A quinze dies per a les eleccions municipals del 24 de maig, Sants 3 Ràdio i el portal de notícies de Sants-Montjuïc EL3.CAT, van traslladar-se a l’auditori de les Cotxeres de Sants, on durant més de dues hores es va oferir un gran debat per tal que els alcaldables i els caps de llista del Districte poguessin explicar les seves propostes per als nostres barris i, alhora, responguessin a algunes de les qüestions que afecten als seus veïns i veïnes. En tot moment, la intenció era que fos un debat constructiu i, per tant, que els candidats desgranessin totes aquelles polítiques que poguessin oferir un futur millor per tots ciutadans i ciutadanes de Sants-Montjuïc. Aquest va ser interromput durant l’inici per un grup de manifestants que protestaven per les condemnes pels encausats dels fets del Parlament, que més tard van llegir un manifest als assistents durant el torn de paraules.
El debat el van poder seguir presencialment més de 250 persones, entitats i veïns de Sants-Montjuïc. A més, també es va retransmetre en directe a través del 103.2 FM i, com a novetat destacable d’enguany es va poder veure per televisió entrant a el3.cat, i per tant, des de qualsevol lloc del món. A més, els assistents, així també com els oients i telespectadors, van poder participar en aquest debat a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #debatsantsmontjuïc que va ser tendència o Trending Topic a Barcelona al voltant de les nou de la nit. Totes les opinions i comentaris van ser projectats en una pantalla gegant.
Els consellers i alcaldables que van assistir al debat van ser: per CiU, Jordi Martí, regidor del Districte de Sants-Montjuïc i candidat a la llista de Trias, i Sergi Sarri, cap de llista a Sants-Montjuïc; pel PSC, Jaume Collboni, alcaldable de la ciutat i Albert Deusedes, cap de llista santsenc; pel PPC, Alberto Fernández Diaz, alcaldable i Jose Antonio Calleja, cap de llista del districte; per Barcelona en Comú, Gerardo Pisarello, número dos de l’equip d’Ada Colau i Esther Pérez, cap de llista a Sants-Montjuïc; i per ERC, Alfred Bosch, alcaldable i Marta Alonso, cap de llista d’ERC a Sants-Montjuïc.
El debat va constar de quatre blocs. El primer va tractar 3 temes d’àmbit local, és a dir, tots ells afectaven a Sants-Montjuïc. Van tractar-se les grans obres que s’estan executant i els diferents grups van parlar dels equipaments que més fan falta als nostres barris. Des de CiU, Martí va posar en valor l’obertura de Can Batlló, la recuperació de la Lleieltat Santsenca i la posada en marxa del nou CAP Bordeta-Magòria, però també assegurar que durant el proper mandat volen tirar endavant el nou CAP de Sants-Badal, remodelar i obrir l’Orfeó de Sants, començar les obres del poliesportiu carrer Energia, entre d’altres. Des del grup socialista, Collboni va assegurar tot i que s’han fet passes importants “s’han d’acabar grans obres per acabar de donar un sentit social d’ús per part dels barris del districte, especialment els de Can Batlló”. Seguidament, el grup popular, Fernández va referir-se també al recinte de Can Batlló: “Encara continua sent una assignatura pendent del districte, com el casal cívic, el trasllat de l’escola Perú, entre d’altres”. El grup de Barcelona en Comú, Pérez va reivindicar “un poliesportiu de l’Energia total amb piscina i altres espais, també volem que els pisos socials que han estat privatitzats tornin a ser de propietat municipal”. Finalment, des d’ERC, Bosch, va denunciar “la deixadesa en la que es troba l’estació de Sants, hem de dignificar l’entorn, l’estació d’autocars s’ha de soterrar i els accessos han de ser practicables per tothom”.
El transport a la Marina i la problemàtica en la mobilitat als barris de la Marina va ser un altre dels temes locals que es van voler posar sobre la taula. Segons Collboni “la única solució és abordar amb l’estat i la Unió Europea un pla de finançament clar perquè en 18 mesos sapiguem com finançar el que falta des de l’àmbit públic per la línia 9”. El PPC, segons Fernández, va assegurar que el seu objectiu és “que el metro arribi al barri de la Marina però també hi ha altres qüestions en infraestructures i mobilitat a Font de la Guatlla, Montjuïc i la Bordeta on s’han d’incrementar les freqüències d’autobús”. Pisarello de Barcelona en Comú també va apostar per acabar la línia de metro, ja que “la gent necessita que es faci una intervenció en rodalies i metro” i “no en la construcció del projecte del Morrot, destinada a la presència del cotxe privat”. Bosch, des d’ERC, va assegurar que “si acabo sent alcalde d’aquesta ciutat, el metro arribarà l’any 2017 a la Marina”. Finalment, Martí va recordar que des de l’Ajuntament “estem disposats a avançar diners per finançar i posar en marxa almenys dues estacions de metro”.
Una de les qüestions que més ha costat gestionar durant els últims anys ha estat l’ús del Centre Social Autogestionat Can Vies. En aquest sentit durant el debat es va tractar la problemàtica i es va posar en qüestió la disponibilitat d’espais per a joves als barris. “Can Vies hauria d’haver estat enderrocat fa molt de temps per donar pas a l’execució plena de la segona fase d’urbanització d’Antoni de Capmany” opinava Fernàndez des dels populars. En canvi, des de Barcelona en Comú, Pisarelo van considerar que “Can Vies és un equipament històric del barri de Sants i ha de sobreviure gestionat per la gent jove”. Des dels republicans, Alonso va criticar la falta d’espais joves al districte i, referent a Can Vies, Bosch va proposar un “lideratge democràtic i treballar una proposta amb un procés participatiu perquè els veïns decidiu”. Martí, des de convergència, també va assegurar que “haurem de resoldre amb intel·ligència i diàleg entre les dues parts, sempre amb diàleg”. Des del grup socialista, Collboni va mostrar-se favorable “a models de gestió alternatius” i va dir que “cal acabar el que es va planificar i fer-ho amb alternatives i diàleg, sempre complint amb el que ha estat un procés participat i legal”.
En el segon bloc van tractar-se temes d’àmbit general. Els diferents grups representats a la taula van debatre la manera de posar fi a la crisi econòmica que ha colpejat a moltes de les famílies dels nostres barris. “Cal aturar la precarització i Barcelona ha d’esdevenir un referent per respecte als drets laborals bàsics” deia Pisarello, des de Barcelona en Comú. Des d’ERC, Bosch va exposar que “s’ha d’ajudar als petits propietaris amb ajudes a condició que l’habitatge sigui de lloguer social i assequible” i crear un pla de xoc per generar treball i formació”. Martí, de CiU va afirmar que l’actual govern ha incrementat “el 43% les despeses socials destinades a les persones i famílies vulnerables” i, entre d’altres “ha possibilitat la contractació de 500 joves que estan inclosos en programes duals”. Finalment, des del grup socialista, Collbonbi va deixar clar que el que cal és crear ocupació: “Amb feina fem que la ciutat es reactivi econòmicament fent un pla econòmic i invertir, alliberar sòl públic per a què vinguin noves indústries, etc”. Per acabar, el populars, segons Fernández va apostar “per una industrialització a la Marina per a què es pugui arrelar indústria i generar més feina, entre d’altres”
Un altre dels punts importants que es va tractar durant el debat va ser la participació ciutadana, un pilar important en l’estructura social del districte. La dinàmica actual, segons Bosch d’ERC, no es prou forta, “aquests òrgans de participació no són decisius, no hi ha elecció directa perquè després donin la cara i respongui, per tant, és essencial la participació”. El grup convergent va assegurar que seguiran amb la línia de “govern obert, més transparència, dades obertes i nous canals de participació per arribar a la ciutadania” deia Sarri. Els socialistes també van mostrar-se a favor de la participació ciutadana però degut a la gran quantitat dels òrgans de participació no acaba de funcionar, “per això proposem una consulta del 10% anual de les inversions del Districte, una audiència pública anual de l’alcalde i podem escollir a la síndica, consellers i president de l’àrea metropolitana” comentava Deusedes. Calleja va coincidir amb els socialistes en què hi ha molts òrgans de govern, “però hem de fer una transformació dels consells de barris ja que són insuficients”. Des de Barcelona en comú, Pisarello va reconèixer que “hi ha un descontent entre els veïns amb els mecanismes de participació, per això hem de ser capaços de que una part del pressupost municipal siguin decidits pels veïns i veïnes”.
Finalment, el segon bloc va acabar parlant de comerç i del turisme. Dues peces de l’engranatge fonamentals per l’auge en l’economia de Sants-Montjuïc. Per la seva banda, des de CiU, Martí va esmentar dues eines creades fa poc per potenciar el comerç de proximitat I el turisme, “per això hem fet el pla de turisme i el pla de comerç”. Des del grup socialista, Collboni va assegurar que el “comerç té un vigor i fortalesa important però tenim un problema en el model de turisme i comerç, hem perdut el control del turisme de masses”. Fernández, des del PPC, també destacar el turisme i el comerç com a essencial a Sants-Montjuïc, i per això “hem d’enfortir l’activitat comercial i l’equivocada gestió del Trias ha convertit el turisme en un problema i no una oportunitat”. En la mateixa línia, des de Barcelona en Comú, Pisarelo va proposar acabar amb el mapa de saturació acústica i “canviar la política de comerç de proximitat com frenar les ampliacions de grans superfícies i buscar alternatives en la desregulació d’horaris…”. Per acabar, Bosch, des d’ERC va estar d’acord amb algunes de les valoracions de Pisarelo. Bosch va valorar que el “turisme d’èxit se’ns ha desbordat i per això cal respectar els
Després de tancar el segon bloc, diferents representants de les federacions d’entitats dels nostres barris van intervenir. En representació dels barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta ho va fer, Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d’Entitats, que va criticar la manca d’equipaments esportius i per a joves, avançar en la gestió ciutadana, va demanar que fos més fàcil l’ús de l’espai públic i va dir que “el futur de Can Vies l’hem de decidir entre tots”. També va demanar als partits que en futurs debats hi puguin intervenir formacions sense representació al consistori però amb una implantació territorial com la CUP. En representació del barri del Poble-sec, Josep Guzmán, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec també va parlar de gestió cívica d’equipaments, va subratllar la falta de sòl al Poble-sec, també va recordar que “el pla d’usos del Poble-sec s’està executant però el del Paral·lel ha de tirar endavant”. Finalment, en representació del barri de Font de la Guatlla, Lluís Maté, president de l’Associació de Veïns de Font de la Guatlla va manifestar que Font de la Guatlla “som de Sants-Montjuïc i se’ns ha de tractar igual que als altres”, ja que creuen que les problemàtiques que afecten en aquest barri del peu de la muntanya de Montjuïc no es tenen prou en compte des dels partits polítics. Finalment, Antonio Guillen, president de la Unió d’Entitats de la Marina i en representació d’aquest barri no va poder assistir al debat.
Per acabar el debat i passades les nou del vespre, cadascun dels candidats va expressar un missatge final demanant el vot als santsencs i santseques i finalment, tots els presents van poder gaudir d’un petit refrigeri gentilesa de Coopmercat, una cooperativa hostaframquina que dóna feina a persones amb discapacitat i que promociona els productes de casa nostra. D’aquesta manera els alcaldables i consellers van poder parlar amb el veïnat de forma distesa.
Vídeo complet del debat a: https://www.youtube.com/watch?v=PoODQ5uPD20