El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

Pujar escales

Una altra activitat, que ja es practicava a la història antiga de la humanitat, o fins i tot abans, i que poca gent aprecia i estudia, és la de pujar i baixar escales. Si ho féssim més sovint, descobriríem meravelloses peces d’art. Arquitectes i dissenyadors creen veritables joies, que després són depreciades, i és natural, tot el que és manual cansa, fa mal a les cames… Romanços! Aquesta és una de les primeres lliçons de la nostra vida, quan es mantenim de peus i caminem, el següent repte són els esglaons.

El pitjor enemic de l’escala ha estat aquesta droga que Galvani i els seus col·legues descobriren: l’electricitat, que va permetre a Elisha Otis inventar l’ascensor i a Jesse Reno construir aquest transgènic que s’anomena escala mecànica. L’escala “estàtica”, tot i que hi algunes que es poden traslladar, és un invent ecològic, gratuït (no pagues peatge, ni quota mensual, ni requereix un equipament especial), que no es gasta, no s’espatlla (per tant, no s’ha de contractar cap tècnic, i no passeu por que no us deixarà penjats durant hores), es pot practicar cada dia, és fàcil d’usar, es considera un mitjà per a fer exercici…

Passeu de l’ascensor i de les escales mecàniques, pugeu les escales de tota la vida, i encara que us costi, penseu que aviat serà menys cansat i sentireu les cames més lleugeres. Només pujant escales cada dia, com una cosa normal i rutinària, portareu un estil de vida actiu. Ja veieu que amb ben poca cosa es fa salut.

Pujant les escales no perdreu temps (encara que l’ascensor sembli més ràpid), ans al contrari, guanyareu perquè l’aprofitareu per augmenta la força i la salut, i us estalviareu cues en el taulell per demanar hora al metge, minuts en la sala d’espera del metge esperant… I una cosa genial, no cal que cada dia pugeu 30 minuts seguits, resulta que cada pujada és acumulable, com els punts de la benzinera. Quantes més escales es pugin, més punts s’acumulen al dia per sentir-se bé. El premi us toca segur:

–          viureu més

–          estareu en bona forma física

–          els ossos i els músculs seran més forts

–          us aprimareu, penseu que pujant les escales gasteu entre 8 i 11 kcal per minut. Si filem més prim, quedareu esparverats: pujar només 2 pisos cada dia comporta perdre a l’any 2,7 kg de pes, això és igual que els interessos del banc, per tant, quants més pisos, més kg perdreu.

Les escales són a tot arreu, no les estalvieu. No contribuïu a la despesa econòmica del país ni esgoteu els recursos de la natura pujant per mitjans que requereixin electricitat.

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor