PRIMER EDIFICI DE FUSTA DESTINAT AL TURISME SENSIBLE I ECOLÒGIC AL POBLE-SEC

Ben aviat el barri del Poble-sec comptarà amb el primer habitatge de fusta ecològic i plurifamiliar de tot l’estat sobre un sòl urbà. Es tracta de l’edifici situat al carrer de Magallanes dissenyat per Betarq Group. Aquest s’està construint en poc més de cinc mesos sobre uns 140 metres quadrats i tindrà 450 metres quadrats construïts: “Comptarà d’una planta baixa i dues plantes amb terrassa a la coberta, ascensor i amb un total de sis apartaments d’entre 40 i 70 metres quadrats, d’un o dos habitacions” explica Sergi Barquet, arquitecte tècnic. Molta gent es pot preguntar que un edifici de fusta es més fàcil en cremar-se, però no és així: Un edifici convencional, és a dir de formigó i ferro queda molt més afectat pel foc, en canvi, quan es crema un bosc, només es cremen les fulles però l’estructura de l’arbre aguanten, aquí passa el mateix” confirma l’arquitecte.

L’edifici ha conservat la façana de pedra de l’antic edifici datat de l’any 1980 i els fonaments estant fets de formigó, tota la resta consta d’una estructura feta amb un entramat lleuger de fusta provinent de França. L’equip tècnic buscava garantir la sostenibilitat i l’estalvi energètic. Per això, un dels avantatges d’aquest edifici és la runa que no es crearà si es vol enderrocar o modificar alguna part d’aquest, ja que al ser de fusta es pot reciclar i no es produeix contaminació. De fet, aquesta edificiació ha estat construïda sota els criteris sostenibles i disposarà del Certificat Verd del Green Building Council Espanya, concretament amb les tres o quatre fulles, és adir, una qualificació molt alta. A més, segons Barquet es vol crear confort i aïllament, “hem posat aire condicionat, però segons els proveïdors de la fusta asseguren que no cal instal·lar climatitzadors” i “l’aigua calenta l’obtindrem de la bomba de calor que farà aire fred i calent”. Pel que fa al sistema de climatització s’està instal·lant per ser comunitari, “és una cosa molt més eficaç que no pa instal·lar en cada pis una caldera”.

Pel que fa als usos d’aquests apartaments, des d’un principi els volíem destinar a un perfil de turisme sensible i ecològic, però donada l’aturada de la concessió de llicències ens hem vist obligats a canviar l’ús final” recalca la promotora Mireia Valls. Actualment, una empresa ha posat en lloguer de curta durada aquests apartaments, és a dir, durant 30 dies a 11 mesos, “solen ser empresaris, professors, estudiants de màster” comenta Valls. Per exemple, per viure durant un mes en un apartament de dues habitacions i amb accés al terrat costarà 1.200 euros i si només és necessària una habitació es pagarien 800 euros mensuals.

Comments are closed.