EL CANT DE LA SIBIL·LA ES RECUPERA A L’ESGLÉSIA DE SANTA MADRONA

El passat dijous 31 de desembre es va interpretar i cantar per primera vegada el “Cant de la Sibil·la” al Poble-sec, més concretament a l’església de Santa Madrona. “El Cant de la Sibil·la”, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2010, es un drama litúrgic i cant gregorià molt arrelat a l’edat mitjana i que el Concili de Trento va anar fent-lo desaparèixer.

La tradició profètica de les antigues sibil·les (endevinadora del món pagà) orientals, guiades sota la divina inspiració d’Apol·lo, es féu present en el món grec a l’entorn del segle IV aC; les fonts donen testimoni de la puixança d’aquesta tradició, fins la seva penetració en el si de la primitiva tradició cristiana.

Al segle XII l’escenificació que es feia dins l’ofici de matines de Nadal va menar la transformació dels versos en una obra independent que va assolí gran popularitat dins dels Països Catalans, avalada per les diferents versions dels versos de la Sibil·la que han perviscut en llengües catalanitzades a partir del segle XIII. A principis del segle XV, la tradició de cantar versos en llengua catalana durant la nit de Nadal estava arrelada a les parròquies de les nostres viles.

La recuperació moderna del Cant de la Sibil·la a Catalunya cal atribuir-la a mossèn Josep Cucurull, rector de Santa Maria del Mar; actualment hi ha moltes parròquies arreu que estan recuperant aquesta tradició a la que s’hi afegeix l’església de Santa Madrona.

El Cant de la Sibil·la per a veu, cor i orgue fou interpretada per la mezzosoprano Bibiana Goday (Sibil·la) acompanyada a l’orgue per Héctor de Buen i pel Cor Cantaires amics del Poble-sec, format per cantaires de diversos cors del barri, sota la direcció musical d’Alexandrina Polo.

Amb l’assistència de més d’un centenar de persones i l’èxit obtingut entre el públic va quedar palès que aquesta experiència es repetirà l’any vinent en el mateix escenari de l’església de Santa Madrona.

Comments are closed.