El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

No fumar espanta el càncer

El diagnòstic d’un càncer desperta moltes emocions, entre elles la por. Per què no es comença tenint por a allò que provoca la malaltia?, és desconcertant, per què no s’aplica aquesta mateixa por per allunyar-se del fum? Una persona amb un mica de seny no se li acudiria comprar un aliment podrit, perquè se sap que pot fer mal, llavors, per què hi ha qui paga per consumir un producte carregat de metalls pesants, radioactivitat i verins diversos? El experts en salut s’esforcen en repetir a la població que el tabac és una mala companyia; a aquestes alçades tothom està assabentat; fins i tot, qui no coneix una persona fumadora a la qual l’han trobat un tumor. Tanmateix, pocs s’espanten davant les recomanacions i les experiències dels altres. Més d’una persona la sorpresa l’ha colpejat i ha acabat sentint penediment d’haver caigut en el parany de l’addicció, i això ha estat quan el mal estava fet.

El Dr. Manel Esteller (director del programa d’Epigenètica i Biolgia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, IDI – BELL), en una conferència que tingué lloc a Girona el febrer, va deixar clar que una de les maneres de vèncer el càncer és a través de l’educació. La prevenció de la malaltia oncològica és el remei més efectiu per a disminuir la incidència del càncer en la població. I un dels factors que va destacar de forma especial va ser la prevenció de l’hàbit de fumar, és a dir, per evitar el càncer recomanava deixar de fumar, perquè “una de cada tres persones mor de càncer per culpa del tabac”.

BENEJAM, F. “La investigació permetrà alentir l’avenç dels càncers i tenir-los controlats durant dècades” Diari de Girona, 24 febrer 2012, pàg. 10.

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor