El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

Per què el tabac provoca càncer?

DNA_RepairL’ADN (àcid desoxiribonucleic) és la estructura essencial de cada cèl·lula del cos humà, controla el creixement i el funcionament de les cèl·lules. Quan una cèl·lula creix de manera anormal, pel motiu que sigui, en el cos s’allibera altres cèl·lules que ataquen i destrueixen aquestes cèl·lules descontrolades. Però quan aquest procés és interromput o debilitat, les cèl·lules anormals es converteixen en tumors que, per una part, fan malbé els òrgans i, per l’altra, es poden estendre per altres part del cos.

El fum del tabac afecta l’ADN, de manera que contribueix al creixement anormal de les cèl·lules. A vegades, malgrat que les cèl·lules lluiten, algunes de les 70 substàncies cancerígenes del fum del tabac debiliten el procés de control de les cèl·lules, de manera que faciliten el creixement i la divisió de les cèl·lules anormals, en definitiva, el tabac contribueix al desenvolupament de tumors en quasi totes les parts del cos (pulmons, tràquea, bronquis, esòfag, cavitat bocal, llavis, nasofaringe, cavitat nasal, laringe, estómac, veixiga, pàncreas, ronyons, fetge, coll uterí, colon i recte, i leucèmia).

Lamentablement, una de cada tres morts per càncer podria prevenir-se prescindint del consum de tabac. El càncer de pulmó és la principal causa de mort per malaltia oncològica, aproximadament, nou de cada deu càncers de pulmó són deguts al tabaquisme.

Bibliografia:

“Su guia para el 50º aniversario del informe de la Dirección General de Servicios de Salud de los EE. UU. Sobre el tabaquisme y la salud” Departamento de Salud y Servicios Humanos de los EE. UU., 2014

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor