El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

Tabaquisme de 4a mà

Ara ja es parla de 4 tipus de tabaquismes: el de primera mà, el consum directe de cigarrets; el de segona mà, el fum també anomenat passiu; el de tercera mà, les restes de les substàncies que es queden impregnades a la zona exposada al fum; i el de quarta mà, aquest representat per les burilles que acaben a qualsevol lloc menys al cubell de la brossa o a l’abocador.

Als filtres de les burilles s’acumulen part de les substàncies tòxiques que crema el fumador o la fumadora, de manera que quan es fa el gest de llençar a terra aquell tros que ja no es pot fumar, representa que s’està agredint el medi ambient, es traspassa aquesta química nociva al terra, però el cicle no acaba aquí, aquesta deixalla està exposada a l’aigua de la pluja i al sol. Lamentablement, les substàncies contingudes al filtre es dissolent amb l’aigua, i es transfereixen, és a dir, acaben als rius, al mar, als camps… afectant a la biodiversitat i a la cadena alimentària, per tant, aquesta contaminació acaba al plat, i és aquí on rau la graveta del problema, és un risc per a la salut. A més, des de fa unes 5 dècades els filtres són d’acetat de cel·lulosa, un material fotodegradable (que no és el mateix que biodegradable) que al cap de 8 o 12 anys es descompon a trossets per l’efecte dels raigs ultravioleta del sol, per tant, no desapareixen es dissolen a l’aigua o al sòl.

És trist que el consum de tabac sigui la primera causa de mort evitable al món, però és dramàtic que les burilles siguin també la primera font d’escombraries al món. De les 6 trilions de cigarrets que es consumeixen cada any al planeta, el 64 %, és a dir, 4,5 trilions de burilles acaben fora del cendrer o del cubell de la brossa.

Bibliografia

http://www.lasdrogas.info/noticias/31737/el-problema-de-las-colillas-o-el-tabaquismo.html

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor