Xevi Verdaguer, fisioterapeuta, posturòleg i psiconeuroimmunòleg “La gent intuïtiva va bé de ventre”

Amb vint-i-un anys va començar a treballar de fisioterapeuta. Com que notava que els seus coneixements sobre la salut i els pacients eren incomplets i s’havia quedat insatisfet, es va especialitzar en alteracions craniomandibulars i craniocervicals. Després va venir la posturologia integrativa. “Moltes vegades la gent té problemes de postura per una mala oclusió mandibular, per una mala postura dels peus o per problemes visuals”. Però en alguns pacients els mals no es resolien, així que va continuar investigant. Va ser el primer català a estudiar psiconeuroimmunologia, i a partir d’aquí s’ha endinsat en el món dels aminoàcids, l’alimentació, la suplementació, la hipnosi i la microimmunologia. La visió holística d’en Xevi sobre la salut humana l’ha convertit en un professional de primer nivell, que té les seves dues consultes plenes de pacients desorientats que busquen alternatives a la medicina convencional. L’actriu Sílvia Abril n’és una, i l’entrevistarem en el número de la setmana vinent.

Vull saber de quin peu calces, Xevi…

No m’he decantat mai per cap dieta en concret. Durant un temps em vaig entusiasmar amb la dieta del grup sanguini i vaig veure que a algunes persones els anava bé però que a d’altres no. En una altra època vaig estar amb la dieta ancestral o la paleodieta, i també amb les intoleràncies alimentàries, i va passar el mateix: a algunes els anava bé però a d’altres no… i vaig pensar: Carai! Aquí hi ha d’haver alguna altra cosa. Llavors vaig veure que no es feien estudis genètics per saber si la gent és celíaca, per exemple. Les proves convencionals no miren si tens el gen que implica el sistema HLA del gluten: l’HLA (el DQ2, DQ7 i DQ8) i molta gent a qui li diuen que no és celíaca, sí que té uns nivells importants d’intolerància, és a dir, sí que té el gen, i això genera anèmia, dermatitis, psoriasi, diabetis, hipotiroïdisme, problemes de fatiga, problemes de defenses (IgA) baixes…

Aliments sans per als afectats de DAO

Poma, mango, advocat, coco, litxis, magrana, raïm, meló, síndria, fruites del bosc, figues.

-Llet d’arròs, llet de civada, llet d’euga, llet de cabra o d’ovella.

-Formatge d’ovella o de cabra.

-Iogurt d’ovella o de cabra.

-Pa i pasta d’espelta, farina d’espelta.

-Sucre integral, estèvia o mel.

-Infusions d’herbes que no portin teïna.

-Peix blanc: llenguado, palaia, rap, lluç, halibut, bacallà, perca, calamars, pop, sèpia, congre, turbot, gall, truita de riu, llobarro, mero, orada, rajada, cap-roig…

-Enciam, endívies, escarola, canonges, ruca, cols de Brussel·les, coliflor, col llombarda, coliflor, bròcoli, bròquil blanc, carxofes, pastanaga, moniato, cogombre, all, ceba, porro, carbassó, carbassa, espàrrecs, remolatxa, mongeta, naps, rave, api…

-Xai, vedella, conill, senglar, pollastre, gall dindi.

-Ous (cal vigilar amb la clara d’ou).

-Llegums: pèsols, llenties, faves, mongeta seca…

No hi ha ningú que hagi descobert un únic paràmetre per dir si ets celíac o no ho ets!

Exacte. S’ha de fer una bateria de proves i sobretot mirar les IgA i comprovar si genèticament el gluten et va bé o no. Encara que no notis malestar, si genèticament et surt intolerància, has de deixar el gluten, perquè si continues ingerint-ne, pots tenir totes aquestes malalties que hem anomenat. Les vellositats de l’intestí s’atrofien i llavors no fabricaràs DAO. El DAO és molt important!

I el DAO és…

Dèficit intestinal de diaminooxidasa. L’enzim que metabolitza la histamina que hi ha en alguns aliments. Hi ha gent que aquest enzim el té menys actiu i això fa que no es degradin bé els aliments a l’intestí. És essencial, per a alguns pacients, saber quins aliments porten histamina i quins no, i fer-se l’analítica del DAO*. La simptomatologia de les persones amb aquesta alteració enzimàtica es caracteritza per migranyes, problemes gastrointestinals, problemes atòpics, fatiga, marejos i dolors crònics. L’excés d’histamina també provoca picors, que et ragi el nas (rinitis) o nas tapat, que et plorin els ulls, contractures musculars, restrenyiment, diarrees, fatiga. No cal que tinguis tot el quadre, però pots tenir un d’aquests símptomes o diversos.

O sigui... si tenim la pell seca, contractures o migranyes i restrenyiment, pot ser per culpa del DAO. Què fa que tinguem el DAO baix?

El gluten, o virus que provoquin inflamació intestinal. També pot ser genètic. Ah! I hi ha molts fàrmacs que inhibeixen el DAO: ansiolítics, antidepressius, mucolítics, pastilles de la pressió, relaxants musculars, etc. i d’altres que alliberen histamina, com les aspirines, Voltarén, morfina, codeïna, etc. Si tenim el DAO baix, haurem de reduir el consum d’aliments rics en histamina (mireu la llista del final) o els que en faciliten l’alliberació (te, cafè…) i deixar de consumir els fàrmacs inhibidors del DAO.

Les alteracions digestives i el dèficit vitamínic i mineral expliquen la majoria de les patologies actuals

Tan bo que és el te i el cafè...

Sí. El te és molt sa! Però a algunes persones la teïna no els va bé. Cal estudiar i tractar l’intestí per recuperar l’activitat d’aquest enzim per, al final, tornar a menjar aquests aliments rics en histamina que no toleràvem bé. Fes la prova. Pren un te i mira si tens més picors i, si ho vols comprovar del tot, pren-te tres tes en un dia i a veure què notes. Diazepam, relaxants musculars, Flumil…. Quanta gent es pren tot això? Quanta gent es pren les pastilles per a la pressió, antiinflamatoris o relaxants musculars que inhibeixen el DAO i llavors tenen fatiga crònica i dolor crònic? Però, esclar, no es poden deixar de prendre la pastilla de la pressió, oi? Doncs anem a l’origen! D’on ve la pressió alta? Del ronyó, potser? Doncs primer he de tractar el ronyó, per treure-li la pastilla, que es recuperi el DAO i així que no s’acabi amb una fatiga crònica o una fibromiàlgia.

...

Més exemples: l’intestí intervé en el metabolisme dels estrogens. Si no elimines (metabolitzes) correctament els estrogens, segur que tens regles irregulars, doloroses, mal de cap, inflors…

Irregulars com ara que no tinguis la regla cada mes?

I que tinguis fluix tot el mes. El següent pas en el mal metabolisme dels estrogens seran els quistos als ovaris o miomes i, en paral·lel, tindràs picor al nas, a la pell; potser fa anys que no vas bé de ventre o que tens mames fibroquístiques. I tot això ens porta a un possible càncer de mama. És la progressió habitual en moltes dones i parteix de tenir una alteració intestinal de tota la vida (“el meu restrenyiment és genètic”, em diuen els pacients poc col·laboradors…) amb un DAO baix i seguir menjant aliments inadequats o fàrmacs que encara les perjudiquen més. Sovint aquestes dones et diran que els costa quedar-se embarassades després de prendre anticonceptius durant anys per les menstruacions irregulars.

Estudies també microimmunologia. Què tracta?

Importantíssima en molts pacients! Estudiem el sistema immune i els virus amb tractaments homeopàtics. És increïble comprovar que moltes persones que tenen fatiga crònica i fibromialgia tenen els mateixos virus a l’organisme.

Aliments rics en histamina o que en faciliten l’alliberament

-Taronja, llimona, pomelo, kiwi, plàtan, maduixa, préssec, cireres, albercoc, prunes, pinya, papaia, pera, gerds.

-Xocolata i derivats (Nocilla, Cola-cao, bombons…).

-Llet de vaca i derivats (formatge, iogurt, Cacaolat, natilles, nata, puré de patata artificial, gelats, flam, crema catalana…).

-Soja: llet de soja i derivats (tofu, lecitina de soja, brots de soja, iogurt de soja, salsa de soja).

-Cafè, te, alcohol, cervesa, vi, vinagre i confitats.

-Peix blau, marisc i conserves.

-Fruita seca (especialment les nous i cacauets).

-Porc i embotits fumats com el salami, carn de la nevera de més de 48 hores.

-Blat i derivats (pa, pasta, cereals, pizzes, pastisseria, brioixeria, farines, arrebossats).

-Tomàquets, pebrot, albergínia, patata, espinacs i bledes.

-Sucre blanc refinat i additius ( gelats, pastissos, llaminadures, productes light, brioixeria…)

-Glutamat monosòdic i aspartam.

-En menys quantitat també n’hi ha a la clara de l’ou, en alguns llegums com els cigrons, a les olives i als bolets.

Quins virus?

Epstein-Barr i citomegalovirus, que són els virus de la mononucleosi. Aproximadament el 20% de fibromiàlgies i fatigues cròniques tenen aquests virus sense ser-ne conscients. Si el sistema immune no regula bé aquests virus, apareix el dolor i la fatiga. Com estàs quan tens el virus de la grip, per exemple?

Et fan mal els ossos, estàs cansat, tens el cap espès…

Doncs hi ha molts pacients que tenen símptomes virals, són reactivacions virals, sovint sense febre, i no pensen que tenen un virus a l’organisme i que els pot ocasionar conseqüències de per vida si no es tracten. És molt important poder-ho analitzar. Molts pacients, al darrere, amaguen un quadre de virus o afeccions del sistema immune.

Hem de matar els virus?

Sí, no? Hi ha virus més agressius que d’altres. Al nostre sistema immune tenim, per eliminar els virus, uns limfòcits molt específics, però també en tenim uns altres que són uns bèsties i ens generen molta inflamació als teixits i dolor general, a tot arreu. Això és molt important. Molt.

Amb una analítica ho veurem, doncs?

Sí. S’han de fer serologies víriques, en les quals surten tots els virus. Amb els pacients anem enrere i, de cop, recorden que amb vint-i-cinc anys van tenir la mononucleosi, o un herpes, o van començar a anar malament de ventre… I alguns ara ja tenen dolor a tot el cos.

Ens queda la complementació. Li dónes molta importància…

Començo desintoxicant la gent i a cadascú se li ha de buscar el que li va bé. Ara, fetge, intestí, ronyons i sistema limfàtic són sagrats. I els pulmons.

Per què tothom té sempre sobrecarregat fetge i ronyons? És l’estrès, els tòxics i els mals hàbits?

Sí. En el sistema limfàtic s’acumulen tòxics i hi ha gent que es cura només desintoxicant-lo. I els marxen tots els mals.

Què ens queda?

És molt important fer anàlisis personalitzades d’aminoàcids i anàlisis d’àcids grassos. Les hormones a vegades estan bé però el pacient té dolor crònic igualment o està deprimit i angoixat. Això pot ser perquè la serotonina, per exemple, no entra bé dins de les cèl·lules per culpa d’alteracions de les membranes cel·lulars. I perquè les membranes estiguin bé han d’estar bé la taurina, la fosfoserina i els omega-3. Si tens aquests nutrients baixos, les cèl·lules no et funcionen bé i això és el que provoca problemes psiquiàtrics i dolor: tendinitis, depressions. El 95% de la serotonina es fabrica a l’intestí. Si tenim col·lapsat l’intestí per restrenyiment, no fabriquem serotonina. Això vol dir que la gran majoria de pacients amb depressió no fan una bona femta quan defequen, que ha de ser llarga, com un xurro i s’ha d’enfonsar.

Continua…

Hi ha estudis del 2008 sobre la serotonina que diuen que hi ha un bacteri, el Bifidobacterium infantis, que fabrica serotonina a l’intestí. Si sabem que es fabrica a aquí i depèn d’aquest bacteri, per què donem un antidepressiu al pacient? Si tens depressió, pren probiòtics i que tinguin aquest bacteri! I sobretot, s’ha de metabolitzar bé amb DAO!

Tot està relacionat!

Sí!

I fer totes aquestes anàlisis deu ser car…

Sí, i a Catalunya se’n fan poques. Tot val un esforç, Núria. La tecnologia actual ens ofereix un suport molt bo. Els estudis dels polimorfismes genètics són unes altres analítiques que són part de la nostra medicina personalitzada per resoldre el que semblava impossible. Si tens problemes greus, val la pena l’esforç.

I no hi ha una analítica que ho digui tot, tot i tot?

No. És qüestió de prioritzar. I una cosa… hi ha gent que va malament de ventre i es pren des de fa anys probiòtics i glutamina perquè han sentit a dir que va bé per a les mucoses. I no milloren. No tothom ho necessita!

Per tant?

Analitzem cada cas individualment. Les recomanacions generals només van bé en general, però no van a missa. Te’n dic una per acabar. Un altre estudi del 2011 anomenat “Els sentiments de l’intestí” deia que les ganes de fer coses, les intuïcions, el llum que s’encén, la creativitat, es produeixen a l’intestí. Els intuïtius solen ser gent que caga bé. L’intestí afecta molt l’humor!

Ha, ha, ha.

Xevi Verdaguer visita a Olot i a Barcelona.

Codirector del postgrau en Psiconeuroimmunologia.

Director del curs Posturologia Integrativa.

www.kenzensalut.com

Director del curs Estudi i tractament craniomandibular i craniocervical a la F.U.B. de Manresa.

Telèfon: 616 161 107

 

Vuelve el estigma de “locos” a los enfermos de Fatiga Crónica o Sensibilidad Química

En suma, este trabajo del Clinic parece que vuelve a estigmatizar a un colectivo cuyo sufrimiento proviene de una mal entendida modernidad basada en productos químicos tóxicos y cuya existencia no hace sino avisarnos de cómo podemos acabar todos.

El 22 de marzo vamos a celebrar en el salón de actos de laFundación ONCE de Madrid (C/Sebastián Herrera nº 15) una jornada de mañana bajo el lema La peste de los pesticidas. Al hilo, esta semana se ha conocido un trabajo del Hospital Clinic de Barcelona que vuelve a calificar de enfermos mentales a quienes padecen Sensibilidad Química Múltiple, cuando el estigma parecía superado…

El acto del sábado 22 de este mes lo organiza la Fundación Vivo Sano y cuenta con la colaboración, entre otros, del Bufete Almodóvar & Jara. La entrada es gratuita y debéis inscribiros aquí (hacedlo ya).

Yo seré el presentador y moderados del evento y mi compañero Francisco Almodóvar dará una ponencia. También participan Carlos de Prada, periodista especializado en tóxicos y otros especialistas (ved el cartel).

En la jornada no dejaremos de comentar la noticia de los últimos días. Resulta que se ha publicado en la revista Medicina clínica una “carta científica” titulada Estados psicopatológicos en pacientes con Síndrome de Fatiga Crónica, asociada o no a Sensibilidad Química Múltiple. En ella participan dos conocidos médicos del colectivo de enfermos por las llamadas Enfermedades de Sensibilización Centralen las que se engloban las citadas. Se trata de Santiago Nogué Xaraub y Joaquim Fernandez Solá.

La carta, que resume las conclusiones de un estudio realizado con 70 personas, ha levantado ampollas en estos colectivos por conceptos como:

El análisis de nuestros resultados evidencia puntuaciones que indican psicopatología en todos los sujetos del estudio, pero con puntuaciones significativamente más elevadas en el grupo de pacientes con SFC y SQM, lo que indica psicopatología grave, que puede tener implicación tanto en la posible etiología de la enfermedad como en el mantenimiento de la misma.

Llama la atención que a estas alturas de la película, dos de los médicos con más diagnósticos positivos de las mencionadas dolencias, lleguen a dichas conclusiones. Estas no hacen sino contradecir lo aprobado en el Documento de consenso sobre Sensibilidad Química Múliple, elaborado pro elMinisterio de Sanidad en 2011 y en el que Solá trabajó y figura.

Dicho texto rebaja la importancia del factor psicológico como origen del problema aunque luego con al parecer estudiada ambigüedad contempla la “Hipótesis psicológica y/o psiquiátrica“.Ya avisábamos que habría polémica futura y esto parece que añade leña al fuego. Otro de los expertos que trabajaron en dicho consenso,Pablo Arnold Llamosas, médico pionero en este asunto, ha contestado el estudio del Clinic con una carta. De ella destaco:

(…) Por más de veinte años he visto como marginaban a las personas que sufren diciéndoles una y otra vez que están “locos”, lo cual no significa nada en sí mismo y sólo sirve para atenderlos rápida y sintomáticamente, priorizando lo económico en lugar de lo humano.

(…) Yo mismo descubrí que existía la sensibilidad química, cuando tras años de observación y seguimiento constaté que mis pacientes con fatiga crónica, mejoraban con la evitación de xenobióticos y por supuesto, la posibilidad de una psicopatología grave estaba en todos ellos descartada“.

Mejor leed la carta entera, cargada de razones; donde Arnold explica con empatía y conocimiento qué se le pasa por la cabeza a estos enfermos; las razones económicas de su desamparo, etc.

También han respondido el enfermero especializado en estas enfermedades Robert Cabre, con un post titulado No todo es científico aunque se publique, en ocasiones es un insulto a la inteligencia o la Liga SFC en términos bastante duros.

En suma, este trabajo del Clinic parece que vuelve a estigmatizar a un colectivo cuyo sufrimiento proviene de una mal entendida modernidad basada en productos químicos tóxicos y cuya existencia no hace sino avisarnos de cómo podemos acabar todos. No estaría de más que la sociedad de los “cuerdos” tuviera como maestros a estos “locos”.

http://www.migueljara.com/2014/03/12/vuelven-a-estigmatizar-a-los-enfermos-de-fatiga-cronica-o-sqm-como-locos/

EU exigirá en las Cortes que todas las enfermas de fibromialgia reciban atención integral

El grupo municipal pedirá que el Ayuntamiento presione para que todas las afectadas pasen por la unidad del Hospital

La diputada de EUPV Esther López Barceló presentará una batería de preguntas en las Cortes Valencianas en relación a las quejas de la Asociación de Fibromialgia y Astenia Crónica de San Vicente por la cantidad de enfermas que no reciben un tratamiento integral. La entidad señala que muchas afectadas no llegan a ser atendidas en la única unidad especializada de la provincia, que funciona en el Hospital de San Vicente debido a que sus médicos de cabecera no las derivan. En el citado servicio se les enseñan hábitos de vida saludables y se les ofrece ayuda psicológica como complemento de otras terapias.

El grupo municipal de EU abordó ayer el problema junto con Barceló, quien anunció su intención de exigir al conseller de Sanidad, Manuel Llombart, «una solución inmediata a estos problemas y una mayor implicación del Consell en la atención e investigación de esta enfermedad».
Por su parte, el concejal Gerardo Romero consideró «incomprensible» que haya aún médicos que «desconozcan la existencia de la unidad de tratamiento del hospital o que se pongan pegas para derivar a los pacientes». Por ello solicitó a la concejal de Sanidad, Mercedes Torregrosa, que «se reúna con la asociación y presione ante el Consell» para mejorar la atención y reclamar a la Conselleria que amplíe el personal adscrito a la unidad.

Mientras, las representantes de la asociación que ayer se desplazaron a un acto de la Conselleria celebrado en el hospital La Fe de Valencia explicaron que, al final, no tuvieron ocasión de llegar a plantear el problema a los responsables autonómicos.

Los suplementos de vitamina D reducen el dolor en fibromialgia

La enfermedad tiene un impacto significativo en la calidad de vida del paciente, causando a menudo la pérdida de empleo y/o retirada de la vida social

La vitamina D puede ser un tratamiento eficaz para los pacientes con fibromialgia asegura una investigación que se publica en Pain. El dolor y la fatiga crónica son muy habituales en las personas con fibromialgia y son muy incapacitantes. En este trabajo, se sugiere que aquellos con niveles bajos de vitamina D, los suplementos de vitamina D pueden disminuir el dolor y ser una alternativa rentable o un complemento a otros tratamientos.

Además del dolor y la fatiga, los individuos diagnosticados con fibromialgia pueden experimentar trastornos del sueño, rigidez matutina, falta de concentración y síntomas mentales ocasionalmente leves a severos, como la ansiedad o la depresión. La enfermedad tiene unimpacto significativo en la calidad de vida del paciente, causando a menudo la pérdida de empleo y/o retirada de la vida social. No hay cura, y ningún tratamiento abarca todos los síntomas, aunque algunos pueden aliviarse mediante la terapia física, la terapia cognitivo-conductual, tratamiento farmacológico y terapias multimodales.

No hay cura, y ningún tratamiento abarca todos los síntomas, aunque algunos pueden aliviarse

En este trabajo los investigadores plantearon la hipótesis de que los suplementos de vitamina D podrían reducir el grado de dolor crónico experimentado con bajos niveles de vitamina D, además de mejorar otros síntomas. «Los niveles sanguíneos bajos de calcifediol –compuesto ligado a la vitamina D- son especialmente comunes en los pacientes con dolor y fibromialgia grave. Pero aunque el papel de calcifediol en la percepción del dolor crónico es un tema muy discutido, carecemos de evidencia clara del papel de los suplementos de vitamina D en pacientes con fibromialgia», señala el principal investigador Florian Wepner, del Hospital Ortopédico Speising de Viena, en Austria. «Por ello, propusimos determinar si el aumento de los niveles de calcifediol en estos pacientes podría aliviar el dolor y provocar una mejora general de los trastornos concomitantes».

En el ensayo participaron 30 mujeres con fibromialgia con bajos niveles de calcifediol –la fibromialgia es una enfermedad que afecta especialmente a las mujeres-. Los resultados mostraron un beneficio claro de las terapias con vitamina D, especialmente en su calidad de vida, aunque no en aspectos como la depresión o ansiedad.

Las causas principales de la fibromialgia son procesos tóxico-alimentarios e infecciones virales crónicas

La intolerancia a la lactosa, las infecciones crónicas por el virus Epstein Bar y las amalgamas metálicas (plata y mercurio) ocasionan la mayoría de los casos de fibromialgia, según explica el doctor José Rodríguez Moyano en su libro ‘Manual de Fibromialgia. Nuevas aportaciones’, fruto de la investigación y su experiencia con estos pacientes.

MADRID, 10 (EUROPA PRESS)

La intolerancia a la lactosa, las infecciones crónicas por el virus Epstein Bar y las amalgamas metálicas (plata y mercurio) ocasionan la mayoría de los casos de fibromialgia, según explica el doctor José Rodríguez Moyano en su libro ‘Manual de Fibromialgia. Nuevas aportaciones’, fruto de la investigación y su experiencia con estos pacientes.

El libro recoge que los síntomas varían según la causa. Así, cuando el origen es la intolerancia a la lactosa suelen padecer diarrea, meteorismo, cefaleas, cansancio, etc. Sin embargo, “si el síndrome está motivado por infecciones bacterianas o virales también suelen sufrir faringitis crónica, dolores cervicales y febrícula”, afirma.

Las infecciones crónicas constituyen una causa frecuente de fibromialgia, según cuenta el doctor Rodríguez Moyano en su libro. Se trata de una hipótesis que se ha comprobado en diversas investigaciones. Entre ellas, un estudio publicado en 2012 en ‘Pain Research Treatment’ que señala que “las infecciones parecen ser capaces de inducir la fibromialgia incluso si no hay una relación causal documentada. En particular virus como los de la hepatitis C, VIH, Coxsackie B, y Parvovirus, y bacterias como la Borrelia podrían estar involucradas”.

Otro motivo frecuente de fibromialgia, es la intolerancia o sensibilidad alimentaria. De hecho la Sociedad Andaluza para el Estudio de lasEnfermedades por Alimentos (SAEIA) ya ha demostrado en un estudio que la intolerancia a los alimentos, en particular a la lactosa, ocasionaba fibromialgia.

El alimento con más intolerancia fue el grupo de las proteínas lácteas, seguido de la harina de trigo, el huevo, algunas carnes y pescados, concluía esta sociedad científica. “La intolerancia a la lactosa puede comprobarse con un simple test”, resalta el doctor Rodríguez Moyano, quien recomienda la retirada de los lácteos de la dieta y una terapia de detoxificación consiguen mejorar los síntomas en poco tiempo, añade.

Por otro lado, la acumulación en el organismo de mercurio procedente de las amalgamas dentales es otra posible causa de fibromialgia apuntada en el manual. “Cuando las amalgamas de plata-mercurio (metálicas) tienen más de diez años y el proceso de aleación ha sido incorrecto la toxicidad puede acabar provocando el síndrome fibromiálgico en algunos pacientes”, señala el doctor Rodríguez Moyano. En estos casos se recomienda su sustitución por cerámicas cumpliendo las estrictas recomendaciones de seguridad y la detoxificación a través de medicina biorreguladora.

Finalmente, destaca que la ingesta de alimentos y contacto con herbicidas, pesticidas, también pueden desencadenar la aparición del síndrome, comenta este experto. “Se piensa en un síndrome fibromiálgico por intoxicación de organofosforados cuando el enfermo trabaja por ejemplo en el cultivo bajo plásticos, donde se utilizan frecuentemente plaguicidas”, señala, “aunque es necesario realizar análisis clínicos para determinarlo”, afirma.

Respecto a los tratamientos, estos pacientes deben recurrir como primera elección de tratamiento a la medicina manual (osteopatía) y medicina biorreguladora. La medicina manual a través de la manipulación vertebral y la movilidad articular, entre otros factores, “mejora la rigidez articular y puntos dolorosos”; mientras que la medicina biorreguladora facilita la eliminación de toxinas causantes del síndrome, restablece el sistema inmunitario y la regresión de la enfermedad, destaca. Losmedicamentos biorreguladores utilizan principios activos naturales en microdosis que favorecen los mecanismos de recuperación del organismo.

El libro, del que se publica su tercera edición online por ‘www.bubok.es’ incluye los últimos estudios sobre el origen y síntomas de este síndrome que padecen unos 900.000 españoles, y que se caracteriza por dolores articulares, musculares y tendinosos generalizados, cansancio, fatiga, rigidez matutina, cefaleas, mareos y trastornos en la región genitourinaria, intestinal y faríngea. La persistencia de estos síntomas durante años y el retraso en su diagnóstico pueden desencadenar frecuentes crisis de ansiedad y depresión.

(EuropaPress)

Reconeixement pels 10 anys d’AFIBROCAT al sopar de la Dona

sopar del, dia de la Dona Treballadora, 2014.

El dia 7 de març a les 8,30 h. En el Foment d’Horta és va celebra el sopar de la dona treballadora del Consell de la Dona Horta Guinardo.

Es va lleguir el manifest que vàrem fer les dones del consell de Horta Guinardo, seguidament la Consellera Sra. Roser Nogues va dir unes paraules de agraïment  a les dones del districte per la seva labor en el consell, i tot seguit va fer entrega de reconexament per la seva labor a les Dones de la Teixonera pels 25 anys de la seu treball vers les dones, reconeixement Afibrocat per els 10 anys de treball de un grup de dones per  seu treball i esforç per les persones afectades de fibromialgia, a Dones del Carmel pels 30 anys.

Un projecte de:
Forma part de:
En col·laboració amb:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor