El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

Binge drinking i els seus efectes en el adolescents

Un estudi recent de la “Universidade de Santiago de Compostela” informa que ingerir grans quantitats d’alcohol en un espai de temps breu, a gran velocitat, de manera intermitent i reiterada, com per exemple, el cap de setmana, en l’etapa de l’adolescència afecta de forma negativa en algunes regions del cervell. Aquest fenomen de consum intensiu d’alcohol se’l coneix pel nom de binge drinking, i aquest perjudica a un cervell en creixement, com el dels adolescents, que és vulnerable als efectes de l’alcohol consumit d’aquesta manera. En l’actualitat els factors socioculturals dels països occidentals afavoreixen que l’etapa de l’adolescència s’iniciï de forma prematura i es prolongui més temps que en dècades anteriors, és el que s’anomena adultesa emergent, una etapa evolutiva caracteritzada per la recerca de noves experiències, la baixa percepció de risc, la interacció social, la influència del grup d’edat, l’entrada al món dels adults… comportaments propis d’aquest període evolutiu, i que expliquen per què abusen de l’alcohol només per divertir-se amb els amics els dies de festa.

A on perjudica el binge drinking?

  • Funcions executives del còrtex frontal (memòria, atenció, pensament, llenguatge…)
  • Disminueix el rendiment en tasques que impliquen alguns processos de memòria de treball (a curt termini) i de memòria declarativa (a llarg termini)
  • Funcions visoespacials

Bibliografia

CADAVEIRA MAHÍA, F. “Impacto del consumo de alcohol en forma de atracón sobre las capacidades inhibidoras de adolescentes consumidores” Trastornos Adictivos 2011; 13 (supl. 1): 10-14

 

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor