Èxit de participació en la caminada organitzada pel Consell Consultiu de la Gent Gran de la Garrotxa en motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament de les Persones Grans

Avui, 15 de juny, és el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans. L’objectiu d’aquest dia és crear una consciència social i política per combatre aquesta xacra social inacceptable, que presenta múltiples formes i que es pot prevenir. El 19 de desembre de 2011, les Nacions Unides van reconèixer l’abús i el maltractament envers les persones grans com un problema social mundial que afecta la salut i els drets humans de milions de persones i una qüestió que mereix l’atenció de tota la comunitat internacional.

En motiu d’aquesta data, el Consell Consultiu de la Gent Gran de la Garrotxa ha organitzat, de manera coordinada amb altres comarques del país, una caminada per reivindicar els drets de les persones grans. Vestits amb samarreta blanca, una quarantena de persones, de diferents edats, han participat aquest matí en una ruta guiada per Olot. En finalitzar la ruta, els participants d’arreu de la comarca han compartit experiències i fins i tot, han proposat noves caminades conjuntes per enfortir el vincle comarcal entre la gent gran del territori.

La Garrotxa és una comarca on destaca l’índex de sobreenvelliment (quocient entre el nombre de persones de 85 anys i més i el nombre de persones de 65 anys i més, expressat en tant per cent) que, any rere any, ens mostra un 17,6%. És el percentatge més alt de les comarques gironines i es troba 3,5 punts per sobre del territori català, amb 14,1%. Amb aquestes xifres, el benestar de la gent gran de la comarca és un dels objectius de les polítiques públiques locals, que es duen a terme, principalment, a través del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

L’any 2020 es va oficialitzar la creació del Consell Consultiu de la Gent Gran de la Garrotxa, una comissió de treball formada per la gent gran dels vint-i-un municipis de la comarca, amb l’acompanyament i secretaria tècnica del Consorci d’Acció Social i el Consell Comarcal de la Garrotxa. Aquest òrgan, (que no és nou, doncs abans de constituir-se oficialment, ja feia més de dues dècades que funcionava com a comissió de treball) és l’espai on es debaten i es proposen accions de millora de la vida de la gent gran i assumptes que, directa o indirectament, els hi poden afectar. El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, presideix aquest Consell Consultiu, acompanyat pel representant de la Gent Gran triat per votació, actualment Manuel Álvarez, la regidora d’Acció Social de l’Ajuntament d’Olot, Imma Muñoz i la consellera d’Acció Social de la Garrotxa, Fina Surina. A les reunions, obertes a tothom, assisteixen regularment representants dels casals de la gent gran i centres cívics d’arreu de la comarca.

Les reunions del Consell Consultiu, que després de les restriccions imposades per la pandèmia han tornat a celebrar-se de manera presencial (durant la pandèmia, van continuar en format telemàtic, gràcies al suport logístic dels ajuntaments de la comarca i dels seus alcaldes i alcaldesses) són una eina essencial per treballar de manera coordinada i equilibrada assumptes que interessen i afecten directament a la població de la Garrotxa més gran de 65 anys.

A la darrera reunió de l’òrgan consultiu, celebrada el passat 8 de juny al Consell Comarcal, es van tractar, entre altres, temes relacionats amb la mobilitat, l’urbanisme i la cultura, destacant una proposta per recollir la memòria històrica de la gent de més edat de la Garrotxa.

Més enllà de les reunions oficials marcades al calendari, els membres del Consell Consultiu i els representants dels casals de la comarca estan en contacte continu amb els tècnics del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i amb els responsables polítics per gestionar temes d’interès, aconseguint així una dinàmica de treball fluida i constant que assegura la coordinació i eficiència en les i polítiques públiques destinades a garantir els drets de la gent gran de la Garrotxa.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Tallers de digitalització per a gent gran. Creu Roja Garrotxa i Consorci d’Acció Social de la Garrotxa

Des del passat més d’octubre, Creu Roja Garrotxa amb la col·laboració del
Consell Comarcal, a través del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i dels
Ajuntaments de la comarca, s’ inicia el Projecte de Mentoria Digital als municipis
de la Garrotxa. La iniciativa pretén oferir un espai de resposta a tots aquells
dubtes i situacions que es generen arran de la digitalització del nostre dia a dia.
Viure en un món cada vegada més virtual genera a moltes persones
l’anomenada ‘bretxa digital’. Una situació que s’ha vist agreujada per la
pandèmia i en la què Creu Roja fa temps que treballa per revertir-la, ja sigui
oferint tallers o mentories individuals.
Un dels grups poblacionals que pateixen més la ‘bretxa digital’ són les
persones grans. Per aquest motiu el Consell Comarcal, a través del Consultiu
de la Gent Gran de la Garrotxa i juntament amb Creu Roja han iniciat les
sessions pràctiques de digitalització als municipis, on es resolen als
assistents tots els dubtes digitals i es proposen nous aprenentatges.
Es treballa el whatsapp; correu electrònic; ús de l’aplicatiu del banc; com
donar-se d’alta de La Meva Salut; aplicacions per millorar la memòria o el
control del benestar; etc. Els tallers són gratuïts i amb una durada d’unes dues
hores, es realitzen amb grups reduïts i s’adapten al perfil i necessitats dels
assistents, per tant, es tracta de tallers molt dinàmics i adaptats a cada nivell de
coneixement.
Són voluntaris de Creu Roja Garrotxa els que realitzen aquestes formacions
que es realitzaran a la quasi totalitat dels municipis de la Garrotxa. Els
assistents poden portar els seus smartphones o tauletes tàctils i, si no en
disposen, Creu Roja els hi facilita.

Les persones interessades en fer els tallers es poden apuntar trucant al seu ajuntament o al casal del seu municipi.

el

Publicat dins de General | Deixa un comentari

15 de juny: Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans

Avui, 15 de juny, és el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans. L’objectiu d’aquest dia és crear una consciència social i política per combatre aquesta xacra social inacceptable, que presenta múltiples formes i que es pot prevenir. El 19 de desembre de 2011, les Nacions Unides van reconèixer l’abús i el maltractament envers les persones grans com un problema social mundial que afecta la salut i els drets humans de milions de persones i una qüestió que mereix l’atenció de tota la comunitat internacional. Segons la Declaració de Toronto per a la Prevenció Global del Maltractament de la Gent Gran de 2002, el maltractament envers les persones grans es defineix com l’acció única o repetida, o la manca d’una resposta adequada, que causi danys o angoixa a una persona gran i que tingui lloc dins de qualsevol relació on existeixi una expectativa de confiança (OMS, INPEA 2002).

Cada 15 de juny se celebra aquest Dia Mundial que, entre els seus objectius, es planteja incrementar la consciència pública internacional sobre la violència i l’abús contra la gent gran, a més de promoure la investigació i la formació sobre aquesta qüestió. Aquest any 2021, i com ja hem fet anteriorment, ens sumem a la commemoració d’aquest dia per fer visible aquesta problemàtica, de dues formes:

— D’una banda, l’ Oficina de la Gent Gran Activa de la Secretaria d’Afers Socials i Famílies, conjuntament amb la Xarxa de Territoris per l’Envelliment Actiu, ha realitzat un vídeo (https://youtu.be/W5FXM14AQOw) i que esperem desperti consciències tot animant-vos a dir “Prou!” a les situacions de maltractament a les persones grans.

— D’altra banda, des del Consell de la Gent Gran de Catalunya s’ha elaborat un Manifest (l’enviem,Manifest 15 junyManifest 15 juny adjunt) que us animem a llegir.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

EL CONSELL CONSULTIU DE LA GENT GRAN DE LA GARROTXA FA UNA CRIDA A LA CIUTADANIA PER APORTAR LA SEVA OPINIÓ SOBRE LES POLÍTIQUES PÚBLIQUES QUE AFECTEN A LES PERSONES GRANS

El 8è Congrés Nacional de la Gent Gran (8è CNGG) va ser convocat pel conseller del
Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani ,a través de la
Direcció General de Famílies i de les direccions dels Serveis Territorials, dona suport
al CGGCat en la preparació del 8è CNGG.

El Congrés es va plantejar amb una estructura dividida en 3 fases:
• Precongressual: des de la convocatòria (desembre 2018) fins a l’acte
congressual;
• Congressual: acte central del Congrés, el 25 d’octubre de 2019, a Sant Fruitós
del Bages;
• Postcongressual: des de l’acte congressual i fins a la convocatòria del proper
congrés.

Actualment ens trobem immersos en la fase postcongressual, que se centra en la
difusió dels documents del Congrés aprovats en l’acte congressual. Tant el Manifest
com les ponències seran lliurats a les administracions, institucions i entitats
competents per poder actuar sobre les línies indicades pel Congrés.
Aquesta setmana, els membres del Consell Consultiu de la Gent Gran de la Garrotxa i
representats dels diferents casals de la gent gran de la comarca s’han reunit amb
representants de l’Oficina de la Gent Gran Activa de la Generalitat de Catalunya per
conèixer l’evolució i el compliment de les accions que s’estan duent a terme. Aquestes
accions tenen la voluntat de donar compliment als acords que s’han assolit al Congrés
i que han de marcar l’agenda política en l’àmbit de les persones gran fins al proper
congrés, previst per a 2023.

Per fer aquest seguiment, s’ha dissenyat un formulari que permetrà establir les
accions prioritàries que les persones de cada territori considerin més oportunes per tal
d’impulsar, demanar, promoure i fer el seguiment d’aquestes actuacions posteriorment,
tant a nivell nacional com territorial.
Aquest formulari es pot contestar tant a títol individual com conjuntament, amb les
persones que formin part d’entitats, de consells consultius de gent gran, etc. A més, el
formulari de la fase postcongressual és obert a rebre les respostes de tota la
ciutadania, independentment de la seva edat. Així, tothom qui vulgui podrà participar
en aquesta fase del Congrés.

Podeu accedir al formulari mitjançant aquest enllaç:
https://ls315.gabinetceres.com/index.php/178356?lang=cat

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Les violències masclistes que pateixen les dones grans

Les persones grans representen gairebé una quarta part de la població de Catalunya. De mitjana, el 63,08% són dones, però aquest percentatge arriba fins el 77% en edats més avançades. La dona pateix una discriminació històrica en tots els àmbits de la vida, ja sigui pública, laboral o familiar. Quan a aquest fet s’hi afegeix la variant de l’edat, es poden agreujar les situacions de maltractament, sent molt difícils d’identificar i de visualitzar.
Educades en la cultura de callar, obeir i aguantar, a les dones grans a vegades els és difícil identificar maltractaments físics o psicològics que poden patir com són;
– La incapacitat de decidir sobre l’economia familiar
– La submissió a les tasques reproductives, a les decisions del marit o la família
– El poc respecte a les seves opinions i decisions pel fet de ser dones grans
– Vulneració del dret a la intimitat
– Abús sexual
– Abús econòmic o explotació
– Abandó
– Maltractaments en l’àmbit institucional, principalment en centres adreçats a les persones grans (residències, centres de dia, centres sociosanitaris…)

Els rols i estereotips sobre les dones grans encara avui són vigents i es perpetuen pel fet de ser dones i de tenir una determinada edat, reduint així els seus drets i oportunitats de tenir una vida plena i lliure. Les persones grans LGBTI han de poder gaudir amb llibertat i naturalitat la seva sexualitat en centres residencials o a qualsevol espai familiar o públic. Cal respectar la diversitat de gènere i l’orientació sexual, així com les diverses formes d’estimar en llibertat, de mostrar afectivitat i la concepció personal de l’amor, i els lligams afectius i de vincle que es desitgin. .

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies impulsa una campanya a xarxes socials de sensibilització de les violències masclistes que pateixen les dones grans. Es basa en 4 vídeos que podreu veure en aquests enllaços:

https://youtu.be/Kn9qxtjncHg

https://youtu.be/-tbhYVzuTKM

https://youtu.be/ui0ycwv5Ckk

https://youtu.be/DXqqkcezK6Q

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

EL CONSELL CONSULTIU DE LA GENT GRAN ES CONSOLIDA COM A ÒRGAN DE PARTICIPACIÓ A LA COMARCA

EL CONSELL CONSULTIU DE LA GENT GRAN ES CONSOLIDA COM A ÒRGAN DE PARTICIPACIÓ A LA COMARCA

Publicat dins de General | Deixa un comentari

TEATRE SOCIAL

Publicat dins de General | Deixa un comentari