5a MARXA DE TORXES DEL POBLE-SEC

La nit abans de la Diada, com ja és tradició, els barris de Sants i del Poble-sec es van sumar a la tradicional marxa de torxes per la independència. Impulsada per Sants Montjuïc per la Independència i amb el suport de prop d’una vintena d’entitats i associacions del districte de Sants-Montjuïc, centenars de veïns van participar el passat dissabte a la 5a marxa de torxes dels nostres barris. Aquesta va iniciar-se a la plaça del Setge i va acabar amb diversos parlaments i la lectura del manifest a la plaça de les Tres Xemeneies del barri del Poble-sec.

La marxa va servir per “honorar i recordar els que van lluitar fins a les últimes conseqüències, fa 302 anys, i els diem que la seva lluita no va ser envà perquè ara seguim i seguirem tossudament alçats”, expressava la conductora de l’acte. Així, els veïns van escalfar motors de cara a la diada de l’11 de setembre que va omplir els carrers i places de Catalunya. La participació veïnal va significar un clam col·lectiu “d’una terra decidida a aconseguir el seu objectiu: la independència”, apuntava l’organització, que també va aprofitar per criticar a l’Ajuntament per no haver comptat amb la Coronela de Barcelona durant l’acompanyament a les autoritats municipals fins al monument de Rafael Casanova.

El manifest, va ser redactat i llegit per l’historiador, professor i col·laborador de diversos mitjans de comunicació, Dani Cortijo. Aquest va recordar diverses victòries com la batalla de Montjuïc de 1641, on diversos dels seus líders donen lloc a carrers propers del Poble-sec com el carrer Radas, Margarit o Cabanyes. Cortijo va nomenar diverses figures, com Pau Claris, Salvador Segui, Francesc Macià o Lluís Companys i fets destacats de la història com la vaga de la Canadenca que va servir per aconseguir la jornada de vuit hores. “Tots aquests són noms que mereixen ser recordar, però si analitzem la història, veurem que qui més ha fet per canviar-la i tirar endavant aquest país no té carrers dedicats, ni monuments, ni tan sols surten als llibres”, expressava Cortijo. L’historiador va demanar als veïns “posar-se mans a l’obra, sense més dilacions”, ja que “la república es defensa dia a dia, plantant cara”. L’acte va acabar amb una simbòlica cremada de Decrets de Nova Planta, crits d’independència i el cant dels Segadors.

Comments are closed.