El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

El tabac i el medi ambient

El tabac fa malbé la vida del planeta, miri com es miri, començant des del seu cultiu massiu, passant pel procés de producció, pel consum i, finalment, per l’eliminació dels residus que deixa. Les persones i el seu entorn són víctimes d’un negoci que extreu beneficis a partir d’espatllar els recursos naturals i la salut dels propis clients.

Que el fum del tabac afecta a la salut és més que sabut, però que també afecti al medi ambient, com s’explica?

El cultiu de nicotiana tabacum és un dels responsables de:

  • La desforestació. Es destrueixen boscos i selves per crear camps de cultiu, per fabricar cartrons i paquets, fins i tot, la fusta serveix per construir assecadors, amb la llenya s’aromatitza i asseca les fulles de tabac,…
  • La degradació del sòl. La planta en qüestió esgota els nutrients de la terra amb dos collites, i han de passar 3 anys per poder tornar a conrear. Els pesticides i els fertilitzants utilitzats durant el cultiu contaminen el terra i l’aigua.
  • El canvi climàtic. La tala d’arbres fa augmentar el gas de l’efecte hivernacle, és a dir, per una part, els arbres tallats emeten CO2 i, per l’altre, es perd capacitat d’absorció d’aquest gas per culpa de la manca d’arbres.

El fum del tabac contamina:

  • A nivell mundial, produeix 225.000 tones anuals de CO2, augmentant d’aquesta manera la concentració de partícules contaminants que contribueixen a l’efecte hivernacle.
  • Les burilles són residus perillosos. Principalment, perquè el filtre acumula les substàncies tòxiques del fum (nicotina, quitrà…) i perquè és d’un material no biodegradable, acetat de cel•lulosa, que tarda 25 anys en descompondre’s. Aquest residu representa una part important del volum de les deixalles, i s’ha de tenir en compte que una quantitat considerable acaba als rius, als llacs i al mar afectant, negativament, a la fauna.

La mesura definitiva que eliminaria aquest problema és una utopia: prescindir a nivell mundial del consum de tabac, una decisió que està en mans dels usuaris, però per això haurien de ser capaços d’evitar la manipulació subliminal i directe d’un negoci que té un paper important en l’economia dels països, per tant, la seva influència és massa forta a hores d’ara com perquè ningú no es deixi seduir.

Sembla ser que una manera de lluitar és contraatacar amb un altre negoci capaç de reciclar els efectes negatius del tabac per transformar-los en alguna cosa útil abans que no espatlli el planeta. Una empresa pionera, Terra Cycle, recicla els residus de les cigarretes. D’aquesta manera s’evita que les burilles vagin a les deixalleries, i s’extreu un profit, ja que després de ser tractades es poden reutilitzar com matèria prima per produir elements útils:

  • Les cendres i els residus de la planta es transformen en fertilitzants i adobs naturals per l’agricultura.
  • El paper que embolcalla el filtre es recicla en paper o cartró.
  • El filtres es converteixen en estris plàstics d’ús industrial (palès) o quotidià (embalatge…).

Bibliografia:

Reciclar colillas para obtener abono natural” lasdrogas.info

FERNÁNDEZ MUERZA, A. “Tabaco: así daña el medio ambiente” lasdrogas.info, 7-2-2011

sedet.es

 

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor