El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

Els e-smokers vaporegen e-cigs i els fumadors fumegen cigarretes

Els primers homínids descobriren el foc i amb ell el fum i els seus efectes màgics, i fins avui ha perdurat l’invent de fumar tabac, però la tècnica ha irromput, i tal com va fer en l’època de la industrialització, el vapor es converteix en l’impulsor de la modernitat. Em refereixo a les cigarretes elèctriques, altra manera dites e-cigs, però, són una alternativa saludable al tabac fumat i una eina per deixar de fumar?

Els experts de la salut tenen dubtes, a més, han après a desconfiar de tot allò que impliqui el binomi droga i negoci. Des que es va inventar la cigarreta elèctrica, i d’això fa anys, es llegeixen opinions de professionals de l’àmbit de la salut, que adverteixen que no els convenç la innocència de l’artefacte, però l’únic argument que disposen és que desconeixen els seus efectes en la salut perquè no hi ha estudis, no saben a què s’enfronten els fumadors i els fumadors passius. Perplexos observen com els països permeten la venda de l’aparell, malgrat no disposar d’informació objectiva i verificada en el laboratori.

Els fabricants i tots aquells que fan negoci al voltant de l’e-cig han fet una bona feina de màrqueting. Venen un remei màgic amb arguments carregats de sospites i de moltes intencions:

  • El vapor no és tòxic, el fum si.
  • El vapor no molesta, es pot vaporejar en llocs lliures de fum.
  • Permet deshabituar-se del tabac.

El vapor d’aigua en si, aquell que fins i tot la naturalesa genera amb els rius, llacs…, en principi, és innocu. Així que han aprofitat associar, automàticament, aquest vapor al de l’e-cig, com si ambdós fossin idèntics, però qui ens confirma que al vapor de l’e-cig, a part de les molècules d’aigua, no hi hagi molècules d’altres substàncies perjudicials per a la salut.

Els paquets de tabac no indiquen les 4.500 substàncies, però la caixa de l’e-cig o dels seus cartutxos tampoc ho expliquen tot. En el vapor de l’e-cig s’han trobat partícules com la nicotina (malgrat que en l’etiquetatge de l’envàs del producte obvia aquest ingredient o informa de quantitats errònies), nitrosamina (substància cancerígena), dietilonglicol (un anticoagulant)…

S’ha detectat que un dels efectes de l’e-cig, a curt termini, és que afecta de manera negativa en la funció pulmonar, les fortes aspiracions produeixen canvis en els pulmons, augmenta la resistència de la via aèria, disminueix la conducció de l’aire per la via aèria, pot produir fibrosis pulmonar…; un estudi de l’any 2012 comprovava com 10 minuts després de vaporejar un e-cig s’observava un augment de la obstrucció, inflamació i resistència semblants a l’efecte del fum d’una cigarreta.

Per tant, els hem de donar la raó quan anuncien que vaporejar és l’alternativa saludable al molest fum del tabac?, però, qui ens assegura que en el vapor que desprèn l’e-cig no hi ha partícules tòxiques per les persones que envolten a l’e-somker? El vapor de la cigarreta electrònica embruta o no l’aire? Qui s’ha preocupat de comprovar-ho? De moment ningú. No estaria de més prendre precaucions.

És cert que aquest aparell revolucionari serveix com a eina per deshabituar-se al tabac? Tampoc existeixen evidència que el e-cig sigui eficaç per abandonar la nicotina. Resulta esgarrifós sentir com aquest invent es converteix en una manera nova de consum, fins i tot, en un reclam pels joves, que veuen via lliure per experimentar amb el tabac “sense risc”. En el carrer han proliferat de manera sorprenent el nombre de botigues especialitzades en aquest producte, fins i tot, altres sectors del comerç es llencen a l’aventura (farmàcies, estancs, quioscos…), em pregunto, és un negoci prou lucratiu la venda d’un article per deixar de consumir?

L’e-cig és un negoci complementari, sobre tot després de les lleis restrictives de fumar en espais públics, la qual ha fet caure els beneficis econòmics procedents de l’addicció a la nicotina. El descens de les vendes no només ha perjudicat a la tabacalera (que res l’enfonsa, no és estrany que una d’elles s’hagi sumat al carro de la fabricació del nou invent), també ha fet mal als estats, que els han disminuït els ingressos de l’impost d’aquesta droga.

La nicotina des que arribà a Espanya al segle XVI va ser legal, a més, l’Estat va entendre que podria treure profit, i aviat va establir un impost, així que des d’un inici les arques estatals s’han beneficiat d’aquesta droga. Evidentment, al llarg del segles s’han establert normes sobre la venda (a qui es pot vendre i a qui no, a on…), els espais on es permet o no fumar, els ingredients… Actualment, el tabac està força reglamentat, però ara la tècnica ha inventat una nova forma de consumir nicotina sense fumar. La nicotina és legal, però l’e-cig a on es pot vendre, a on es pot utilitzar, qui la pot fer servir…? No hi ha normes per això, i de moment aquest vuit legal s’està aprofitant. Això fa mala olor.

Bibliografia:

El cigarrillo electrónico provoca cambios en los pulmones muy parecidos a los del tabaco. Lasdrogas.info

El limbo jurídico de los “e-cigarrillos”. Lasdrogas.info

Els pneumòlegs alerten dels efectes “desconeguts” de la cigarreta electrònica. Diari de Girona, 3 octubre 2013, Salut, pàg. 4

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor