El passat 10 de desembre La Violeta va acollir la presentació del “Pessebre de La Violeta. Un pessebre poc convencional”, a càrrec de Josep Mª Contel Ruiz, President del Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis. El Sr. Contel fa anys que es aficionat a col·leccionar pessebres. Aquest projecte va començar amb un Naixement de Playmobil, amb Maria, Josep, el nen i les bèsties; després, diversos amics el van animar a continuar i fer-lo créixer. Ara aquell primer Naixement s’ha convertit en un muntatge de 10 metres quadrats, una dotzena d’escenes i 562 figures (293 persones i 269 animals), que ha anat adquirint a través del catàleg de l’empresa, a fires de segona mà o també a wallapop. Per muntar-lo calen tres dies i quatre persones, tot i que “la preparació prèvia, pensar el disseny, pintar les figures, etc., és tot un any”.
En l’exposició s’hi poden trobar escenes que no poden faltar a qualsevol pessebre per modest que sigui, com són el Naixement, l’Anunciació o la caravana dels Reis d’Orient, juntament amb d’altres gens habituals: el poble amb els veïns ocupats en les tasques quotidianes; les cases dels patricis romans al costat d’una fonda on els soldats juguen a cartes; el sector dels oficis, amb la forja, el forn de pa o una fàbrica de vidre…
Els clàssics clics de Playmobil –creats l’any 1973 per l’alemany Hans Beck– són fàcilment ‘tunejables’, molt versàtils i amb molts complements, i això, explica Contel, els permeten explicar i recrear la història, que és de fet el que fa el pessebre. “Aquestes figures són un bon element per fer divulgació històrica i al mateix temps constitueixen una obra d’art efímer”.