El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

Poloni-210

El Poloni-210 és un component químic radioactiu, un metall volàtil, i des de 1964 se sap que es troba en el fum del tabac. Emet radiació alfa, per tant, afavoreix el desenvolupament del càncer, sobre tot el de pulmó ja que es diposita en els bronquis dels fumadors. Les concentracions de poloni són més del doble en l’organisme dels fumadors que en el dels no fumadors, malgrat que s’elimina a través de la suor, la saliva, l’orina i els excrements. De fet, un fumador que consumeixi 30 cigarretes diàries rep la mateixa radiació de poloni que si s’exposés a la radiació de 300 radiografies en un any (quasi una radiografia diària).

La major part del poloni-210 present a la planta Nicotiana tabacum prové dels fertilitzants utilitzats en el seu cultiu, quant més ric en fosfats sigui l’adob, més concentració de poloni tindrà la fulla. La planta, per una part, absorbeix el poloni per l’arrel i, per l’altra, la pols que es genera en l’aplicació del fertilitzant fa que el component radioactiu quedi atrapat a la superfície de la fulla, i continuï després de la fabricació de la cigarreta.

Bibliografia

El polonio 210: intoxicación, síntomas y efectos” 20 minutos 30 novembre 2006

CESEL MED “Humo de tabaco y radioactividad alfa (POLONIO 210)”, 23 maig 2004

Tabaco radioactivo” Mente sana en cuerpo sano, 28 maig 2009

MURO, A. F. “Fumar paquete y medio de cigarrillos al día durante un año es como recibir la radioactividad equivalente a 300 radiogafías”, Discovery dsalut, núm. 92 març 2007

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor