HISTÒRIA

Les Festes del Segar i del Batre es celebren des del 1980, essent un dels actes que van formar part del la celebració del IXè Centenari de la fundació de la Fuliola.

L’objectiu de la festa ha estat la rememoració de les feines i tasques agrícoles fins l’arribada de la mecanització, durant el segle XX. El protagonista sempre ha estat el blat i les dues grans activitats que han girat al seu voltant:  el segar i el batre.

 

EL SEGAR

Tradicionalment s’ha realitzat l’últim diumenge de juny i  l’objectiu és procedir a la sega de les espigues que més endavant seran batudes a l’era. Les eines que s’usen son les falç i les dalles i les espigues queden agrupades en garbes.

 

EL BATRE

Al blat que s’ha segat 15 dies abans es procedeix a aplicar-li tot el procés de la batuda, és a dir, separar el gra de la palla. S’inicia amb l’estesa de les garbes a l’era, que seguidament s’esparpillen i s’hi passa el trill i el corró per a que es comenci a despendre el gra de les espigues. Ja per la tarda, amb les forques de dues pues i les triances es comença a separar el gra de la palla tot fent colls.

Eines  com la ventadora i una màquina de batre de 1925 se solen utilitzar com a demostració de com era la incipient mecanització del camp.

Per a celebrar que la collita es acabada, es celebra amb  un concert  i un bon sopar de pagès.

 

L’ERA

La festa ha tingut diverses ubicacions i des de l’any 1995 fins a l’actualitat té lloc en una finca amb xops plantats que donen una sensació agradable de frescor per suportar els rigors de la calor de l’època. L’ Era compta amb serveis i instal·lacions per gaudir de la jornada i l’espai amb comoditat.

Un projecte de:
Forma part de:
En col·laboració amb:
xarxanet.org - Entitats i voluntaris per un món millor