El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

Arrugues i tabac

És una faula que el tabac sigui la clau de l’eterna joventut. No us deixeu entabanar per la publicitat i escolteu als especialistes de la salut. Els gasos i les partícules presents en el fum del tabac afecten al procés fisiològic de l’envelliment cutani, de manera que produeixen alteracions clíniques poc afavoridores: les arrugues facials apareixen de forma prematura, la cara s’aprima destacant els pòmuls, la pell adquireix un aspecte rugós i un color rosat i gris.

En el rostre apareixen unes arrugues fines al llavi superior i a la comissura dels ulls (conegudes amb el nom de “patas de gallo”), també surten unes línies profundes i superficials a les galtes i a la mandíbula. Aquestes arrugues del rostre que sorgeixen d’una manera precoç són originades per la toxicitat de les substàncies del fum del tabac, les quals alteren les fibres elàstiques de la pell. És a dir, el fum de les cigarretes, per una part, fa augmentar l’activitat neutròfila de la elastada generant una elastina anormal (l’elastina és una proteïna que proporciona elasticitat a la pell). I, per l’altra, fa disminuir la vitamina A en la pell, i això vol dir que perd el factor protector de la pell que es defensa de l’acció negativa dels radicals lliures.

Bibliografia

GENERALITAT DE CATALUNYA DEPARTAMENT DE SANITAT I SEGURETAT SOCIAL (2001) Dona i tabac. Informe tècnic sobre l’hàbit tabàquic femení a Catalunya. Barcelona: Direcció General de Salut Pública.

GONZALEZ-DE VEGA JM, ROMERO-ORTIZ A. Tabaco y otros problemas de salud. En: Becoña E (Coord) Libro blanco de prevención del tabaquismo. Barcelona: Glosa Ediciones, 1998; 79-87.

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor