DE LA FESTA MAJOR A LA FESTA MENOR

La crisi sanitària desfermada pel coronavirus ha generat múltiples conseqüències i afectacions, i una d’elles és l’impacte en les festes majors dels barris de la nostra ciutat. Barcelona té una forta estructura veïnal, articulada de cap a cap dels seus 73 barris, i a gran part d’ells se celebren cada any les festes majors. Són les entitats, associacions i grups de veïns que al llarg dels anys han anat creant una nodrida xarxa de comissions de festa major, que donen cohesió, lleure i esbarjo a la població de carrers i barris. Són estructures sorgides de la iniciativa popular, el que s’anomena nascudes “des de baix” o “des de la base” social.

L’aparició del coronavirus ha sacsejat no sols la societat en general sinó també les seves estructures, entre les quals, les organitzacions de festa major. A Barcelona s’organitzen festes majors durant tot l’any; però la major part es concentra en els mesos d’estiu. I quina és la situació actual? Hem travessat un període de desorientació davant una pandèmia per a la qual no estàvem preparats. Les orientacions sanitàries i de l’administració municipal han estat erràtiques, variables d’un dia per l‘altre, en ocasions confusionàries.

Després dels mesos de paràlisi iniciats el 13 de març amb el confinament, estem sortint cap a la dita “nova normalitat”, ja que l’amenaça continua latent. El panorama que ens trobem a Barcelona és divers. Hi ha les comissions de festa major que han suspès enguany tota mena d’activitat, les que les han ajornat fins a la tardor amb l’esperança que la situació estigui més aclarida, les que han decidit tirar endavant ajustant-se a les canviants normatives sanitàries i administratives i les que estan rumiant què fer. Ara bé, existeix una base comuna que és la consciència del fet que no es poden fer festes majors com sempre. Com a màxim es pot aspirar a fer-ne un succedani.

Les comissions de festa major que preparen actes festius i de lleure han de fer front a tota mena de retallades. Menys dies de festa, concentrats en molts casos en un sol cap de setmana, menys subvencions en diversos districtes, menys actes programats, horaris restringits, és a dir, menys hores de festa, menys o cap concert musical i dubtes sobre si es pot dispensar menjar i begudes. És clar que no seran les festes majors de sempre, les que coneixem, les que volem, les que fem i organitzem cada any. Per això enguany és incorrecte parlar de festes majors hauríem d’adaptar també el llenguatge i reconèixer que els qui s’atreveixin faran festes menors.

Antoni Reig, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec

Comments are closed.