Hivern 2020

Castell de Pera i Roca Sereny (S. Llorenç del Munt) (26-1-2020)

Matinal 4h aprox 470m de desnivell.

Dificultat mitjana en general. Petita grimpada a Roca Sereny (optativa).

En cas de meteo poc favorable s’aplaçara i es farà una altra excursió.

Sortirem a les 8h de Can Quitèria. Cal llicència federativa, els q vulguin sol licitar la temporal ho han de comunicar abans. Enviada més informació per correu electrònic


Caus i Fonts de Mura (9-2-2020)


Sant Cebrià de Cabanyes (Sant Fost de Campsentelles (16-2-2020)

Esglésies amagades del Vallès Oriental

A l’extrem meridional del Vallès s’amaguen quatre edificis singulars de l’arquitectura religiosa vallesana,les esglésies de Santa Maria de Gallecs (Mollet del Vallès). Santa Maria l’Antiga,Santiga (Santa Perpètua de Mogoda). Sant Cebrià de Cabanyes (Sant Fost de Campsentelles) i Sant Pere de Reixac (Montcada i Reixac).

Totes quatre van ser l’epicentre de les seves comunitats fins que la història va atorgar un paper principal a les esglésies titulars dels quatre municipis, i llavors es transformarien en esglésies sufragànies. La forta personalitat que tenen, però ha aconseguit que totes quatre llueixin avui dia amb esplendor enmig d’uns entorns agrícoles i forestals insospitats a la industriosa comarca vallesana.

Sant Cebrià de Cabanyes

L’església de Sant Cebrià de Cabanyes es troba al terme municipal de Sant Fost de Campsentelles. El 1504 va ser unida a la parròquia de Sant Fost com a sufragània. La primera notícia escrita de 1113. L’any 1192 fou consagrada pel bisbe de Barcelona, segurament després de fer-se importants reformes.

Vers 1877 s’hi van deixar de celebrar misses: aleshores va ser tancada i va començar la seva decadència.Cabanyes es una església romànica on es poden apreciar dues fases constructives: a la part nord es veuen carreus més petits i irregulars (segle XI?). En canvi, la façana i la paret sud tenen uns carreus més grans i rectangulars, possiblement de finals XII. Les finestres amb forma de T, al sud, són considerades úniques al romànic català. La volta interior és apuntada, de transició del romànic al gòtic.L’absis es va esfondrar completament el 1962 i va ser reconstruït entre 1971 i 1984, quan el cardenal Jubany va beneir la restauració de tot el temple. D’aquesta esglesiola es conserva un frontal del segle XIV al Museu Episcopal de Vic i un retaule de finals del XV al MNAC de Barcelona. El terme de Cabanyes abastava una part de l’actual de Sant Fost i també el de La LLagosta.

Avui l’edifici pertany al bisbat, i la parròquia de Sant Fost i el grup Amics de Cabanyes tenen cura del seu manteniment.

VISITA: tots els diumenges i festius, de 9 a 11h.

ITINERARI CIRCULAR: Sant Fost de Campsentelles > Cementiri SFC > Estació subelèctrica SFC > Can Torres > Ermita de Sant Cebrià de Cabanyes (esmorçar) > Riera de Sant Ponç > Barri de Sant Pere > Riera de Sant Fost > SFC

Durada total: 2h 30m – 2h 45m (temps real de caminada: 2h – 2h 15m)

Distància total:6100 m. aprox.

Desnivell acumulat: +201 m / -199 m. (cota màx: 165 m. / cota mín: 77 m.)

L’itinerari transita majoritàriament per pistes amples, amb pujades i baixades sense excessiva pendent ni longitud, algun tram urbà, i al final de la caminada amb una drecera i pas de riera no complicats.

Recomendacions: calçat de muntanya còmode i amb bona adherència, bastons de muntanya, protecció solar, i agua.


Calçotada amb passejada per Collserola (23-2-2020)

El 23 de febrer de 2020 es va fer una calçotada amb passejada per Collserola.