EL CASINET D’HOSTAFRANCS I EL CENTRE CULTURAL ALBAREDA ACULLEN 21 CONCERTS DE BARNASANTS

El passat cap de setmana va arrancar la 22a edició del Barnasants que enguany s’allargarà durant 88 dies i commemorarà els 100 anys de la revolució Bolxevic, que va possibilitar que per primera vegada una dona, Alexandra Kol·lontai, fos ministra i ambaixadora en un govern. També recordarà el centenari del naixement de la cantautora xilena Violeta Parra, tot un referent de la cançó llatinoamericana.

Com a novetat, el Barnasants celebra una inauguració col·lectiva amb concerts a diverses seus del país. “Hem preparat un espectacle de producció pròpia amb quatre cantautores per fer una proposta de dones que lluiten i estimen”, detalla Pere Camps, director del Barnasants. Així doncs, amb els homenatges a aquestes dues dones lluitadores dels seus drets i de la igualtat, el projecte cultural preveu celebrar una edició d’allò més feminista. “Sense feminisme no hi haurà igualtat”, diu Camps. També fa referència al lema del cartell de l’edició d’enguany: “Visca l’assemblea”, on es vol “reforçar el criteri de la necessària horitzontalitat en la presa de decisions polítiques que ens afecten a tothom”.

Dels 126 concerts programats arreu dels Països Catalans, un total de 21 tindran lloc a equipaments de Sants-Montjuïc: 12 al Centre Cultural Albareda, al Poble-sec; i nou al Casinet d’Hostafrancs, “quasi el 20% dels concerts es fan al nostre districte”, assegura Camps. Alguns dels cantautors que passaran pels nostres barris són Laia Rius, Jorge Tylky, Mara, Verdcel Canti Ovidi, Ivan Rosquellas, Brigada Internacional, Darània, Chet, Dani Caracola, Coet, Rosa Sánchez, etc. Així, trobarem “des de referents clàssics de la cançó fins a cantautors més emergents”, avança Camps. L’últim tindrà lloc el 8 d’abril al Casinet d’Hostafrancs i es reconeixerà la figura de la cantatriu santsenca Núria Feliu, “s’està preparant un reconeixement a partir d’un espectacle “sorpresa” que farà la Núria”, apunta Camps.

Camps critica que tot i que “la cançó té bona salut”, als Països Catalans “no hi ha una xarxa de programació estable de petit format que permeti l’estabilitat en l’accés a la cultura i en la creació de llocs de treball”. També lamenta que “és un greu dèficit que tenim i que cal resoldre”. En aquest sentit, el director santsenc creu que la cultura “és una eina de transformació social”, que cal potenciar en els pròxims anys.

Enguany, el país convidat és Xile, per això el festival també ha programat concerts amb sis artistes xilens. A més, el festival lliurarà tres premis als grups i cantautors “a la trajectòria, l’activisme cultural i a la millor presentació al Barnasants”, segons Camps.

Comments are closed.