El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

Caminar: activitat física d’intensitat moderada

Una bona manera de moure l’esquelet i la musculatura és caminar, els experts recomanen fer cada dia entre 8.000 i 10.000 passes. Comencem aclarint termes (Generalitat de Catalunya; 2007: 11 – 14)

Activitat física: “Com activitat física s’entén qualsevol moviment corporal, produït per la musculatura esquelètica, que té com a resultat una despesa energètica per sobre del metabolisme basal.”

Intensitat: “Component qualitatiu del treball que du a terme l’esportista en un període de temps determinat. Dependrà de: La velocitat d’execució (…) La durada de cada estímul.”

Els adults han de fer una despesa calòrica mínima

  • de 150 Kcal/dia o
  • de 1000 Kcal/setmana

Això vol dir que cal dedicar 30 minuts d’activitat física d’intensitat moderada durant 5 o més dies a la setmana.

Activitat física                                 Despesa energètica  Kcal/h
Caminar amb suavitat (3,5 km/h) _____214
Caminar costa avall _______________234
Caminar/trotar __________________300
Caminar costa amunt______________660

Si les cames us ho permeten, camineu cada dia una estona, no us inventeu excuses i incorporeu aquesta activitat ancestral a la vostra rutina, perquè caminar sempre es pot fer: a l’hivern, a l’estiu, faci pluja o vent. No necessiteu equipament especial, només un bon calçat (lleuger i còmode), i no haureu de pagar cap quota al monitor perquè no l’heu de menester, també us estalviareu fer entrenaments, ja que des del primer any de vida ja sabeu com funciona això. Quan us hi acostumeu no podreu passar un dia sense caminar, perquè és un plaer gaudir dels paisatges naturals o urbans (per cert, no és permès aturar-se als aparador o entrar a comparar ni que sigui temps de rebaixes), ben segur que ho aprofitareu per descobrir nous racons. Penseu que si us fa mandra fer esport o no el podeu practicar per la raó que sigui, l’alternativa per excel·lència és caminar, i això es pot fer a qualsevol edat, i no té contraindicacions.

Caminar es pot fer sol o amb companyia. Us proposem que convideu als veïns o als amics a fer un tomb, no només millorareu la vostra salut, també fareu noves amistats, o si més no, podreu fer safareig (que també implica una despesa d’energia).

Bibliografia:

GENERALITAT DE CATALUNYA (2007) Guia de prescripció d’exercici físic per a la salut. Barcelona: Direcció General de Salut Pública (Departament de Salut), Secretaria General de l’Esport (Departament de la Vicepresidència); 11-21

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor