Monthly Archives: juny 2020

BONA VOLUNTAT EN ACCIÓ – MEMÒRIA 2019

MEMÒRIA ACTIVITATS BONA VOLUNTAT EN ACCIÓ 2019

Benvolgudes i benvolguts,

Us adjuntem la memòria d’activitats de Bona Voluntat en Acció de l’any 2019.

Com cada any hem seguit treballant per donar resposta a les necessitats del barri del Poble-sec i rodalies.

Aquest any 2019 hem atès a 688 persones en primera Acollida. D’elles, 425 han iniciat un Pla de Treball amb nosaltres, els quals han beneficiat a 1.026 persones.

Hem augmentat el nombre de persones beneficiàries del Servei d’Alimentació a 892 persones (de les quals 274 menors d’edat), així com en el total de Kg entregats a 81.757Kg.

Hem atès a 259 persones al Taller Laboral i 316 persones han trobat feina gràcies al Servei d’Intermediació i Prospecció Laboral.

El nombre de voluntaris regulars ha estat de 91 al llarg de l’any, sent la seva feina importantíssima pel desenvolupament del projecte de l’entitat, com també ha estat primordial l’obtenció de recursos econòmics, principalment per part de ciutadans, empreses i administracions que, amb el seu suport, han possibilitat el creixement del projecte fins a l’estadi actual.

EL POBLE-SEC MÉS SOLIDARI

La Coordinadora d’Entitats del Poble-sec ha posat en marxa dues campanyes solidàries d’urgència en
resposta a la greu situació generada per la crisi social de la COVID-19

Amb el lema, Fem Barri, Fem Pinya! la Coordinadora, les Parròquies del barri i Castellers del Poble-sec ens hem unit per una causa comuna: recaptar aliments, material escolar, productes d’higiene personal i de la llar per als veïns i veïnes més afectats per les conseqüències de la pandèmia.

El Poble-sec amb Bona Voluntat en Acció Bona Voluntat en Acció és una entitat molt implicada en l’atenció bàsica a persones en risc d’exclusió al barri del Poble-sec. Des de fa anys, el dijous és el dia que es reparteixen lots d’alimentació i altres productes essencials. Amb l’esclat de la crisi sociosanitària actual les demandes d’aquests productes han augmentat i la previsió és que aquesta tendència continuï a l’alça. Més de 270 famílies recorren a aquest suport.

Per aquest motiu les campanyes tenen com a objectiu reforçar l’actuació de Bona Voluntat en Acció i fer-ho en xarxa, amb altres associacions i entitats del barri.

Els productes que més es necessiten són:
ALIMENTACIÓ BÀSICA
• Productes envasats, en conserva i enllaunats • Productes secs: pasta, arròs, llegums, galetes • Brics de llet, brou, sucs • Productes per a la petita infància HIGIENE BÀSICA
• Sabó i xampú • Higiene femenina • Bolquers
NETEJA DE LA LLAR
• Lleixiu • Detergent vaixella
• Detergent per a la roba

A la campanya s’hi han sumat comerços del barri, als quals agraïm el gest: Rostisseria Bon Profit, Farmàcia Calsina, Supermercat Consum, Supermercat Jespac i Drogueria – Perfumeria Josep Maria Campanera. També, empreses del sector com Nivea, Laboratorios Ordesa i Byly hi estan col·laborant aportant donacions de productes d’higiene bàsica.

El Poble-sec amb els infants
Més enllà dels productes bàsics, molts infants del barri necessiten material escolar per seguir el curs amb garanties. Aquesta és una iniciativa impulsada des de la Xarxa de Suport Mutu, a la qual les entitats del barri (la Coordinadora, BVA, Parròquies i Castellers del Poble-sec ens hem adherit). Les donacions rebudes han estat, principalment, dels veïns i veïnes del barri que s’han acostat als diferents punts de recapte:

• Bona Voluntat en Acció, passeig de Montjuïc, 70, dilluns de 16 h a 19h i dijous de 9 h a 19 h
• Parròquia de Santa Madrona, carrer Tapioles, 10, cada dimarts de 18h a 20 h
• Parròquia de Lurdes: carrer de la Mare de Déu del Remei, 38, cada dimecres de 10 h a 12 h
• Castellers del Poble-sec: carrer Blesa, 7, cada divendres de 19 h a 21h

Fruït d’aquesta crida s’han elaborat 109 lots que han anat destinats a les famílies de l’Espai de la Infància de la Coordinadora i del Centre Socioeducatiu Poble-sec de la Fundació Pere Tarrés, principalment. En tots els casos es tracta de famílies que presenten una especial vulnerabilitat
social. Cal destacar que la campanya de recapte i donació de material escolar complementa les donacions que des del Districte de Sants-Montjuïc (Ajuntament de Barcelona) s’estan fent per a les famílies directament des dels centres educatius. Esperem comptar, en els propers dies, amb més donacions, tant de persones particulars, com d’empreses i d’altres institucions que s’hi vulguin sumar.

Els materials que més es necessiten són:
• Llibretes grans i petites
• Folis
• Llapis i retoladors de colors

Volem agrair a tothom la seva aportació i el suport mostrat als veïns i veïnes dels Poble-sec més afectats per aquesta gran crisi humanitària generada per la pandèmia de la COVID-19.

Com col·laborar-hi:
• Anant directament a qualsevol dels 4 punts de recapte habilitats
• Fent donacions econòmiques en el número de compte corrent ES03 2100 0929 4802 0003 4203
Titular: Coordinadora d’Entitats del Poble Sec, Concepte: Suport Aliments o Material Escolar

JUNTES ENS EN SORTIREM!

La Coordinadora, Poble-sec
Barcelona, 28 de maig de 2020

MIRADES DEL CONFINAMENT

Benvolgudes i benvolguts,

La Junta d’Òmnium Sants-Montjuïc vol fer-vos arribar aquest projecte que impulsa Òmnium Cultural amb la col·laboració del Festival Cruïlla i l’artista internacional, Joan Fontcuberta.

Mirades des del confinament és un homenatge a la solidaritat col·lectiva vinculat a la situació derivada de la Covid-19. És un projecte artístic participatiu dirigit per Joan Fontcuberta, que recollirà fotografies de tothom qui hi vulgui contribuir per formar un gran mosaic destinat a perviure com a testimoni de l’actual experiència de neguit i incertesa.

Us animem a participar en el #ElGranMosaic i penjar la foto tant a la pàgina web com a les xarxes socials.

Moltes gràcies! Salutacions cordials,

Òmnium Sants-Montjuïc
Òmnium Cultural

PLA D’ACOLLIDA POBLE-SEC PER A TOTHOM – VÍDEO

Els grups de formació Sec-tor Jove del Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom en elaborat un vídeo que recull les activitats del curs 2019-20, que ara acaba. Ens expliquen tant les activitats normals presencials com les que s’han continuat fent des de la distància, per mitjans informàtics, en el període de confinament.

Les podeu veure al vincle de Facebook adjunt.

VOLEM CONSERVAR L’ESPERIT DE LA FLAMA

Volem conservar l’esperit de la Flama i de la festa i per quest motiu hem preparat La Flama confinada, dimarts 23 de juny a les 22 h

Benvolgudes associacions i entitats de la Coordinadora,

La Flama del Canigó s’escampa un dia a l’any des del cor dels Pirineus arreu dels Països Catalans, és el símbol de la seva unitat i l’encesa de la foguera és el punt de sortida de la celebració de la nit més curta de l’any.

L’acte posa de manifest la perseverança en la conservació de la llengua catalana.

Des de fa molts anys el Poble-sec participa d’aquesta tradicional festa catalana: rebuda de la Flama a la plaça del Molino, passejada pels carrers i places del barri, encesa simbòlica de la foguera a la plaça del Sortidor, lectura del Missatge, ballada de sardanes, i per acabar coca i vi.

Enguany, però, donades les circumstàncies, serà diferent.

Volem conservar l’esperit de la Flama i de la festa i per quest motiu hem preparat La Flama confinada, dimarts 23 de juny a les 22 h

  • Crida a l’encesa d’espelmes, fanalets, llanternes, etc. al balcó o finestra de tots els veïns i
    veïnes del barri.
  • Utilitzar tothom el hashtag #FlamaCanigo20.
  • Lectura en veu alta del missatge de la Flama, que porta per títol, “Enguany encenc la Flama per
    tu”, amb l’objectiu de recordar a tots els morts durant la pandèmia i homenatjar aquells que s’han
    mobilitzat, fent una xarxa de solidaritat.

Des de la Coordinadora d’Entitats del Poble sec us desitgem una bona nit de Sant Joan i que l’any vinent poguem retrobar-nos a la plaça del Sortidor, sardanistes, ciclistes, runners, basquetistes, excursionistes, la penya, etc, si pot ser amb sopar de veïns i veïnes, millor.

CONSELL D’ASSOCIACIONS DE BARCELONA – ENQUESTA SOBRE EL CONFINAMENT COVID19

NOTA DE PREMSA – 4/6/20

El confinament ha obligat al 70% de les entitats de Barcelona a aturar o reduir substancialment l’acció social, cultural, educativa i democràtica que realitzen a la ciutat.

Segons l’enquesta sobre l’impacte del COVID19 en el teixit no lucratiu de BCN, elaborada entre el 9 d’abril i el 3 de maig per Torre Jussana, la majoria de les 5400 entitats de la ciutat han hagut de deixar de realitzar tota o bona part de la seva tasca. Una xifra que posa de manifest la importància de mesures per recuperar l’acció associativa a la ciutat.

La crisi sanitària causada pel COVID i el confinament que se n’ha derivat ha tingut un impacte molt important en les entitats no lucratives de Barcelona i en la important acció que realitza a la ciutat en tots els àmbits. Un 70% d’aquestes organitzacions (a Barcelona n’hi ha 5377 registrades) han hagut d’aturar la seva activitat (32%) o l’han hagut de reduir substancialment (38%). En canvi, només prop d’un 13% ha vist la seva tasca incrementada.

És la principal conclusió que s’extreu de la primera onada de resultats de l’enquestasobre l’impacte de la crisi de la COVID 19 en les entitats no lucratives deBarcelona, elaborada per Torre Jussana. Posa de manifest la necessitat de donar suport a aquest sector i recuperar el més aviat possible la seva important acció social, cultural, ambiental, educativa i democràtica que realitza.

De l’estudi també se’n deriva que les entitats composades totalment per persones voluntàries i aquelles que han hagut d’acomiadar a tota la plantilla mitjançant ERTOs, són les que més han paralitzat o reduït la seva activitat.

En l’informe de la primera onada de resultats de l’enquesta també s’han analitzat les necessitats i les preocupacions de les entitats sense ànim de lucre, amb l’objectiu de poder generar accions i recursos encaminats a donar-hi resposta.

Pel que fa a les preocupacions, destaca la reducció del nivell d’ingressos propis, com mantenir l’acció de l’associació des de la distància i el desconeixement de l’estat dels processos de les subvencions a les quals s’han presentat les entitats.

Pel que fa a les necessitats, les organitzacions han destacat la necessitat de disposar d’informació que permeti planificar les accions futures de l’entitat, tant pel que fa a com es podrà realitzar la seva activitat presencial (ús de l’espai públic, actes amb presència de públic, etc…) com pel que fa a informació sobre els recursos que permeten desenvolupar la seva activitat (terminis de les subvencions, futur dels contractes públics, etc…)

L’enquesta va ser realitzada entre el 9 d’abril i el 3 de maig a través d’un formulari online. Es van obtenir 813 respostes vàlides d’un univers de 5377 entitats registrades a Barcelona, fet que dona un marge d’error de només el ±3,16% i un 95% de confiança.

