Tardor 2013

Introducció a la geologia de Sant Llorenç del Munt i Montserrat

Dissabte 5 d’octubre, a les 19:30,
Diumenge, 6 d’octubre, sortida a Montserrat

A càrrec de: Pablo Rodríguez i
Laura Burrel

 

Per a tothom a qui li
interessi començar a conèixer la geologia de Catalunya, fent èmfasi en l’origen
i formació d’aquestes dues muntanyes
Activitat gratuïta i oberta a tothom.

Al llarg de l’explicació s’empraran diversos mapes geològics i taules dels temps geològics, donant les claus per aprendre a interpretar-los, assolint les nocions  bàsiques per a què siguin útils per a comprendre la geologia de cada zona quan es va al camp.

A la sortida a Montserrat, farem un itinerari assequible a tothom on es puguin veure afloraments claus per entendre la seva història i explicarem els processos geològics,  tot observant el seu resultat en el paisatge.

Durant la xerrada i l’excursió donarem els coneixements bàsics de geologia per entendre aquestes dues muntanyes tan emblemàtiques del nostre paisatge. Explicarem com era la nostra terra en el moment en què tots aquests materials es van sedimentar, d’on provenien i perquè hi ha tanta quantitat de fòssils marins. També explicarem per què malgrat que la formació va ser la mateixa, Sant Llorenç i Montserrat tenen formes diferents i quins són els processos erosius que les han originat.

Continguts

Coneixement de les unitats geològiques de Catalunya.

Introducció al concepte de temps geològic.

Principals tipus de roques.

Processos de formació dels materials que constitueixen Sant Llorenç i Montserrat.

Configuració del relleu actual: processos erosius que han portat a les formes característiques.

NOTA: Per l’itinerari geològic a Montserrat de diumenge 6 d’octubre, cal inscripció prèvia a altipla@caminar.info


Santa Fe del Montseny. Sortida tranquil·la. Volta al pantà de Santa Fe

Dimecres, 13 de novembre

Vam fer la volta al pantà de Santa Fe, i després en cotxe vam travessar el massís, pujant fins a l’aparcament del Turó de l’Homes i baixant al poble del Montseny.

 

Sortirem de Sant Cugat a les 8h:30 del matí en cotxes propis.

Us proposem aquesta tranquil·la excursió per les rodalies de Santa Fe del Montseny, per gaudir de l’exuberant vegetació de les seves fagedes, i la bellesa cromàtica de les fulles de faig a la tardor.

Des de Santa Fe, on hi ha diversos establiments turístics i un centre d’informació del Montseny, hi ha diversos itineraris molt fàcils i curts, aptes per a tot tipus de persones. Podem triar-ne un, o més d’un i enllaçar-los.

A. Anar a fer la volta al proper pantà: veurem varietat d’arbres, entre ells avets, castanyers i fajos a banda de les sequoies de Santa Fe. Des del pantà hi ha una molt bona vista de Les Agudes i la fageda i avetosa.

B Arribar-nos al proper Turó del Morou.

C. Anar a la font de Passavets i tornar (a peu o en cotxe):  Itinerari circular per gaudir plenament de la fageda a la tardor.

Material: Roba i calçat adient per caminar per la muntanya, esmorzar, dinar (si s’escau) i aigua, ja que la de les fonts no té garantia sanitària.
HPIM2258
HPIM2243
HPIM2254
HPIM2239