Daily Archives: 29 de maig de 2020

EXPOSICIÓ VIRTUAL “CIÈNCIA I CONEIXEMENT: EL TERRITORI DES DE L’ESPAI”

Exposició virtual “Ciència i coneixement: el territori des de l’espai”

Del 25 de maig al 31 de desembre de 2020

En el marc de la IV Setmana dels Geoparcs Europeus ( EGNWeek2020, 24 de maig – 7 de juny de 2020) i amb motiu de l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) col·labora amb les activitats promogudes pel Geoparc Orígens amb la presentació de l’exposició “Ciència i coneixement: el territori des de l’espai”.

Els sistemes d’observació de la Terra ofereixen una visió sinòptica i privilegiada del territori. Aquest avantatge que ens ofereix una plataforma (aèria) a una certa altura, ha estat explotat des de fa més d’un segle. Relativament recent, però, és la utilització dels sistemes de satèl·lit. Avui en dia, el ventall de resolucions espectrals, espacials i temporals que ens ofereixen les plataformes d’observació de la Terra representen una equació d’ús i d’aplicabilitat que va des dels sistemes òptics, tèrmics o actius, com els sistemes de radar, que ens permeten una millor aproximació a la gestió dels recursos hídrics, els impactes, les afectacions i els canvis de les masses forestals, el millor coneixement de l’estat dels conreus per un ús més sostenible dels fertilitzants, la idoneïtat en la instal·lació d’energies renovables o la distribució de la vulnerabilitat a les onades de calor en són exemples de les potencialitats en sectors tant diversos com l’agricultura, el medi ambient, l’energia o el canvi climàtic.

L’exposició virtual que us presentem és una proposta de viatge a través de patrons, formes, colors i textures de com a l’ICGC es processen les dades de satèl·lit o les capturades pels sensors embarcats en els avions de l’ICGC, per ser transformades en informació i coneixement, actius clau en les eines de decisió i polítiques que han de permetre un desenvolupament més sostenible.

CAP NEN SENSE ORDINADOR: OBJECTIU VEÏNAL AL POBLE-SEC

Cap nen o nena sense ordinador. Aquest és un dels grans objectius de la Xarxa de Suport del Poble-sec, que des de fa unes setmanes impulsa una campanya de donacions de dispositius electrònics (portàtils, pantalles, auriculars, impressores…) que està funcionant a molt bon ritme.

I és que el tancament de les escoles a causa de la pandèmia del coronavirus fa més evident que mai la situació d’aquells alumnes que pateixen la bretxa digital. “De la bretxa digital se’n parla des de fa molt de temps però aquests dies el problema és més vigent que mai”, afirma la Sara, una de les integrants de la xarxa. Aquesta voluntària explica que calculen que la setmana que ve ja hauran aconseguit entregar al voltant de 90 dispositius a les escoles del barri, que són les encarregades de rebre el material i posteriorment distribuir-lo als alumnes que ho necessiten. Abans d’arribar a les escoles, un grup de voluntaris de la xarxa neteja els aparells i els reinstal·la.

PROJECTE A LLARG TERMINI
Des de la Xarxa de Suport tenen la intenció d’allargar aquesta campanya més enllà del mes de juny. “Creiem que és un projecte amb visió de futur i que al setembre pot continuar”, explica la Sara. Un altre dels objectius és fer créixer la campanya perquè arribi més enllà del Poble-sec establint una coordinació amb les xarxes de suport d’altres barris.

La campanya, doncs, ha fet que des de la Xarxa de Suport del Poble-sec hagin pogut comprovar aquests dies la quantitat de nens i nenes del barri que necessiten ordinadors per poder seguir amb les classes escolars. “Hi ha uns 360 alumnes en edat escolar, que representen el 30% dels nens del barri, que no tenien el material necessari”, explica la Sara.

Per últim, des de la xarxa veïnal també alerten que hi ha una cinquantena de nens que no tenen connexió a internet a casa seva, cosa que dificulta molt més la seva capacitat de poder seguir l’escola a distància. “També estem treballant per mirar de trobar una solució per aquests casos”, conclouen des de la Xarxa de Suport.