QUÈ ÉS AICEC-ADICAE?

QUÈ ÉS AICEC-ADICAE?
L’Associació de persones consumidores de Caixes, Bancs i Assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE) som una organització en defensa de les persones davant els abusos del sistema financer i aquelles entitats que anomenem “empreses del BOE”. És a dir, totes aquelles empreses que viuen dels favors polítics i jurídics de l’Estat i que constitueixen un “lobby” que imposa els seus fraus i vulneracions reiterades dels nostres drets.

Defensem l’acció col·lectiva com a via per fer-les front per dos motius. Primer, perquè creiem en la necessitat de crear una consciència comuna i compartida davant d’aquests abusos. I segon, al defensar-nos conjuntament aconseguim establir noves normatives que beneficien a tota la societat, formi part de l’Associació o no.

Ens agrada dir que som unes acèrrimes defensores de les vies extrajudicials. Ja que el sistema judicial implica unes despeses tan grans que la majoria de vegades suposa una gran barrera que moltes persones no podem ni volem superar. Per tant, defensem l’establiment d’unes vies paral·leles a la demanda judicial per a la resolució de problemes davant aquestes empreses. Però aquesta via necessita d’una gran força social compartida i, sobretot, d’una voluntat política i institucional, que no sempre ens dóna suport.

L’altra pota en la que es sustenta l’Associació és en la formació i prevenció per part de les persones consumidores en l’àmbit financer i d’assegurances. Amb la voluntat d’ “ensenyar a pescar” i no pas de donar el peix, creiem en la necessitat d’aportar els coneixements i el suport necessari per aconseguir un empoderament davant el lobby bancari. Per aquest motiu, en la nostra seu de Poble Sec realitzem setmanalment cursos i debats formatius en diferents àmbits com l’habitatge, els productes bancaris, l’estalvi i la inversió, assegurances o comissions. O inclús tallers gratuïts per aprendre com fer les nostres pròpies reclamacions. Aquests cursos, són, com no podria ser d’una altra manera, oberts per a tothom.

Finalment, com a Associació i plataforma crítica amb el sistema actual de consum financer, defensem les reivindicacions de les nostres associades com una via alternativa de propostes reals i efectives que exercim davant institucions reguladores com: l’Agència Catalana del Consum, comissions parlamentàries, grups de treball europeus… o compartim i col·laborem amb altres organitzacions com: La Plataforma pel Dret a un Habitatge Digne, La Plataforma per una Fiscalitat Justa, entre d’altres entitats socials.

En resum, som una Associació en defensa dels drets col·lectius front els abusos bancaris. Que lluitem per canviar la societat i les seves normes des de la lluita col·lectiva, despertant consciència de les nostres accions i buscant un empoderament de la societat mitjançant la formació i la prevenció.

Això ens ha dut a apropar-nos a la divulgació d’altres maneres de consumir, o més ben dit, valorar molt com a persones a quines empreses donem els nostres diners, així com valorar quin impacte tenen en la nostra societat. Per tant, la divulgació, o posar en valor, aquelles activitats empresarials que poc a poc van consolidant-se dins el marc de “l’economia social i solidària”. Cal que totes les persones afectades per les grans empreses que ens menyspreen, vulneren els nostres drets i ens estafen; vegin que existeixen altres maneres de fer més ètiques i sostenibles amb el món i la societat que volem.

Comments are closed.