Home » SUBSTÀNCIES » Cànnabis » Cànnabis si, cànnabis no, un debat per a experts

Cànnabis si, cànnabis no, un debat per a experts

A Espanya el cànnabis és il·legal, i, actualment, el debat que hi ha al carrer sobre les bondats i els perjudicis d’aquesta droga s’ha traslladat a nivell polític, de manera que els diputats donen veu a totes les opinions ja que som testimonis com a altres països la legalitzen.

L’ús terapèutic del cànnabis i controlat com qualsevol altre medicament no hauria de ser cap problema, doncs entre les seves virtuts fa augmentar la gana i inhibeix la pèrdua de pes corporal, i, com que actua com un analgèsic, redueix el dolor (migranyes, fibromiàlgia, dolor neuropàtic…), vòmits i nàusees.

Tanmateix, l’ús habitual i el seu abús pot provocar problemes, el més conegut és l’addicció. A més, altera la memòria de curt termini amb pèrdua significativa, a part, d’altres efectes indesitjables associat a un consum agut: psicosi, fòbia, paranoia, atac de pànic…

No ens deixem confondre i pensem de manera crítica, exactament, quin és el debat?, què s’espera de legalització d’una droga? L’ús terapèutic i l’ús recreatiu són dos coses diferents, per tant, es poden tractar de maneres diferents, per exemple, els opiacis s’utilitzen en l’àmbit mèdic, però no es vénen al carrer; en canvi la nicotina es pot comprar a l’estanc i a la farmàcia.

Repassem quins són els interessos que hi ha darrera de la defensa de la legalització del cànnabis: La utilització a l’àmbit sanitari, el més legítim de tots. L’ús particular per part de la població consumista, sota la defensa de la llibertat personal. El benefici empresarial, no oblidem que significaria un negoci rodó, alternatiu o complementari al del tabac, ja que aquest últim és objecte de la crítica dels que es preocupen de la salut de les persones, i que poc a poc estan aconseguint que el consum entri en una fase de decadència; però els que es preocupen pels diners veuen amb alarma aquesta tendència perquè va acompanyada d’una disminució del benefici.

La població que vol equiparar l’ús del cànnabis com el del tabac ha de ser conscient que el tabac, legal des de fa segles, és la primera causa de mort evitable en els països desenvolupats, on el poder adquisitiu de la població permet un consum habitual. El tabac és un negoci molt lucratiu, que omple les butxaques d’empreses, de particulars influents en l’opinió pública i dels governs, aquests últims són conscients de la mortalitat que provoca aquest “vici”, però fan un traspàs de responsabilitat al consumidor. L’addicció aporta unes despeses sanitàries i socials importants, malalties i morts, però això es compensa amb un rendiment econòmic superlatiu.

Abans de postular a favor o en contra del cànnabis informem-nos, preguntem-nos què i, sobre tot, a qui estem defensant. Per què valdria la pena tirar en davant la legalització? Curar o emmalaltir i enriquir?

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!
Post Tag With :

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor