Daily Archives: 6 de juliol de 2020

DE LA FESTA MAJOR A LA FESTA MENOR

La crisi sanitària desfermada pel coronavirus ha generat múltiples conseqüències i afectacions, i una d’elles és l’impacte en les festes majors dels barris de la nostra ciutat. Barcelona té una forta estructura veïnal, articulada de cap a cap dels seus 73 barris, i a gran part d’ells se celebren cada any les festes majors. Són les entitats, associacions i grups de veïns que al llarg dels anys han anat creant una nodrida xarxa de comissions de festa major, que donen cohesió, lleure i esbarjo a la població de carrers i barris. Són estructures sorgides de la iniciativa popular, el que s’anomena nascudes “des de baix” o “des de la base” social.

L’aparició del coronavirus ha sacsejat no sols la societat en general sinó també les seves estructures, entre les quals, les organitzacions de festa major. A Barcelona s’organitzen festes majors durant tot l’any; però la major part es concentra en els mesos d’estiu. I quina és la situació actual? Hem travessat un període de desorientació davant una pandèmia per a la qual no estàvem preparats. Les orientacions sanitàries i de l’administració municipal han estat erràtiques, variables d’un dia per l‘altre, en ocasions confusionàries.

Després dels mesos de paràlisi iniciats el 13 de març amb el confinament, estem sortint cap a la dita “nova normalitat”, ja que l’amenaça continua latent. El panorama que ens trobem a Barcelona és divers. Hi ha les comissions de festa major que han suspès enguany tota mena d’activitat, les que les han ajornat fins a la tardor amb l’esperança que la situació estigui més aclarida, les que han decidit tirar endavant ajustant-se a les canviants normatives sanitàries i administratives i les que estan rumiant què fer. Ara bé, existeix una base comuna que és la consciència del fet que no es poden fer festes majors com sempre. Com a màxim es pot aspirar a fer-ne un succedani.

Les comissions de festa major que preparen actes festius i de lleure han de fer front a tota mena de retallades. Menys dies de festa, concentrats en molts casos en un sol cap de setmana, menys subvencions en diversos districtes, menys actes programats, horaris restringits, és a dir, menys hores de festa, menys o cap concert musical i dubtes sobre si es pot dispensar menjar i begudes. És clar que no seran les festes majors de sempre, les que coneixem, les que volem, les que fem i organitzem cada any. Per això enguany és incorrecte parlar de festes majors hauríem d’adaptar també el llenguatge i reconèixer que els qui s’atreveixin faran festes menors.

Antoni Reig, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec

BONA VOLUNTAT EN ACCIÓ DUPLICA ELS LOTS DE MENJAR REPARTITS DURANT LA PANDÈMIA

Bona Voluntat duplica els lots de menjar repartits durant la pandèmia

Han fet front a l’augment de feina gràcies a les donacions i els voluntaris i ara demanen que aquesta tendència no es perdi durant l’estiu.

L’entitat Bona Voluntat en Acció fa més de 20 anys que treballa repartint aliments i acompanyant i assessorant persones en risc d’exclusió social del Poble-sec. La crisi del coronavirus els ha obligat a reforçar el repartiment de lots de menjar, ja que s’ha duplicat el nombre de persones que necessiten cistella: de 160 famílies, s’ha passat a donar servei a més de 300.

S’ha pogut fer front a l’augment de la feina gràcies, en part, a les donacions i el suport logístic de les entitats del barri. La Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, per exemple, ha posat en marxa la campanya “El Poble-sec amb Bona Voluntat” per ajudar en la distribució dels lots i la recepció d’aliments en diferents punts del barri. Però també altres associacions, com els castellers o les parròquies del barri, han sumat esforços per poder repartir les cistelles entre els que més ho necessiten.

Necessiten voluntaris i donacions de cara a l’estiu

Durant les setmanes més dures de la pandèmia, no han faltat els voluntaris, les donacions, ni les aportacions econòmiques: només el servei de repartiment d’aliments ha disposat d’una cinquantena de persones voluntàries. Tot i això, la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec tem que aquesta tendència es trenqui de cara a l’estiu, ja que la necessitat continuarà sent-hi. I més ara que han deixat de servir àpats calents, com moltes altres entitats de la ciutat, i molts dels beneficiaris passaran a rebre la cistella setmanal.

Canvi en el perfil d’usuaris

La coordinadora de l’entitat Bona Voluntat en Acció, Mercè Amat, reconeix que durant les setmanes de la pandèmia ha canviat el perfil dels usuaris. “Ha vingut molta més gent amb papers, molta gent que s’ha vist afectada per un ERTO i que ha necessitat rebre menjar per un temps concret”, conclou Amat.