Planes web 2.0
Últimament es parla molt de la web 2.0, però… a què ens referim quan parlem de web 2.0? Com pot ajudar a les entitats sense afany de lucre?
Allò que diferencia a la web 2.0 de la web 1.0, en primer lloc, és la filosofia; els últims anys hi ha hagut un canvi entre la manera d’entendre Internet. Abans es feia servir la xarxa per oferir i buscar informació. Ara, Internet és un espai on intercanviar experiències i opinions, fer xarxa i treballar conjuntament. D’una comunicació unidireccional hem passat a una comunicació en xarxa.
Les eines de la web 2.0 ens faciliten la comunicació i el treball en xarxa. Són eines fàcils de fer servir, moltes gratuïtes, i que permeten incorporar a la nostra plana web vídeos, presentacions, fotografies, fòrums, etc.
Actualment no cal saber molt d’informàtica per poder crear, gestionar i mantenir una plana web. Amb una mica d’ajuda tot és possible! Per tant, totes les entitats i col·lectius, ja siguin petits o grans, poden aprofitar el potencial de la web 2.0.
A través del projecte de Blocs de xarxanet.org us proposem crear-vos un bloc, on podreu incloure tot allò que vulgueu: textos estàtics, notícies d’actualitat, vídeos, fotografies, fòrums, calendaris, etc. És una forma de ser transparents, interactuar amb la base social i establir contactes i col·laboracions amb altres entitats!
Per crear el vostre bloc farem servir la plataforma WordPress MU. Triareu el disseny bàsic del bloc entre uns temes o models que us proposarem i, a partir d’aquí, el podreu personalitzar per tal que tingui l’aparença que desitgeu i que considereu que s’identifica amb la vostra entitat o col·lectiu. Triareu les pàgines, apartats, ginys, etc. que vulgueu afegir-hi i començareu a publicar!
Serà un treball col·laboratiu entre vosaltres i l’equip multidiscipilinari del projecte de Blocs de xarxanet.org, que serà a la vostra disposició per donar-vos suport, aconsellar-vos i solucionar qualsevol tipus de problema que tingueu amb el bloc.
Per tal que sigueu cada vegada més autònoms/es i independents en la gestió i manteniment de la vostra plana, podreu realitzar la formació que posem a la vostra disposició.
Voleu aprofitar aquesta gran oportunitat? Doncs poseu-vos en contacte amb nosaltres i junts començarem el camí cap a la web 2.0!
Participeu en xarxa
Moltes entitats aprofitareu el projecte de Blocs de xarxanet.org per crear-vos vostra plana web. Serà una plana 2.0 que us permetrà ser més transparents, interactuar amb la vostra base social i fer difusió de tot allò que feu. Formar part del projecte de Blocs de xarxanet.org, però, us ofereix molt més!
La plana provesmexic.ravalnet.org serà un punt de trobada per a totes les entitats. Podreu seguir en un únic espai tota l’actualitat de les entitats que, com vosaltres, s’han creat un bloc i interactuar entre vosaltres, intercanviat idees i experiències. Pot esdevenir, doncs, un caldo de cultiu per a possibles col·laboracions entre entitats.
No esteu sols/es. Aprofiteu el que fan els altres! Col·laboreu! Doneu-vos suport entre tots i totes!
Formació
Entenem les eines web 2.0, i especialment els blocs, com a diaris públics, com a eines emancipadores per a les entitats, perquè ofereixen un accés i un ús molt fàcil i, sobretot, permeten la publicació de textos, imatges i vídeos de forma immediata.
No obstant això, crear i mantenir un bloc demana un mínim de coneixements tècnics que es poden aprendre amb una petita formació i una línia oberta de consultes i ajuda en casos de dubtes. Per això s’ofereix a les entitats participants una formació presencial, on podran aprendre les quatre tasques de publicació fent servir el seu propi bloc. Es tracta d’un aprenentatge pràctic i orientat a produir un benefici social a l’entitat, més enllà dels coneixements per actualitzar el bloc. Plantegem una metodologia de treball col·laboratiu orientada a la resolució de problemes i orientada a objectius.
Aquesta inversió en temps inicial facilitarà més endavant l’autogestió de les actualitzacions dels webs, tot una aposta per fomentar l’autonomia i la independència tecnològica del teixit d’entitats sense afany de lucre.
A partir d’una avaluació de material formatiu existent i publicat sota llicència Creative Commons, la qual permet compartir-lo i reutilitzar-lo sempre respectant els drets de l’autor, es publicaran una sèrie de recursos formatius que guiïn una entitat en tot el procés de la transformació del seu lloc web en una eina dinàmica. Per a aquelles entitats que menys qualificades estiguin en l’ús de les eines tecnològiques proposem oferir uns cursos presencials amb la possibilitat d’incorporar-se a l’espai formatiu virtual.
Per a les formacions en línia es posa a disposició de les entitats un espai Moodle, una plataforma d’aprenentatge en línia. Les entitats tindran accés permanent a la plataforma en línia durant el projecte i l’equip professional del projecte dinamitzarà aquest espai virtual i assessorarà i atendrà les consultes rebudes i comentades a través de la plataforma.
- Formació presencial: Oferim formació presencial, especialment a aquelles entitats menys experimentades en l’ús habitual d’Internet i de les seves eines col·laboratives i comunicatives, com ara bé el correu electrònic o debats a través de fòrums. Les trobades i sessions d’assessorament s’aprofitaran per definir els coneixements necessaris i per detectar la necessitat/voluntat -o no- de participar en una formació presencial sobre l’ús pràctic de l’eina bloc i, també, els passos de la transformació del seu lloc web en una eina de comunicació i interacció amb el seu entorn i el teixit associatiu.
- Formació en línia: Estan convidades a la formació en línia totes les entitats que vulguin transformar el seu lloc web estàtic en una eina web 2.0, acompanyades en tot moment per un equip professional pluridisciplinari d’experts en disseny i programació web, programari lliure, eines web 2.0 i educadors/ores i pedagogs/gues experts en formació TIC presencial i virtual.
Contacteu-nos
El servei de suport tècno-pedagògic disposa d’un formulari per contactar amb nosaltres.L’equip professional atendrà les consultes rebudes a través d’aquest canal amb un temps de resposta de 24 hores, i un temps previst de solució entre 24 hores i 3 dies, segon la complexitat de cada incidència. També podeu fer-nos arribar les vostres consultes a través d’aquest formulari.