Les molèsties que generen al veïnat el soroll provinent de les terrasses dels bars de la plaça d’Osca de Sants i dels carrers Blai i Blesa del Poble-sec; l’especulació turística i la gentrificació a Hostafrancs i al Poble-sec; la seguretat i la brutícia en alguns trams de la via pública; i les línies d’autobus de la Bordeta i la Marina van ser alguns dels temes que el veïnat va exposar a l’Audiència Pública d’Estat del Districte de Sants-Montjuïc, celebrada dimarts al vespre a la Sala de Plens del carrer Creu Coberta.
Jaume Layola, veí de la plaça d’Osca, va fer arribar al govern local que aquest espai del barri de Sants s’ha convertit en “un lloc d’oci i en un parc temàtic” i on, segons descriu el santsenc, “hi acaben havent vomitades, escopinades, cops a les portes, etc“. Segons un altre veí, l’Antonio Pachon, aquestes accions incíviques “ens condemnen a viure en un lloc amb poca qualitat de vida”. En aquest sentit, Xavier Farré, conseller-tècnic del Districte de Sants-Montjuïc va respondre’ls que “estan al costat dels veïns i per això s’ha engegat l’elaboració del Pla d’Usos que una vegada s’aprovi”, amb l’aplicació d’una ordenació singular “no hi podrà haver cap més bar i la convivència haurà de millorar”.
Més tard, Clàudia Conde de la Plataforma Veïnal Som Paral·lel, va mostrar-se indignada davant la sentència que declara il·legal l’ordenació singular i que redueix l’horari de les terrasses dels carrers Blai i Blesa del barri del Poble-sec. Conde deia que amb aquesta actuació s’ha trencat el pacte de pau entre restauradors i veïns i, això, ha servit per “declarar-nos la guerra i nosaltres ens defensarem”, ja que “ens mobilitzarem perquè els bars i restaurants no facin el que vulguin”. Així, la veïna va demanar que l’Ajuntament recorri aquesta sentència. Laura Pérez, regidora del Districte de Sants-Montjuïc va dir que “es continuarà amb el mateix horari que s’havia acordat”, i es va comprometre a “estudiar la via per defensar la necessitat d’equilibrar l’ús de l’espai públic i garantir la convivència i el descans del veïnat”.
Durant la sessió de participació ciutadana també s’hi van sumar les aportacions de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs que van solidaritzar-se amb les famílies que volen ser expulsades de l’edifici d’habitatges del carrer Leiva 37. Anna Morancho, membre de l’associació, va denunciar “l’especulació immobiliària al barri” i van demanar que cal “començar actuar perquè aquesta no sigui la tònica dels nostres barris i els veïns siguin expulsats”. També es van escoltar veïns que denunciaven la proliferació de pisos turístics il·legals al barri d’Hostafrancs i al Poble-sec. Per exemple, Enric Pérez va fer saber que en una de les finques del carrer Callao d’Hostafrancs “es lloguen habitacions, i les persones que s’hostatgen van canviant cada tres setmanes i els que venen fan festes a les nits”, generant molèsties al veïnat. La regidora va demanar la col·laboració dels veïns per detectar qualsevol pis turístic, i des del Consistori asseguren que “no ens aturarem fins que no deixem de veure un anunci de pisos il·legals“.
Un dels temes urbanístics més rellevants va ser el que el veïnat del carrer Juan de Sada del barri de Sants-Badal va aportar.”Fa 41 anys que esperem una zona verda de qualitat en un barri que cada vegada està més degradat“, deia Tomàs Gisbert, veí del carrer esmentat. Aquesta demanda veïnal va quedar anul·lada l’any 2009 amb la modificació del Pla General Metropolità d’aquesta zona del barri: “Estem disconformes amb això i perquè tampoc se’ns va consultar”, deia el veí. Aquest va criticar que l’any 2011 van fer arribar “un pla de propostes alternatives que no va rebre resposta”. Gisbert demana que “igual que es pot modificar el PGM de la tercera fase del calaix de les vies” exigeix que es modifiqui aquest altre pla i “s’atenguin les nostres reivindicacions i es dignifiqui el barri”. La regidora va dir que “caldrà veure quines actuacions podem fer”, per bé que “és un tema complex pel fet que no estava a l’agenda i no l’hem tingut fins ara”.
Finalment, envers la mobilitat, Vicenç Larrocha de la Coordinadora de les Associacions de Veïns i Comerciants de la Marina de Port i la Marina del Prat Vermell va considerar que “l’alternativa de la nova línia 37 d’autobús és acceptable sempre que les freqüències es compleixin”, i va proposar “més capacitat de càrrega de les línies D20 i de totes les línies que donen servei al districte”, entre d’altres. I familiars dels usuaris de la Residència per a Gent Gran Mossèn Vidal i Aunós del barri de la Bordeta van fer arribar la seva queixa per la reducció de gericultors i la falta d’atenció als ancians del centre.