Juny. L’entorn. L’entorn dóna, l’entorn treu.

escapa de la jaulaDe vegades tinc aquest pensament de què no necessito‎ ningú, que puc funcionar com si “l’entorn” no existís, perquè em considero autosuficient. Gestionar l’entorn, les relacions, se m’ha fet sempre tan complicat que tancar-me en caixetes és quelcom que faig cíclicament. Primer als estudis, després a la feina, a una relació… Error.

Avui penso que tan dolent és un entorn tòxic com la “manca d’entorn”. Per manca d’entorn vull dir el fer d’aïllar-me sense haver desenvolupat eines per connectar i reconnectar amb la persona que s’amaga aquí dins meu.

Jo vaig néixer a una família amb uns valors molt forts: l’honestedat, l’esforç, ..valors positius que segueixen sent cabdals per a mi. Però d’alguna forma gairebé no deixaven espai per a altres opcions. Imperava el que estava bé o malament. Claríssim dons (?!): havies d’aspirar a fer-ho tot BÉ – el problema és que sempre es pot fer millor, oi?! … “Els altres” eren això, altres, “estranys” i per ser autosuficient calia no demanar rés mai a ningú. Així, amb naturalitat.

El plaer o la joia de viure mai van sortir a l’equació dels valors – potser és donava per suposat, però jo vaig entendre que vivia per fer-ho tot perfecte, per arreglar les mancances, no per sentir-me bé. Vaig passat molt anys sentint-me incapaç, malament i sovint buida, des de l’adolescència fins casi la trentena. Centrar-me en ser millor, ser “prou bona” i no semblar “feble” em servia per sentir el fals benestar de què jo tenia el control, el blanc i el negre. Necessitava que això em fes sentir en pau, però no. El plaer de viure el vaig descobrir després de l’anorèxia, molt després. Quan em vaig començar a estimar.

Per sort, ara sé que puc tenir el meu espai personal sense tancar-me en caixetes, sé que això em va malament, no m’ajuda a viure, em treu poder. I he descobert que sovint la gent que m’envolta és precisament el que em fa sentir viva, capaç, autèntica, em donen perspectiva.

La meva experiència és que tot és més fàcil i lleuger quan aconsegueixo fer les coses pel mer fet de fer quelcom que m’agrada, passar-m’ho be, “perdre el temps” – relaxar-me, cuidar-me. Callar la veueta aquesta que et diu què està bé o malament és complicat i encara surt de tant en tant. Si estic confusa em pregunto: “això em dona poder o me’l treu?“, casi sempre ho sé.

Va ser l’entorn el que em va fer emmalaltir? En part, per activa i per passiva. Per excés de rigidesa d’una banda i per falta de perspectiva, d’una altra. Em vaig tancar a la meva “missió” sense permetre’m cap qüestionament. Em va faltar la perspectiva que em connectés amb qui sóc a sota de tot el garbuix i el caos que tothom té a la vida en un moment o altre.

De fet, avui observar-me i observar els altres es una de les pràctiques que més m’ajuden a millorar com a persona. Avui, per a mi, “millorar” vol dir créixer, descobrir els meus sentiments i emocions i construir a partir d’ells. M’he donat de baixa de la religió del bé i malament i el que vull és fluir.

Cèlia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Un projecte de:
Forma part de:
En col·laboració amb:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor