El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

Píndoles: Vitamines i suplements alimentaris

Què estem fent al nostre cos?, per què no el cuidem com es mereix? En poc menys d’un mes he rebut 3 solucions magnífiques: dues en forma de píndola i una tercera sota el nom d’un producte molt llaminer. El propòsit de les presentacions era convèncer-me de les grans virtuts d’uns complements alimentaris carregats de nutrients i altres característiques indispensables en la dieta de cada dia, cap volia ser un substitutiu, tan sols un suplement que ajudes a superar les mancances de la meva malnutrició.

Es dóna per fet, sota l’excusa que l’actual ritme de vida obliga a les preses i un etcètera que ja se sap, que no es porta, en general, una dieta saludable. Per altra part, hi ha una visió encara més catastrofista que destapa una realitat commovedora, que els queviures que es compren a les seccions de frescos arriben mancats de la totalitat de les seves característiques per culpa del tipus de cultiu, la sobreproducció, el moment de la collita i el transport, que fan perdre algunes propietats necessàries i beneficioses per a la salut del consumidor. No diuen mentides, però tampoc cal mirar-s’ho des d’aquesta perspectiva tan pessimista, al final sembla que el ciutadà occidental estigui condemnat a emmalaltir, i que per superar-ho es vegi abocat a recórrer al moneder per aconseguir el que li falta, ja sigui per comoditat o per cobdícia del altres.

Què passaria si el ciutadà occidental fes ús del sentit comú, i poses seny?  Comencem a mimar-nos i no parem mai. Abans d’iniciar-nos, pel nostre compte, a omplir la panxa de pastilles de colors, provem de seguir aquelles recomanacions que ens coneixem (perquè ens les han repetit mil vegades): fem exercici físic; mengem productes frescos de temporada i del nostre territori més proper; i evitem els excessos de greix i carbohidrats. Un regal com aquest contribueix a que el sistema immunològic o immunitari del cos humà es defensi dels atacs dels radicals lliures i d’altres patranyes que el deterioren. Deixem estar la inversió en pastilles miracle i apostem per una cuina casolana amb productes frescos del mercat.

Per altra part, els anuncis ens bombardegen amb un munt de productes manufacturats amb l’etiqueta de bionosequè, oligonosequants i ectcètera. Què és més natural el que ha estat manufacturat i envasat en un recipient amb un segell de caducitat o allò que han recollit amb la mà i tal qual te’l serveixen en qüestió de pocs dies?

(Font: entrevista a Valentí Fuster publicada a “El Punt”, el dia 27 de novembre de 2010)

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor