El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

La tos del fumador/a és un mecanisme de defensa

Per què el fumador tus al matí? La tos és un mecanisme protector que neteja l’arbre traqueobronquial de les secrecions (els mocs) i del material extern que s’inhala.

A les vies respiratòries hi ha un jardí de petits pèls, anomenats cilis, que ajuden a netejar aquelles substàncies i partícules tòxiques que resulten irritants. I la tos i la mucositat són mecanismes naturals per acabar d’expulsar aquestes partícules, com per exemple, les del fum del tabac.

Tanmateix, el consum habitual de fum debilita i destrueix algunes d’aquestes cilis. Això significa que algunes de les partícules es queden als pulmons, i, a més, la mucositat es diposita en les vies respiratòries. Però durant la nit, mentre dorm el fumador, és a dir, quan no fuma, alguns cilis es recuperen i tornen a funcionar, de manera que quan desperta pot eliminar els irritants i les mucositat acumulades del dia abans amb la tos.

Quan la tos del fumador és persistent podria ser perquè les partícules del fum  arriben a la mucosa bronquial i la inflama, aquesta irritació de la mucosa bronquial activa el mecanisme de defensa, la tos. Però, a més, les glàndules produeixen un moc molt espès, difícil d’expectorar que s’acaba quedant a l’interior del bronqui, i el fumador per expulsar-lo de l’arbre bronquial ha de tossir molt.

Una tos persistent ha de ser revisada per un metge ja que podria ser un senyal d’alarma d’una possible patologia tumoral o d’una malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC).

BIBLIOGRAFIA

http://www.lasdrogas.info/noticias/31853/el-peligro-de-la-tos-del-fumador.html

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor