EL PREGÓ DE LA CREADORA ARTÍSTICA SUSANNA BARRANCO DÓNA EL TRET DE SORTIDA A 10 DIES DE FESTA MAJOR AL POBLE-SEC

El barri del Poble-sec està de festa major. Divendres al vespre es va donar el tret de sortida a deu dies de música, focs, castells, balls populars… Un any més, la celebració en què hi participen prop d’una seixantena d’entitats del barri va començar amb el pregó de la creadora artística especialitzada en arts escèniques, Susanna Barranco, molt vinculada al barri, ja que fa 12 anys que hi viu i des de l’any 1999 presideix una companyia que porta el seu nom al passeig de Montjuïc. Barranco ha treballat en diferents companyies teatrals de prestigi, ha publicat llibres i ha dirigit diversos documentals.

En el seu discurs, la també coneguda al Poble-sec com “la noia de la bici”, va recordar els seus orígens al barri i va elogiar alguns espais com el Parc de la Primavera que veu quan aixeca la persiana del seu estudi, la xurreria del carrer Blai on va amb els seus fills, o els diversos equipaments culturals que trobem al barri. “Tot i que l’anomenen Poble-sec aquest poble no està sec, perquè està ple de vida, de persones, de cultura gastronòmica i de teixit associatiu. Ser del Poble-sec no vol dir tampoc ser sec, vol dir ser una persona que li agrada viure amb la resta de persones”, deia.

També va reivindicar la recuperació de les tradicions de les hortes del Poble-sec: “Ja no tenim les hortes que donaven vida al barri, ara tenim un munt de fonts màgiques, de vegades massa vessades de turistes”, criticava. A més, va fer una crida al respecte i la solidaritat, a la integració social del barri, a la convivència i a preservar l’espai verd de la muntanya de Montjuïc. Barranco també va mostrar el seu compromís per la igualtat de gènere i la justícia social: “Em sento molt orgullosa de viure en el primer de barri de Barcelona on existeix un teixit feminista”.

El president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, Antoni Reig, va celebrar l’arribada de la festa major poble-sequina: “Són uns dies de gresca i disbauxa en què l’objectiu és la màxima participació possible del veïnat, tot i que sabem que aquests dies també comporten inconvenients”. Més tard, la consellera de govern del barri del Poble-sec, Carolina López, va subratllar l’esperit d’aquesta festa major “diversa, comunitària i feminista”; i la presidenta del Districte de Sants-Montjuïc, Montserrat Ballarín, va proposar que “aquesta festa major, davant la fractura social que viu el país, sigui una oportunitat per alçar ponts a aquells que pensen diferent de nosaltres”.

Abans del pregó, celebrat a la plaça Navas, es va organitzar una trobada d’entitats de cultura popular i tradicional a l’Església de Santa Madrona. En aquest punt va començar una cercavila pels carrers del barri i a continuació va actuar el grup Muscat i es va encendre un castell de focs que va donar per inaugurada la festa major. Durant el cap de setmana, els Castellers del Poble-sec han celebrat la diada del 19è aniversari de la colla, amb una actuació castellera on van aixecar un 7 de 7. També s’han organitzat balls d’orquestra, ballades de sardanes, dinars populars, exposicions, activitats infantils, una trobada de gegants, exhibicions de danses, correfocs i moltes altres propostes. La festa major s’allargarà fins el pròxim cap de setmana, coincidint amb els concerts del “Sec a Sac” al Parc de les 3 Xemeneies.

Comments are closed.