El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

Plom

El plom (Pb) és un metall gris i blau, tou i pesat, resisteix la corrosió atmosfèrica, i s’extreu de jaciments minerals. Com altres metalls pesats (el cadmi, l’arsènic…) es caracteritza per la seva densitat alta i la seva toxicitat. El més habitual és que s’acumuli en el nostre organisme d’una manera lenta, al llarg dels anys, davant una exposició repetitiva i a petites quantitats, ja que en la nostra vida quotidiana el plom ens envolta: les canonades d’aigua, la pols, la pintura, les joguines, els objectes metàl•lics (agulles, bijuteria…), el fum del tabac (en la sang dels fumadors es concentra el doble de plom que en les persones no fumadores), etcètera.

El plom-210, així com el poloni-210, és present a la planta Nicotiana tabacum, i quan aquesta es crema en la seva combustió el plom és una de les moltes micropartícul•les que conté l’aerosol (és a dir, el fum), generant la radiació alfa (que afavoreix el desenvolupament del càncer). El plom-210 i el poloni-210 provoquen marques radioactives als pulmons, a més, si emigren poden afectar a altres part del cos. Els efectes nocius de la radiació són acumulatius, de fet el plom-210 pot estar als pulmons fins uns 5 anys. De fet, el plom afavoreix el càncer de fetge.

La intoxicació per plom perjudica, especialment, al desenvolupament mental dels menors (fins i tot des de la seva gestació), causant trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat, baix rendiment escolar, problemes auditius, reducció del coeficient intel•lectual, creixement corporal lent, dany renal… En els adults pot provocar: dolor i còlics abdominals, comportament agressiu, anèmia, estrenyiment, insomni, mal de cap, irritabilitat, inapetència i falta d’energia, menys sensibilitat, dolor muscular i articular, problemes digestius, problemes de memòria i concentració, avortament espontani, danys cerebrals, càncer, danys a l’esperma…

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor