Juny. la reconciliació amb el menjar. Reaprendre.

goma esborrarIntentant treure-li ferro podria dir que vaig perdre el cap i em vaig enamorar de manera incondicional, sense mesura i obsessiva del menjar. Un amor abocat al desastre que vivia de manera clandestina i apassionada i que omplia d’aparent benestar un instant fugaç del dia, la resta d’aquella vida que jo portava, segons el meu prisma, era un absolut desastre. Després de l’afartament i de culminar el ritual al lavabo, esdevenia tota jo en ràbia, buidor, solitud i aquella estranya sensació. Així cada àpat, cada dia, cada setmana, cada any. Mitja vida.

Però millor avanço una mica. Et volia explicar dues coses que vaig reaprendre a l’Hospital de Dia. L’una va ser que podia sobreviure sense purgar-me i a tornar a prendre consciència del que és una mesura normal en un àpat normal. Al cap de poques setmanes de tractament vaig descobrir per sorpresa meva que tot i que hi havia pensaments repetitius que encara m’aterraven i sobre els que calia treballar, hi havia un sentiment que havia desaparegut, un de molt físic: era tal l’angoixa per mesurar-me en pes, talla, quantitat, aparença i cercar amagatalls pel menjar que tenia la sensació que duia un motor engegat al bell mig del pit. Doncs aquell brunzit va desaparèixer i fins al moment d’avui no s’ha tornat a repetir. Et semblarà de calaix que un dels primers passos que vaig prendre va ser deixar de tenir un ordre mental propi, aquella mena de pautes que m’havia marcat a mi mateixa i, el camí més directe va ser deixar-me portar per la pauta d’un tractament. No pensar i no qüestionar té les seves compensacions. De fet, com que ja he dit alguna vegada que sóc una mica mandrosa, em posava objectius fàcils però amb data d’ execució: dimecres a la tarda berenar fora de casa (i fer-ho en la justa mesura), no evitar reunions on el menjar sigui el protagonista i fer l’exercici de menjar sola sent molt honesta amb mi mateixa i no enganyar-me.

La reconciliació amb el menjar, tant en l’excés com en el defecte és complicada, però a mi m’ha ajudat molt entendre que el grau de dificultat és quelcom que m’imposo jo de manera malaltissa en tots els aspectes de la meva vida. El temps i la recuperació han acabat donant el seu espai al sentit comú i el gest de posar els meus tics en evidència fa que perdin l’aparent validesa i raó que tenen i m’ajudin a deixar d’intentar ressuscitar fantasmes del passat.

No em veig en la situació d’enyorar res del que tenia ara que em vaig deslliurant de la malaltia. A mesura que vaig guanyant en seguretat i integritat en mi mateixa, introduint vida al meu aïllament i desfent-me de culpabilitats i menyspreus, és quan més oblido el pes del trastorn alimentari.

Pensa-hi, no hi ha pes més difícil de suportar, de controlar ni més destructiu que el que aguantes en solitud sobre les teves espatlles.

Ester

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Un projecte de:
Forma part de:
En col·laboració amb:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor