LES COLLES CASTELLERES DE SANTS-MONTJUÏC CELEBREN ELS SEUS ANIVERSARIS

Els Castellers de Sants van celebrar el passat cap de setmana el 21è aniversari de la colla amb grans castells alçats amb seguretat i sense passos enrere. Com sempre, el dia abans de la diada d’aniversari fan les vigílies a la plaça d’Osca, una actuació de preparació però no per això mediocre: van presentar un 2 de 7, un 3 de 8 i un 7 de 7. “I, importantíssim de la diada de vigílies, és el castell de dones”, comenta Joaquim Andrés, portaveu de la colla. Es tracta d’una construcció feta íntegrament per dones, en totes les posicions, fins i tot les gralles i els timbals. Les borinotes van alçar dos castells simultanis: un 3 i un 4 de 6 amb pilar. “Amb molta seguretat, descarregat a la primera”, comenta Andrés, que explica que són una de les colles amb més proporció de noies. “Vam estar molt contents que les noies i les dones de la colla puguin fer aquests castells”, diu. En aquesta actuació de dissabte a la tarda els va acompanyar la colla Jove de Sitges, que també van fer un bon paper.

Diumenge, el dia pròpiament de la diada d’aniversari, van començar despertant el barri força aviat amb les matinades. En l’actuació, que es va fer a la plaça Bonet i Muixí, els van acompanyar Xiquets de Tarragona i els Capgrossos de Mataró. Els de Sants van portar a plaça un 3 de 8; un 2 de 8 amb folre, “el primer folre de la temporada”, puntualitza Andrés; un 4 de 8 i dos vanos de 5 a la vegada a més del pilar de 4 caminat que va anar des de la plaça fins dalt les escales de l’església de Santa Maria de Sants. Els Capgrossos de Mataró van portar un 4 de 8 i van ensopegar amb el 3 de 8, que els va caure. Els de Mataró van tancar l’actuació amb un 2 de 7. Els Xiquets de Tarragona van presentar al veïnat santsenc un 3 de 8 i un 4 de 8, tot i que aquest segon se’ls va resistir una mica i van haver-ho d’intentar un parell de vegades. En la darrera ronda els de Tarragona van portar a plaça un 2 de 8 amb folre.

La diada es va tancar amb un dinar popular a la plaça on van superar les 250 persones. Va ser “un dia d’alegria i molt contents”, comenta Joaquim Andrés. Diu que en els 21 anys de la colla “s’ha treballat molt, ha passat moltíssima gent per la colla i ara som moltíssims”. A més, també apunta que la tendència sempre ha estat cap a millorar.

Els Castellers del Poble Sec celebraven el seu 15è aniversari amb una gran diada i la inauguració del seu nou local, Can Bandarra. “Ha estat un cap de setmana molt important per tots els castellers del Poble-sec”, comenta Ariadna Kun, portaveu de la colla.

Els actes de l’aniversari ja van començar el dissabte amb un cercavila de 15 pilars fets davant dels 15 llocs més emblemàtics per l’entitat per commemorar el 15è aniversari. Van trigar quatre hores a fer tot el recorregut, que va tenir com a primera parada les fonts de Montjuïc amb el MNAC de fons “ja que al nostre escut hi figura una enxaneta posada allà davant de les fonts”, diu Kun. Tot seguit, van anar parant davant dels locals que els havien servit de lloc d’assaig fins al moment. “El primer local va ser la casa d’un dels presidents, passant per un local molt petit, que ara és una fruiteria, fins al local d’assaig i social d’ara al carrer Blesa”, explica Kun. I afegeix: “Hem assajat des del carrer fins a un centre cívic, a una parròquia, a una escola i a tots aquets llocs vam fer un pilar”.

Diumenge, diada de l’aniversari, va coincidir també amb la inauguració de Can Bandarra, situat al carrer Blesa. A més, estrenaven una nova plaça castellera, és a dir, un nou espai per fer castells a la confluència del carrer Blai amb Nou de la Rambla. A la plaça van portar-hi la torre de 7, el 3 de 7 per sota i el 5 de 7. Els van acompanyar en aquesta diada els Castellers d’Esplugues i els Salats de Súria, que també van fer bon paper amb un 3 de 7, un 4 de 7 amb agulla i un 4 de 7 els d’Esplugues; i un 3 de 7, 4 de 7 i 3 de 6 amb agulla els de Súria.

A la inauguració del nou local hi van estar presents el regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, i alguns polítics del barri. La jornada es va completar amb un dinar i les actuacions de Jaume Barri i els Tabalers del Poble-sec.

Comments are closed.