ELS PARTITS POLÍTICS VALOREN ELS RESULTATS ALS DIFERENTS BARRIS DE SANTS-MONTJUÏC

Les eleccions generals de diumenge han acabat configurant un escenari molt semblant al del passat 20 de desembre. La coalició d’En Comú Podem s’imposa de nou a tots els barris del districte de Sants-Montjuïc amb el 29,73% dels vots emesos (24.389), situant-se gairebé 10 punts per sobre d’ERC, que obté el 19,28% (15.820), consolida la seva segona posició i fa pujar el sobiranisme al districte. Així, els republicans aconsegueixen els millors resultats de la història en unes eleccions generals, situant-se 2 punts per sobre de les obtingudes l’any passat, i 12 punts més que les de l’any 2011. El PSC, que fa cinc anys va guanyar al districte amb el 28,4%, continuen sense recuperar el lideratge i se situen com a tercera força amb un 15,23% dels sufragis (12.493).

El Partit Popular ha recuperat 851 votants, respecte a les últimes eleccions, i això li ha permès enfilar dues posicions respecte a les eleccions de l’any 2015, quedant com a quarta força. Els populars reben el suport del 12.91% (10.590), mentre que CDC es posiciona com a cinquena força, amb un 10,3% (8.526), perdent gairebé 1.800 paperetes de fa sis mesos. Ciutadans es manté a la cua, passa de cinquena a sisena posició, ja que perd gairebé 2 punts quedant-se en un 9,59% dels vots totals (7.865). El vot cap a altres formacions que no han obtingut representació parlamentaria, ha estat del 2,19%; el vot en blanc s’ha situat al 0,69% i s’han comptabilitzat 450 vots nuls.

Els veïns de Sants-Montjuïc s’han mobilitzat menys per exercir el seu dret a vot. L’abstenció en aquestes eleccions ha crescut gairebé 5 punts respecte al 20 de desembre. Així, la participació s’ha acabat situant en el 65,26% (82.493 persones), en canvi fa sis mesos va ser del 69,82%.

Els resultats barri a barri: En Comú Podem guanya a tots els barris de Sants-Montjuïc

Per barris, En Comú Podem s’ha posicionat com a partit més votat als vuit barris de Sants-Montjuïc. A la Marina del Prat Vermell i al Poble-sec és on la coalició de Xavier Domènech ha obtingut millor resultat, rondant el 35% dels vots emesos. Els republicans han estat segona força a tots els barris, excepte a la Marina on han estat cinquena. ERC ha obtingut molt bons resultats al barri de Sants, on només s’ha quedat a gairebé tres punts d’En Comú Podem, amb un 23,9% dels vots.

Els populars han rebut major suport a la Marina de Port on amb un 15,7% han estat tercera força. A la resta s’ha posicionat com a quart partit més votat, entre un 12 i 15%, excepte a Hostafrancs i Sants on ha obtingut menys d’un 12%, quedant com a cinquena força política. Els socialistes obtenen els seus millors resultats a la Marina, on amb un 21% han estat la segona força més votada. A la resta de barris han obtingut el tercer lloc, en canvi a Sants, amb gairebé un 12% dels sufragis, s’han situat com a quarta força.

Pel que fa Convergència Democràtica de Catalunya, al barri de Sants és on ha resultat més recolzada, quedant com a tercer partit més votat amb un 14,8%. A Hostafrancs ha passat a ser la quarta força; al Poble-sec i a la Bordeta el cinquè, i a la Marina, Font de la Guatlla i Sants-Badal han estat el partit amb representació parlamentària menys votat. Finalment, Ciutadans també ha resultat la força menys votada al Poble-sec, Hostafrancs, la Bordeta i Sants. En canvi, el partit liderat per Albert Rivera ha estat cinquena força a Font de la Guatlla i Sants Badal, quarta a la Marina de Port i tercera a la Marina del Prat Vermell.

El barri on més veïns han anat a votar ha estat a Sants (68,6%), en canvi a la Marina del Prat Vermell, tenint en compte que és un barri on 873 persones estaven cridades a les urnes, només ho han fet un 45,6%, sent el barri de Sants-Montjuïc amb major abstenció en aquestes eleccions.

partits polítics de Sants-Montjuïc reflexionen sobre els resultats obtinguts

L’endemà de conèixer els resultats, els consellers-portaveus de cadascun dels grups polítics amb representació parlamentària al Congrés, han valorat el nou escenari als nostres barris i en el conjunt de l’estat. Esther Pérez, consellera-portaveu del Districte de Sants-Montjuïc per Barcelona en Comú ha subratllat que el partit als nostres barris “es consolida i torna a guanyar per tercera vegada consecutiva”, i ha expressat tenir una “sensació agredolça” amb els resultats obtinguts a tot l’estat, “preteníem un canvi a l’estat, no entenem gaire que el PP hagi pujat tant”. Des d’ERC, el seu conseller-portaveu al Districte de Sants-Montjuïc, Jordi Fexas ha destacat la pujada d’Esquerra, “ens consolidem com a segona força, la valoració és interessant”. Davant el possible govern amb Mariano Rajoy al capdavant, Fexas ha expressat que “la clau la tindrà el PSOE”, i fent referència a En Comú Podem, Fexas ha opinat que “es fa difícil pensar que puguin articular cap alternativa en els quatre anys vinents”.

El PSC de Sants-Montjuïc “no esperaven aquests resultats ni al districte, ni a la ciutat, ni a l’estat”, ha explicat el seu conseller-portaveu, Albert Deusedes: “Que guanyi el PP i que a sobre hagi millorat el resultat és un autèntic desastre”. El conseller també ha criticat a Podem per desaprofitar l’oportunitat de crear un govern d’esquerres el passat abril. Des del grup del Partit Popular al Districte de Sants-Montjuïc, el seu conseller-portaveu José Antonio Calleja s’ha referit als resultats obtinguts als nostres barris: “És molt positiva, ja que hem invertit una tendència negativa, passant de ser una sisena força a ser una quarta”. En aquest sentit, i referint-se als resultats obtinguts en tot l’estat, Calleja ha qualificat d’una “victòria inapel·lable”, i creu que Rajoy té el dret a intentar formar “un govern de consens, ampli i de coalició amb els companys socialistes i la seva abstenció o incorporació en el govern”.

Per la seva banda, el conseller-portaveu de Convergència Democràtica de Catalunya, Sergi Sarri ha valorat els resultats de “molt dolents, ja que hem reculat respecte a les eleccions del desembre”. El convergent ha dit que ara cal aprofitar “la refundació del partit per repensar el discurs de cara a la ciutat per guanyar la confiança de la ciutadania”. Sarri ha assegurat que l’únic pacte vindrà amb “l’abstenció per un referèndum pactat o bloquejarem el Congrés per anar a unes terceres eleccions”. Finalment, des de Ciutadans, el seu conseller-portaveu al Districte de Sants-Montjuïc Ángel Lao ha opinat que “el vot s’ha polaritzat” i ha criticat la llei electoral, referint-se a “les vuit dècimes percentuals de vot que ens han fet perdre vuit escons”.

Comments are closed.