Sovint ens passegem per un carrer, o passem de pressa per davant d’un edifici que potser ens crida l’atenció, però del que no en sabem res. Hi ha tants edificis interessants a Barcelona, que no és cap sorpresa que no els coneixem tots, i que molts no els hàgim visitat mai.
Al carrer Lleida del Poble-sec trobem l’Escola Jacint Verdaguer, que hi ha estat ubicada des de l’any 1931. Però la història de l’edifici és més antiga. De fet, aquest any ja fa cent anys que es va acabar la construcció del que, en un principi, va ser el Pabellón Regio del Parque, un edifici dissenyat per l’arquitecte Joan Bruguera, per acollir les oficines de tots els serveis de l’Exposició Universal del 1929. L’edifici, del que se’n va encarregar Josep Goday, arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona, és imponent, amb les seves quatre torres, i les façanes guarnides amb motius decoratius atribuïdes a l’artista Francesc Canyelles.
Amb motiu del centenari de l’edifici, per celebrar-ho i compartir la bona notícia amb tot el veïnat, els nens i nenes de 6è van preparar una visita guiada on explicaven a tots els visitants, la història de l’edifici. A la visita de dimecres van acudir-hi unes 200 persones, entre antics alumnes, pares i mares d’alumnes, veïns i veïnes interessats en l’edifici i mitjans de comunicació. Els mestres van guiar els visitants, en grups d’unes 10 persones, per les diverses estacions de la visita, on grups d’estudiants explicaven, amb l’ajuda de tablets, una sèrie de temes, com la història de la construcció de l’edifici, el context social i històric de principis del segle XX, l’exposició universal de 1929, els diferents períodes pels quals va passar l’escola (l’escola republicana, l’escola al franquisme…), el refugi antiaeri de Montjuïc, el nou edifici (del 2014) on hi ha les classes dels més petits, un teatre, l’espai esportiu i fins i tot l’hort.
La directora de l’escola, Núria Lacasa, va parlar de l’evolució d’aquest treball. “Aquest projecte el fem des de fa una colla d’anys, quan ja vam integrar-nos com a grup a la xarxa d’escoles històriques i llavors ja vam començar a treballar aquest projecte amb els nens i nenes de sisè. El curs passat els alumnes ho van explicar als seus propis pares, i aquest és el primer any que hem obert les portes al barri en motiu de l’aniversari. L’experiència ens sembla summament interessant i segurament a partir d’ara cada any, quan acabin de treballar el projecte s’oferirà la visita”. I afegia que és una manera d’aprendre història des de l’arrelament.