dieta equilibrada.

Què és una dieta equilibrada? És la que ens aporta tots els nutrients que el nostre cos necessita, mitjançant la ingesta d’una quantitat adequada i suficient d’energia. Com que no existeix cap aliment que cobreixi, ell sol, totes les necessitats del nostre cos per a cada un dels nutrients, necessitem consumir aliments d’origens i grups diferents, i en la quantitat adequada.

RECOMANACIONS

 1. Consumiu, tant per dinar com per sopar, un plat de verdures i/o hortalisses: amanides, verdura al vapor, verdures a la brasa, escalivada, cremes de verdures, gaspatxo, etc
 2. A cada àpat principal: pasta, arròs o patata. La quantitat suficient (una ració) serà aquella que capiga en un plat planer ras.
 3. Trieu les carns poc greixoses. En quan a les coccions procureu que siguin senzilles i amb poc greix: al forn, bullit, a la papillota, al microones, a la brasa. Alternar amb peix i 4 ous setmanals.
 4. De postres trieu fruita o lacti. Podeu alternar amb els berenars. Si mengeu fruita per dinar i sopar, podeu gaudir d’un iogurt per berenar, per exemple.
 5. No oblideu els llegums: 3 vegades a la setmana un plat de llegums, ja sigui en estofat, en amanida, en empedrat, en purés… Tingueu en compte que en aquest àpat de no utilitzar els aliments del punt 2, ja que les seves propietats nutritives són equivalents.
 6. Utilitzeu oli d’oliva per amanir i cuinar, majoritàriament, amb moderació, no és aconsellable banyar les amanides, per exemple.
 7. Consumiu llet i derivats triant les opcions menys greixoses: iogurt i formatge fresc. Podeu optar per llet semi-desnatada.
 8. Reduiu el consum dels aliments, especialment, greixosos o amb alt contingut de sucres (embotits greixosos, mantega,greixos animals, snacks salats i dolços, nata, natilles, flams, llaminadures, bolleries industrials, begudes ensucrades, sucs i similars) per a ocasions especials.
 9. L’aigua com a beguda prioritària.
 10. A passejar!

Que no et confonguin amb aliments miracle, oblida’t d’allò que t’han dit els anuncis i els veïns, i deixa’t assessorar per experts de veritat (metges, nutricionistes i dietistes). És important que trieu una alimentació sana (per a prevenir malalties) i segura (sense riscos per a la salut).

Aliments saludables:

Compartir i gaudir:
 • Print
 • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor