El bloc de prevenció

de la Fundació Oncolliga Girona

Tanorèxia, l’addició al sol

Tanorèxia és una paraula de creació recent que s’usa per referir-se a l’addició al bronzejat de la pell. Com qualsevol addició implica una obsessió malaltissa, i en aquest cas per aconseguir un to de pell fosc, que es converteix en una activitat prioritària. Això és degut a que quan es pren el sol el cos allibera opiacis i endorfines que fan sentir benestar. L’individu perd el control en els límits, mai té prou perquè percep que no aconsegueix el color esperat, malgrat que la pell sigui, extremadament, fosca es veu pàl•lid. Per tant, quan se sobreexposa al raig ultraviolat (dels raig UVA o de la llum solar) no valora el risc de patir efectes secundaris a la pell, com seria cremades, envelliment cutani o càncer de pell. De fet, la supressió dels banys de sol li genera el síndrome d’abstinència: ansietat per no perdre el color, un trastorn que pot derivar a la depressió; la competència entre companys per tenir la pell més morena; la frustració crònica de no haver adquirit el color de pell satisfactori; i la pèrdua de gana provocada per la sensació de no dedicar el temps necessari per a prendre el sol.

La tanorèxia podria estar associada a altres trastorn, la millor prevenció es prendre el sol en moderació, perquè quan més es pren, més es vol i més risc de caure en l’addició al sol.

Bibliografia:

“Creixen els casos de tanorèxia, la síndrome d’addicció al sol” Suplement de salut. Diari de Girona, 21 de juny de 2012: 3.

 

Compartir i gaudir:
  • Print
  • email
Be Sociable, Share!

Comments are closed.

Forma part de:
És un projecte de:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor