EL DISTRICTE VOL INCORPORAR ELS 370 PISOS BUITS DETECTATS AL POBLE-SEC AL MERCAT DE LLOGUER SOCIAL

El barri del Poble-sec compta amb 370 pisos buits sobre un total de 19.216, és a dir, un 1,92%. Aquesta és la dada que recull la segona fase de l’estudi del Cens d’Habitatges Buits de Barcelona on s’han analitzat 17 barris de la ciutat. La mitjana de pisos buits a tots els barris barcelonins és una mica inferior, concretament de l’1,52%.

Per elaborar aquest cens s’ha hagut de visitar porta a porta fins a 2.833 habitatges del Poble-sec i del Parc de Montjuïc, dels quals el 69,6% eren domicili habitual d’algú. Per assegurar-se que un pis estava buit, s’han fet diverses comprovacions, entrevistant als veïns i visitant l’habitatge entre tres i cinc vegades i en moments diferents del dia. A més, abans de visitar els pisos, s’han creuat diverses dades del padró municipal i de consum d’aigua i de llum.

L’estudi també ha detectat que la meitat dels pisos buits pertanyen a propietaris privats i l’altra meitat a entitats financeres. El 7,5% dels habitatges censats al Poble-sec necessiten ser rehabilitats, ja que s’han trobat en un estat deficient, una xifra lleugerament superior a la del conjunt dels 17 barris (5,7%). A més, de tots els edificis visitats al Poble-sec, la meitat disposaven d’ascensor.

Els experts en habitatge, segons el gerent del Districte de Sants-Montjuïc, Francesc Jiménez, consideren que “estem per sota del que seria el percentatge d’habitatges buits necessari per garantir una rotació normal dels habitatges”. En aquest sentit, es considera que un 4% de pisos buits és una xifra normal i que garanteix “una rotació sense que es tensi el mercat de lloguer”. En canvi, per sota aquesta xifra, és a dir, la que hi ha a Barcelona, significa que “hi ha molt poca oferta de pisos per llogar i, per tant, els preus del lloguer s’incrementen”.

A finals d’aquest mandat es comptarà amb el cens total de tots els barris del districte de Sants-Montjuïc i de la ciutat, i es calcula que el nombre de pisos buits es trobi entorn l’1 i 2%: “Amb les dades que tenim als 17 barris de la ciutat, sembla que les xifres a la resta de barris serien molt similars”, avança Jiménez. Una vegada es faci una diagnosi de tots els habitatges buits per carrer, número, planta i pis “ens posarem en contacte amb els propietaris per oferir-los poder incorporar aquests habitatges en el mercat de lloguer social”.

Comments are closed.