El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

Mentol

El mentol és un alcohol secundari saturat que procedeix de l’oli de menta. Aquest cristal•lí, que es fon als 40ºC, es va afegir per primera vegada en una cigarreta l’any 1925. L’inventor es deia Lloyd “Spud” Hughes, qui un dia que estava constipat va pensar fer més sanes les seves cigarretes afegint un producte que s’utilitzava en alguns medicaments, el mentol. Des de llavors les tabacaleres s’han apoderat d’aquest invent.

El mentol té efectes analgèsics, a nivell local, per això suavitza el fum. Redueix els efectes negatius del fum del tabac, com és la sequedat, la irritació, l’aspresa, la duresa… El fum adquireix una sensació de frescor i suavitat, que facilita la seva aspiració, més profunda i refrescant.

On està la trampa? Els fumadors de cigarretes mentolades són doblement addictes, per una part a la nicotina i, per l’altra, al mentol (al seu gust de menta, a la seva frescor i a les sensacions associades). El mentol estimula les papil•les gustatives de la llengua.

Una mirada en el passat ens descobreix que en un inici les cigarretes amb gust a menta eren un reclam entre els fumadors amb problemes de salut, ja que les tabacaleres venien la idea que el mentol posseïa propietats més saludables que les cigarretes sense mentol. S’havien atrevit a parlar de les cigarretes medicinals amb efectes anestèsics i refrescants, aconsellades per a la rinitis, faringitis, laringitis i bronquitis. En l’actualitat aquest missatge saludable és un frau, ara se sap que la cigarreta sana és com un conte fantàstic. Totes les cigarretes contenen mentol, amb més o menys quantitat, els motius es resumeixen en tres punts:

  • Serveix per captar nous clients. És un reclam pel seu gust mentolat (que fa la cigarreta més desitjable), i, com que és més suau, disminueix els aspectes desagradables del fum.
  • Reforça la dependència, i
  • Dificulta l’abandonament.

Bibliografia: BARRUECO, M. El cigarrillo mentolado: inicio, dependència, daño y dificultades para el abandono. “Prevención del tabaquismo.” Vol. 13, núm. 3. Juliol-setembre 2011

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor