El Reial Decret 562/2010, de 7 de maig, amb el qual s’aprova el Reglament d’Articles Pirotècnics i Cartutxeria (és a dir, la transposició del Govern espanyol de la Directiva del Parlament Europeu 2007/23/CE del 23 de maig de 2007) ha comportat la regulació de l’ús de materials pirotècnics posant en perill la continuïtat del nostre patrimoni festiu amb foc. Per això el reglament incorpora una Instrucció Tècnica Complementària -la ITC18– que modifica els principals aspectes que dificultaven la realització de les manifestacions festives amb pirotècnia tal i com les hem conegut fins ara. La ITC18 permet, entre d’altres mesures, utilitzar pirotècnica no marcada CE i per tant que no siguin aplicables els límits d’edat i les distàncies de seguretat establertes amb caràcter general.
Per tal que sigui aplicable el que disposa la ITC18 a una manifestació festiva amb ús de pirotècnia, cal que es compleixin dues circumstàncies:
- Que estigui reconegut el seu caràcter religiós, cultural o tradicional. A Catalunya, aquest reconeixement s’ha efectuat mitjançant la Resolució CMC/3659/2010, de 3 de novembre. Aquesta resolució reconeix d’ofici el caràcter religiós, cultural o tradicional dels correfocs o cercaviles de foc que constin inscrits al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
- Que les persones que realitzin l’activitat hagin rebut una formació i estiguin degudament acreditades.