Consulteu l’informe complet de la primera onada de resultats.

Per a més informació:
Consell d’Associacions de Barcelona
Av. Cardenal Vidal i Barraquer, 30 08035 Barcelona
Tel. 93256 40 85
comunicacio@cab.cat – www.cab.cat

EL BARRI AMB LA SEVA GENT

Al voltant de 60 persones grans participen en els programes de voluntariat amb gent gran de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec: Acompanyament a la Gent Gran i Baixem al Carrer. Són persones que es troben soles, o bé persones que no poden sortir de casa seva sense l’ajuda de voluntaris o voluntàries o fins i tot de professionals i una cadira pujaescales mecanitzada.

A causa de la crisi de la COVID-19, les visites i sortides setmanals s’han substituït per trucades d’acompanyament i suport. Unes 40 per- sones voluntàries fan trucades per conversar amb les persones grans, les acompanyen durant aquest confinament i, en alguns casos, també les ajuden a fer encàrrecs i compres. Les trucades serveixen per fer un seguiment de la situació de cada persona, i si és necessari coordinar-se amb altres serveis, per exemple, encasos d’emergència social.

Cap persona gran sense rosa de Sant Jordi
Hem intentat que les persones grans tinguin un confinament actiu, per això els hem proporcionat
exercicis per fer a casa i materials per cosir. Gràcies a les persones grans cosidores hem pogut celebrar un Sant Jordi diferent, però molt especial, en el qual hem fet una paradeta virtual, amb roses
de tela i altres creacions de les cosidores. A més, amb l’ajuda del voluntariat, hem repartit unes 50
roses i mascaretes de tela, fetes també per les persones grans a casa seva. Finalment, doncs, entre totes i tots hem aconseguit que cap persona gran es quedés sense rosa de Sant Jordi.

Hem comprovat com la família, el veïnat, les entitats, les parròquies i els serveis s’han bolcat amb
la gent gran de la seva escala, del seu carrer, del seu barri, teixint una xarxa de suport tan necessària en aquests moments, i hem de seguir estant al cas, ara més que mai, amb la gent gran.

Pel que fa a la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i als seus programes de gent gran, seguim
atenent de manera virtual les per- sones que en formen part i preparant la desescalada d’una manera
segura per a totes i tots. Volem que les persones grans del barri se sentin ben ateses i escoltades durant aquests moments tan incerts i canviants.

Finalment, volem recordar que aquesta pandèmia ens ha arrabassat dues persones importants dels nostres programes. Des d’aquí enviem una abraçada molt gran a les seves famílies i demanem seny i responsabilitat a totes i a tots per tal que els moments tan durs que hem hagut de viure no es tornin a repetir.

Acompanyament a la Gent Gran i Baixem al Carrer Coordinadora d’Entitats del Poble-sec
Poble-sec, Barcelona, 3 de juny de 2020

EL MUSEU OLÍMPIC REOBRE EL DIA 9 DE JUNY

El 9 de juny el Museu Olímpic obre les seves portes al públic

Des del Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch ens complau anunciar la nostra reobertura dimarts que ve 9 de juny amb l’exposició permanent i l’exposició temporal “Olímpics”.

Fins al 12 de juliol tots els nostres visitants podran gaudir d’un 2×1 en l’entrada individual d’adult o infantil (venda exclusiva en taquilla – no acumulables a altres ofertes). Aquelles persones que presentin el carnet de sanitari tindran l’accés gratuït a les nostres instal·lacions.

Estarem encantats d’atendre-us en horari de dimarts a dissabte de 10 a 18.00 h i, diumenges i festius de 10 a 14.30 h.

S’informa que l’espai de Dinàmiques de l’Esport romandrà tancat fins a nou avís.

Per a visites de grups escolars/casals us podeu posar en contacte amb reserves@fbolimpica.es.

Us hi esperem!

Per a visitar les nostres instal·lacions:

Obligatori
· Accés d’un en un o en unitats familiars.
· Manteniment de distàncies de seguretat d’1 a 2 metres.
· Ús de mascareta.
· L’ús de les escales.

Es recomana
· El pagament amb targeta.
· Evitar tocar-se la cara, ulls, nas i boca.
· Desinfectar-se les mans una vegada tocada les pantalles.

XARXA DE SOLIDARITAT DEL POBLE-SEC

XARXA DE SOLIDARITAT AL POBLE-SEC

Davant la greu situació econòmica de moltes famílies, tenim 4 punts al Poble-sec de recollida d’Aliments, Productes d’higiene i Material escolar. A través de Bona Voluntat en Acció i altres entitats socials serà distribuït a qui ho demani a través dels protocols establerts.

-Dilluns 16h-19h, BVA, Pg Montjuïc 70
-Dimarts 18h-20h, Sta Madrona, Tapioles 10
-Dimecres 10h-12h, Lurdes, MD Remei 38
-Dijous 9h-19h, BVA, Pg Montjuïc 70
-Divendres 19h-21h, Castellers, Blesa 7

També podeu fer la vostra aportació al compte de Coordinadora d’Entitats: ES03 2100 0929 4802 0003 4203
o al de Càritas Poble-sec: ES47 2100 3153 5622 0031 9063

Que en aquests moments no manqui la nostra solidaritat!

EL POBLE-SEC, AMB BONA VOLUNTAT EN ACCIÓ I ELS INFANTS

El Poble-sec amb BONA VOLUNTAT i els INFANTS! Campanya de recapte d’aliments bàsics i d’higiene

Des de la Coordinadora d’entitats del Poble-sec i els seus projectes socials hem decidit fer un pas endavant davant la greu crisis social i econòmica que estan patint moltes famílies al barri.

En aquest sentit ja des de fa setmanes treballem per a reforçar amb material d’higiene les cistelles alimentaries que s’estan repartint des dels diferents punts al barri. La campanya “Bombolles per a Tothom” ha comptat amb el suport d’empreses del sector i de supermercats del barri.

Preveient que la situació no canviarà i anirà a pitjor; ara més que mai les entitats hem de fer pinya i fer xarxa.

Des de Bona Voluntat en Acció
https://bonavoluntatenaccio.wordpress.com/author/bonavoluntatenaccio/ continuen amb la seva encomiable tasca de suport a les famílies repartint lots cada dijous, havent ampliat en escreix el nombre de persones ateses.

Volem doncs, fer-los costat, habilitant nous punts de recollida.

Algunes entitats o espais com els Castellers del Poble-sec i les Parròquies del barri ja s’hi han sumat convertint-se en nous punts de recollida de productes bàsics d’alimentació, higiene i material escolar.

Des de Coordinadora d’entitats del Poble-sec posem al servei de la campanya el número de compte de l’entitat per donacions econòmiques per a poder adquirir els productes necessaris i evitar, d’aquesta manera, possibles desplaçaments cap als punts de recollida.

Si des de la vostra entitat creieu que podeu participar-hi o oferir quelcom com ara:
– Donacions
– Voluntariat
– Cessió d’espais
– Difusió campanya

des de la Coordinadora d’entitats del Poblesec, ens oferim a gestionar-ho.

S’impulsarà també el distintiu “Entitat amiga” o “Establiment amic” per agrair públicament la participació a la campanya.

Moltes gràcies i molta força associativa i veïnal!

Teia Goñi
Pla d’Acollida Poble-sec per a tothom
Coordinadora d’Entitats del Poble-sec
CASAL CONCÒRDIA – C/Concòrdia 33-35 bxs.
93.324.85.38 – 632 86 34 55