Memòria activitats 2016

MEMÒRIA ANY 2016
Associació Institut de Promoció de la Cultura Catalana.
Inscrita al registre d’entitats l’any 1996, es una entitat sense ànim de lucre, associació cultural adreçada a la ciutadania o entitats interessades en la cultura catalana. Realitzem activitats dirigides a fomentar la iniciativa cultural dins un format tradicional i popular. Com realitzar tasques d’ajut i organització d’actes on el seu element principal es la Cultura Catalana
Sempre tenim present la evolució de la micro-societat que ens envolta, el barri del Raval, i de les necessitats que això crea, cultura, fusió i modernitat, dedicant una part important del nostre temps a les noves tendències i creacions
Les nostres activitats son molt diverses i es per això que s’ha dividit en tres blocs : Seccions, organització, infraestructura i formació. Aquest tres blocs funcionen regularment i amb independència un del altre.
Donar rellevància, suport econòmic i estructurar a les seccions o grups que formen l’entitat.
SECCIONS
Cada secció es independent de les altres, utilitzen nom propi, i les actuacions de cada grup les decideixen ells mateixos, amb el vist – i – plau de la Junta de l’A.I.P.C.C, ja que es aquesta que gestiona el tema legals i econòmics de les seccions.
– Bastoners del Raval, grup dedicat a representar, estudiar, innovar el Ball de Bastons i crea coroofràfies
– Esbart Sta. Eulàlia del Barri del Raval, representa els martiris de la Santa
– Eulàlia, ball que pertany el Protocol Festiu de les Festes de Santa Eulàlia.
Els Bouets i la Vaqueta del Raval, Imaginari Festiu del Raval
ACTIVITATS
– Formació de Ball de Bastons a les escoles de primària.
– Tallers de ball de bastons a diferents llocs i edats.
– Concurs de Truites al Raval per dijous gras.
– Jocs Florals del Raval.
– Festa de les escoles Bastoneres.
– Festa de Cultura Popular al Raval “ Santa Madrona”
– La Festa del Foc.
– Grup Mon Raval
– Exposició Memòria Fotogràfica del Raval
– Participació a les Festes Majors del Raval
Cercavila del Pregó de Festa Major
Xocolatada i taller de ball de bastons al carrer Salvadors Festa Major.

Diada Bastonera al Raval
Cercavila de Festa Major el diumenge
– Xarrada cultura i tradicions.
– Ball de Bastons del Seguici de Barcelona

OBJECTIUS realitzats
1.- Amb fomentat la participació de grups de Cultura Popular Catalana
2.- Donem a conèixer tradicions i costums perduts o existents
3.- Fem partícip a la ciutadania la riquesa de la Cultura Popular i Tradicional
Catalana
4.- Donem a conèixer els diferents elements festius del Raval i de la Ciutat de
Barcelona
5.- Donem a conèixer les Festes Populars ( per que la festa, es un element
participatiu )
6.- Promocionem les seccions de l’Entitat.
7.- Fomentem la participació e integració a la nostra cultura popular tradicional.
8.-Donem suport a iniciatives que parteixen d’altres entitats per enfortint el teixit cultural i associatiu.
9.-Promovem el coneixement del Barri a la Ciutat i País.
10.-Amb fomentat la participació activa amb la cultura popular catalana per afavorir la cohesió comunitària.
11.-Amb fomentat el treball en xarxa de coordinació han diferents interlocutors.
12.-Amb promogut el sentiment d’entitat i de pertinença
13.-Fomentem l’escriptura i literatura catalana.
14.-Amb aconseguit aquest objectius a partir de les garanties en un treball rigorós. Als col·lectius receptors i constantment la millora de sensibilització de les persones que el realitzen.
15.-Pretenem, sobretot, canviar la manera de relacionar-se, de proposar iniciatives de compartir i de treballar en projectes conjunts, les diverses entitats i associacions del Barri i Ciutat.
Som Cultura Organitzat per ICUB
Dies 21,22,23,24 de gener de 2016 al recintes de Fabra i Coats de Sant Andreu.
Mostra del Patrimoni Immaterial a Barcelona. Una gran mostra de la cultura popular que conforma Catalunya –i en especial la que es pot trobar a la capital– que es va realitzar a la Fabra i Coats i Can Fabra de Sant Andreu

Sense sortir-nos dels objectius, aquest esdeveniment no era un esdeveniment menor, era una fira on bona part de les entitats hi serien, i els grups i colles d’entremesos, bestiari i imatgeria festiva hi anirien participant en algun dels àmbits que proposava la organització. Per tant desprès d’exposar-ho tothom es va decidir participar i actuà, com així va ser. El participar era també una exigència de visibilitat.
Es va dissenyar una molt activa participació en quatre àmbits de la festa, aquest van ser els àmbits d’actuació a la festa:

