El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

Arsènic

L’arsènic (As) és un metal•loide natural present a l’escorça terrestre i que no es destrueix. S’utilitza per la fabricació de ceràmica, insecticides, raticides, conservants de la fusta, etcètera. El cos humà l’absorbeix en quantitats mínimes sense cap perill per a la salut, tanmateix un excés d’arsènic resulta tòxic i mortal, ja que redueix els nivells d’oxigen a la sang, destruint neurones…

Els plaguicides utilitzats en el cultiu de la Nicotiana tabacum contenen arsènic, i quanta més concentració d’aquest hi hagi en l’insecticida, més en contindrà la superfície de la fulla del tabac, i en conseqüència durant la combustió de la cigarreta més arsènic es volatilitzarà i serà inhalat pel fumador.

Un cop inhalat o ingerit l’arsènic, la sang el distribueix pel cos, acumulant-se en els ossos, el cabell, … tot i que la major part va cap al fetge i els ronyons. Finalment, s’elimina mitjançant l’orina. L’arsènic és capaç de travessar la placenta i intoxicar al fetus, i en conseqüència aquest pot patir disminució de pes o malformacions congènites.

Bibliografia

GALVAO, L.A.C.; COREY, G. (1987) Arsénico. México: Centro Panamericano de Ecología Humana y Salud

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor