Com cada últim dimarts de mes, el Centre de Recerca Històrica del Poble-sec ha organitzat una xerrada a la Biblioteca Francesc Boix, que aquesta setmana ha servit per commemorar el 40è aniversari de l’Escola Carles I, ubicada al passeig de l’Exposició. Per parlar de la història i dels canvis d’espais d’aquest centre educatiu, la Teresa Sanjurjo, mestre de l’escola entre 1978 i 1995, i la Isabel Costa, directora des de l’any 2012, van encarregar-se de conduir l’acte amb l’ajuda d’imatges i lectura de textos.
Mentre antics alumnes i professors escoltaven amb atenció, Sanjurjo recordava que durant el primer curs escolar d’aquest centre, “va ser la primera vegada que posaven un professor de català a les escoles”. Aquells primers anys no hi havia ordinadors, “però teníem el ciclostil”, que s’utilitzava com a mitjà barat per produir moltes còpies d’un text. Sanjurjo va portar alguns exemplars elaborats fa gairebé quaranta anys. Totes les activitats que es feien “li posàvem alegria”, assegurava l’antiga professora: “Cosíem amb els nens i les nenes” i també “fèiem teatre”, recordava amb emoció.
El centre educatiu es va inaugurar l’any 1977 amb el nom d’Escola Nacional Carles I. Costa va mostrar algunes imatges antigues, com la façana de l’escola durant l’any 1980, l’aula d’audiovisuals amb 30 cadires, o els primers ordinadors que van arribar l’any 1989. A més, l’actual directora va fer menció d’alguns dels directors que han passat per l’escola, de les activitats que s’han celebrat al centre, com els carnavals, i dels projectes que s’han impulsat per integrar els nous alumnes o per aprendre amb la gent gran. Un dels canvis més importants viscuts a l’escola va tenir lloc entre el 2004 i 2005 quan la pista esportiva va donar pas a un jardí, i les vistes des de les classes van canviar.