Vam organitzar, xarrada, tallers de bastons, actuació del Ball de Bastons del Seguici de Barcelona que vam crear el any 2015.
Van col·laborar a la taula de Coordinadores que entre els diferents temes nosaltres vam parlar de l’ensenyament a les escoles del ball de bastons, que després es va finalitzar amb dos tallers realitzats el dissabte i el diumenge

Dia 21 muntatge e Inauguració, del d’esdeveniment
En el primer cas es tractava d’un bidó, un espai realment molt reduït, on hi havia el tríptics específics del Ball de Bastons, Bouets i la Vaqueta del Raval, com de les diferents seccions i activitats de l’A.I.P.C.C., així com vàrem poder presentar un maniquí abillat amb el vestuari del Ball de Bastons del Seguici de Barcelona.

Dia 22 de gener atenció al públic
Un dels resultats a destacar fou l’intercanvi de contactes amb diferents representants d’altres regions del país i l’inici de converses amb altres federacions, coordinadores i entitats de cultura popular que tenen las seves seus a la Ciutat, per tal de tenir canvi de impressions o col·laboració entre aquestes
Assistència de públic 200 persones

Dia 23 de gener,
Conferencia amb 3 ponents, amb el títol,
“Ball de bastons, ball de diables, moros i cristians i les noces de Ramon Berenguer IV. Desconstrucció del mite”
Als ponents de la conferència van ser: Àngel Vallverdú Rom, Pau Plana Parés, Daniel Vilarrúbies
La conferència era un altre raonament dels orígens del ball de bastons, que demostraven amb la seva xarrada que les dades que Joan Amades deia en el seu costumari no eren, certes, hi ha que les dates cronològiques no coincidien amb el que ells han estat estudiant La conferència va reunir una cinquantena de persones, aforament que confirmava les nostres previsions
Dia 23 de gener a la tarda taller de Ball de Bastons per la canalla.
El bastó es convertia amb un joc de mams i malabars, cercàvem la coordinació de moviments; amb la música tot aconseguint fer picar i ballar els bastons. Amb una participació 40 nens i nenes amb musica amb directa de gralla.

Actuació del Ball de Bastons del Seguici de Barcelona el dia 23 a la tarda.
Després del taller de bastons pels més petits es va programar l’actuació, de la colla de Ball de Bastons de Barcelona que al final de l’any passat van haver d’introduir al nom inicial el del Seguici, perquè una colla va dir que àvia un ball amb aquest nom, reunits totes les colles que participa’n en aquest projecte, van decidir per unanimitat que es diguessin Ball de Bastons del Seguici de Barcelona. Van ballar el seu repertori de ball propis, amb músiques escrites per ball de bastons, acompanyats per al grup de músics La Rambla del ball de Bastons. La ballada va tenir molta concurrència de visitants a la mostra de cultura.

Dia 24 conferencia i tallers de ball de bastons.
Es va organitzar amb els components de la taula de Coordinadores de Barcelona, a on estan representades la majoria de la Imaginaria Festiva de la cultura popular una conferència per conscienciar el tema de la relació entre elles, per poder ser més representatives de van de l’administració a l’hora de ex pondre mancances per poder desenvolupar les nostres activitats al carrer.
Participació a la conferencia de la taula de coordinadores de Barcelona amb el títol de
Coordinadores: Un model de col·laboració
Amb els ponents: Jordi Joan Alsina, ( president del Tres Toms). Ponents: Cristina Velasco (presidenta de la Federació de Diables de Barcelona Ciutat), Rubén Torralba ( president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Barcelona), Jordi Mullor (Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya), Maite Roca (Associació Institut de Promoció de la Cultura Catalana), Mar Pujol ( Federació d’Entitats Corals de Catalunya), Organitzat per Federació de Diables de la Ciutat de Barcelona. Participants a la conferencia 25 persones

Tallers de ball de bastons al matí
Van gaudir dels tallers un centenars de persones de totes les edats, doncs l’objectiu era el contacte amb el bastó i la psicomotricitat i coordinació de moviments amb els dos bastons a les mans.
Amb gent més gran vam seguir els passos dels nens ja perseguíem l’objectiu de fer un ball sencer, rítmic i compassat del ball de bastons
Acompanyats amb musica amb directe, amb flabiol i tamborí.

Per portar a terme aquesta activitat es va iniciar al mes de novembre de 2015 amb reunions amb el ICUB per exposar les nostres necessitats de ser visibles a la ciutadania de les activitats i projectes que te la nostra entitat i compartir espais, compartir experiències i expressar opinions sobre la cultura popular.
Com gestionar i contactar amb els conferenciants per portar a terme la conferencia per persones qualificades e investigadors de las arrels del món bastoner.
Ser part a la taula rodona que la entitat va participar, tenint reunions amb els altres components.
Amb la activitat dels tallers de bastons va ser la mes numero sa de participació, tan par la canalla com per els joves. Voluntaris de la nostra associació per portar a terme aquesta jornada 6 Assistents a les conferencies 55 persones Assistents als tallers dels dos dies 80 persones La colla de Ball de Bastons del Seguici de Barcelona amb 12 bastoners i cinc músics. Participació de públic en aquestes jornades milers.

Ball de Bastons a les escoles de Primària
Dia 11 de gener iniciem la formació o els tallers a les escoles de Primària a Ciutat Vella principalment.
Fa set anys que s’inicien els tallers del Ball de Bastons a les escoles de Primària que durant tot el any es porten a terme durant el curs escolar, es concretant els dies i les hores amb els caps de estudis per portar-los a terme, la majoria de escoles s’ensenya els ball de bastons cada setmana i alguna cada quinze dies.
Tots aquest tallers es fan en hores lectives, dins de gimnàstica o musica, els talleristes sempre esta acompanyats per un tutor.
Aquest any tenim dos escoles mes un CEIP de Horta, CEIP de Hospitalet.
Les escoles que realitzem els tallers de Ball de Bastons son:
CEIP Laboure, Raval, CEIP Torrent de Can Carabassa, Horta, CEIP Antoni Balmanya, San Martí, CEIP Ciutadella, Casc Antic, CEIP Cervantes, Casc Antic, CEIP Angel Baixeras, Gòtic, CEIP Mediterrània, Barceloneta, CEIP Lope de Vega, Hospitalet i CEIP Collaso i Gil, Raval. La participació total de alumnes de totes les escoles es de 275 nens i nenes Tots aquest tallers es fan gratuïts per les escoles, sense que tinguin cap costs addicional, hi ha que el subministrament de bastons infantils també son suportats econòmicament per la entitat.
Un dels nostres objectius es fer xarxa comunitari dins del Barri i fora del Barri, que es relacionin i contactin amb la nostra cultura popular, hi ha que les nostres escoles son multiculturals i multi-religioses, amb aquests tallers tots comparteixen la mateixa cultura popular i creiem que gaudeixen de ella, hi ha que tots son protagonistes.
El Ball de Bastons ensenya a la canalla una disciplina de treballar en conjunt a respectar-se uns al altres, a seguir el ritme de la musica acompanyats del so del bastó.
Per poder picar bastons com a mínim tenen que ser dos, però sempre es fan grups de quatre per les coreografies que tenen els balls.
Dia 31 de Gener
Estrena de la obra de teatre del grup Mon Raval amb el guió A ON SON EL CLASIC , recull de petits quadres de diferents contes, la nostra entitat col·labora amb el confecciona ment dels decorats. I portant a terme tota la publicitat.

VI Concurs de Truites al Raval
Dia 4 de febrer
Com la tradició diu que arriba la setmana santa, és el dijous gras, fa anys que celebrem el concurs de truites, un concurs comunitari a on pot participar tots els veïns i veïnes del Raval i totes les persones que vulguin compartir una festa culinària, salada o dolça. Aquest any hem assolit, que participin entitats que treballen amb persones d’altres països, a més dels concursants que hi ha fa els 6 anys que participen aquest concurs. Diàleg de Dones va participar amb 4 dones de diferents cultures, va ser molt enriquidor veure que als seus països també feien unes truites o tortes amb diferents gustos, una d’elles va guanyar amb una dona de l’indià amb la categoria de la més gustosa. Impulsem, va concursar amb nois de l’escola d’hostaleria, que també van guanyar el premi a la més innovadora. I a la millor presentació va ser per una marroquina, que feia 3 anys que participava. Els premis eren una garrafa de 5l. d’oli d’oliva, 1 botella de vi del Priorat, a tots els participants per mediació de la fundació Tot Raval van ser obsequiats amb dues entrades per un museu. I com sempre participants, guanyadors, amics, familiars i socis van berenar les truites que van participar i com no, no podia faltar la botifarra d’ou. El concurs es convoca a primers de l’any, amb les bases de participació, fent la difusió per tots els canals que disposem. Organitzem tota la logística per portar-lo a terme, convoquem el jurat de quatre persones, que de referència només tenen un número de cada truita

Una vegada escollits tres números es fa sabé qui són els guanyadors que com a premi hi ha, 1 garrafa d’oli, 1 botella de vi, dues invitacions per visitar un museu que aquest any les a donat el Museu Marítim i una bossa amb la col·laboració de la Federació del Comerç. Van assistir a l’acte i lliurar els premis, Conseller de CiU, Exconseller de la Gent Gran, i la Consellera Sra. Llum.
Un dels nostres objectius es fer xarxa comunitari dins del Barri, que es relacionin veïns i veïnes Van participar al concurs 22 concursants. Assistir 80 persones, que compartien la Festa i el Berenar. Voluntaris d’organització 8 persones

Festes de Santa Eulàlia
Dia 12 de febrer
Com cada any i dins del protocol Festiu de les Festes de Santa Eulàlia, organitzem la representació del Ball de Santa Eulàlia, que consta la representació de 8 dels martiris que la Santa va patir per que renuncies a la fe catòlica durant el mandat dels Romans, a la pl. Sant Jaume al matí.
Durant els mesos de desembre i gener cada divendres assajant els quadres per la seva representació.

Participant en la escenificació 10 balladors Voluntaris per la organització 5 persones Públic assistent a la representació 800 persones
Dia 13 de febrer Festes de Santa Eulàlia
Aquest any, hem organitzat una cercavila que si li va donar el nom, Cercavila de Colors, amb el Ball de Bastons del Seguici de Barcelona, acompanyats pel grup Rambla del Ball de Bastons, també es va invitar a la colla de Bastoners de Mataró. Era un motiu perquè el Ball de Bastons del Seguici de Barcelona, pugues seguir reivindicant la seva entrada al Protocol Festiu de Barcelona. Recorregut, pl. Nova, c/. Boters, c/. Portaferrissa, Rambla, c/. Ferrant i finalitzant a l’escenari de la pl. Sant Jaume, a on les dues colles, amb els seus músics corresponents van ballar les seves danses pròpies i presentats pel Sr. Xavier Cordomí i en finalitzar van ser obsequiats amb un recordatori i la creadora del grup del Ball de Bastons del Seguici de Barcelona va llegir un petit manifest reivindicant pertanyé al Protocol de la Ciutat

És una colla formada per components balladors de colles bastoneres de la Ciutat, que han creat balls propis, amb músiques per ball de bastons, creades per mestres musicals. Surten per les Festes senyalades de la ciutat, Festes de Santa Eulàlia, Festes de la Mercè. Assaig els quatre dijous abans de l’actuació, però si es crea, un ball nou, convoquen, més assaigs.
El cos de Bastoners de Barcelona es de 18 Bastoners i cinc músics. 2 caps de colla. El cos de Bastons de Mataró es 8 Bastoners 3 músics Participació de públic milers
Dia 14 de febrer
Festes de Santa Eulàlia
Vam ser convidats a la cercavila de Santa Eulàlia organitzada per la Coordinadora de Gegants de Ciutat Vella, els Bouets i la Vaqueta del Raval i el Ball de Bastons del Seguici de Barcelona, acompanyats pels seus corresponents músics.
Després de la platada, un bon esmorzar per agafar forces per emprendre la cercavila del barri Gòtic
Als Bouets i la Vaqueta del Raval, Aquí ens caldria explicar que representant els “Bous i la Vaqueta”; només apuntem que es tracta d’un esdeveniment de les Festes del Carme i que va recollir Joan Amades; ell ens parla del “Correbous de cartó” on apareixen unes figures fetes d’aquest material portades per persones que sortien pel carrer del Carme del Raval de Barcelona per la Festa Major, es va voler recuperar aquesta tradició tan pròpia del Barri.
La nostra entitat per fer-los mes dinàmics i festius els realcem amb la juguesca tradicional de la tira de caramels i confeti acompanyats de música en aquesta ocasió van ser acompanyats per flabiol i tamborí.
El Ball de Bastons del Seguici de Barcelona per els seus músics, dos flabiols i caixa i tres violins, que van estar picant tot el camí fins la pl. Sant Jaume.
El Ball de Bastons del Seguici de Barcelona per els seus músics, dos flabiols i caixa i tres violins, que van estar picant tot el camí fins la pl. Sant Jaume.
La colla dels bouets i la Vaqueta del Raval consta de 14 persones entre portadors i acompanyants per portar els carros de confeti i caramels. 1 músic Es van tirar 20k. De caramels i 20 k. De confeti Participació de públic a la cercavila milers. Colla Ball de Bastons del Seguici de Barcelona van participar 14 Bastoners Cinc músics Com sempre per el traslladat de les figures es lloga una furgoneta que es portada por un component de la colla.
Ravalstoltada

Dia 20 de febrer
Aquest any em estat involucrats amb la organització, que organitzà el Casal de Infants, amb totes las reunions que es van portar a terme amb tots el participants i col·laboradors.
I a més de la col·laboració amb la paella solidaria que es va dur a terme a la pl. Folch i Torres i la rua raval de colors.

Participants a la rua 1300 persones Van gaudir de la paella 800 persones Participació de public milers.

 

 

Assossiació Institut de Promoció de la Cultura Catalana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *