Home » EL SOL » Els Experts recomanen seny alhora de prendre el sol

Els Experts recomanen seny alhora de prendre el sol

El sol és saludable sempre i quan es prengui amb moderació, ja que és font de vitamina D, però, també de problemes, si es fa un mal ús. Com podem beneficar-nos del sol? Amb seny, aprofitant el sol de qualitat, aquell que brilla abans de les 12 h. i després de les 16 h., evitar exposicions perllongades, i prendre mesures de protecció. Els excessos passen factura: taques cutànies, arrugues i, en alguns casos, melanomes (el càncer de pell més agressiu). La radiació solar, més concretament, la llum ultraviolada, quan més intensa i més temps d’exposició, eleva el risc de perillositat en la salut de la pell. A l’estiu, les platges haurien d’estar més buides al migdia.

Les persones de pell blanca (aquella que es crema amb facilitat i que li costa agafar el color “moreno”), els infants i els adolescents, que no tenen prou desenvolupat el mecanisme de defensa, són els que tenen més risc. El 80% dels casos de càncer de pell es podrien evitar. La pell té memòria, “recorda” totes les cremades solars que una persona pugui patir al llarg de la seva vida, sobre tot en aquelles parts del cos més exposades al sol, i al final pot desenvolupar un càncer de pell. El bronzejat no és sinònim de salut, la pell es defensa de l’agressió de la radiació solar alliberant la melanina, pateix. Per tant, el bronzejat saludable i atractiu, tal com popularment se l’interpreta, és una moda, una imposició cultural, un mite, no és una necessitat, ni una veritat.

Bibliografia:

ASTORCH, N. El nombre de casos de melanoma creix un 5 % en les dones i un 2,5 % en els homes “El Punt”, 28 de juny de 2009, pàg. 4.

BASTONS, T. El sol és com el vi, s’ha de prendre amb moderació. “El Punt”, 24 de juliol de 2010, pàg. 25.

CIÉRCOLES, M. Melanoma: el càncer que més creix. “El Punt”, 25 de juliol de 2010, pàg. 38

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!
Post Tag With : , , ,

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor