BALDUFES AL POBLE-SEC

Font: El3.CAT

Baldufes artesanals al Poble-sec

En Jordi Rimbau és un dels pocs baldufistes, sinó l’únic, que queden a Catalunya. El seu taller es troba al barri del Poble-sec i va néixer en el moment en què amb la seva companya, quan van decidir anar viure junts van dir viure dins del taller on treballaríem amb els nostres hobbies. Més endavant van obrir el taller al públic i van crear el Torni Club: És una forma que la gent pugui venir a practicar els oficis de torneria, tall i pirogravat i aprendre’ls una mica. Així va néixer un club en què més enllà del treball amb la fusta el Jordi Rimbau també el defineix com un club social i d’amistat.
En aquest espai aprenen les tècniques i les nocions bàsiques per treballar la fusta i a més els serveix per practicar. No tothom pot tenir un torn a casa i fer tot el merder que es fa, comenta. Rimbau comenta en què consisteix cada una de les tècniques que treballen, així diu que el torn és una de les eines que et permet fer gots, bols, masses de morter, gerros, caixetes, encaixades, mil formes; tot el que pugui ser cilíndric és capaç de fer-se en el torn. Per treballar amb el torn el procés consisteix en escollir la fusta, cilindrar-la i treballar les tècniques per acabar de donar la forma que volem. El pirogravat, diu, és una de les tècniques que ja queda molt poca gent que ho fa, que és dibuixar cremant la fusta. I en canvi, la talla és simplement anar traient fusta d’on en sobra per acabar traient una peça ja sigui en una dimensió, en dos o en tres dimensions.
El Joaquim Canyissar és un dels membres d’aquest club d’artesans de la fusta i ell es dedica concretament al pirogravat. Explica que és una tècnica lenta però que el satisfà: No pararia perquè és molt gratificant, diu. Les seves primeres obres eren principalment paisatges perquè considera que és una bona manera de començar: Si vols dibuixar una clavellina i has cremat una mica massa doncs, com diu el Jordi, fas una carxofera i et quedes tant ample perquè ningú té l’original al davant.
A més de la feina al taller el Jordi Rimbau explica que els agrada molt quan surten en fires al carrer i veuen com els nens queden embadalits o fins i tot la gent gran, que els expliquen que ells, o algú que coneixien, també havien practicat aquest ofici. Estàs intentant recuperar en la mesura de les nostres possibilitats oficis que ja estan obsolets, comenta Rimbau. El que a ell el va atrapar, assegura, és l’hipnotisme del torn.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *