Estem arribant a la Pentecosta, conclusió del temps de Pasqua; també el passat cap de setmana es va acabar el mes de Ramadà. El Grup Interreligiós del Raval de Barcelona ens ofereix una festa compartida a través del següent vídeo
calendari
Estem arribant a la Pentecosta, conclusió del temps de Pasqua; també el passat cap de setmana es va acabar el mes de Ramadà. El Grup Interreligiós del Raval de Barcelona ens ofereix una festa compartida a través del següent vídeo
Posted in Notícies
ACABEM ELS MENÚS DEL MERCAT DE LES FLORS EL 3 DE JUNY
Després de més de 10 setmanes en què el Mercat de les Flors ha ofert els MENÚS COREOGRÀFICS, on es podien trobar espectacles sencers, retrats de coreògrafs i propostes per a tota la família, acabem aquesta iniciativa el proper 3 de juny. I ho fem amb dues peces que no havíem posat fins ara: Kokoro, de la coreògrafa catalana Lali Ayguadé, i Torus, de la companyia Humanhood, que es va poder veure al Grec de l’any passat.
Els propers menús són:
28, 29, 30 i 31 de maig
Menú 22
LALI AYGUADÉ: Kokoro + Retrat coreogràfic HOFESH SHECHTER
Menú familiar: Bleu, de TPO
1, 2 i 3 de juny
Menú 23
HUMANHOOD: Torus + Retrat coreogràfic d’ANDRÉS CORCHERO
Menú familiar: Back Àbac, d’Àngels Margarit / Cia Mudances + Retrat coreogràfic d’Àngels Margarit
KOKORO, de Lali Auguadé, es va poder veure el mes de gener de 2016. Coproduïda pel Mercat, la peça estav interpretada per 4 ballarins en busca de la seva identitat.
Lali Ayguadé és una de les nostres ballarines més internacionals, amb una important carrera internacional que la va dur a ballar a les companyies dels prestigiosos Akram Khan i Hofesh Schechter, entre d’altres. Fa uns anys va tornar a Barcelona per també emprendre la seva carrera com a coreògrafa.
TORUS, de Humanhood, es va presentar al festival Grec de 2019. El treball d’aquesta companyia, establerta entre Birminghan i Barcelona, deriva de la seva fascinació per les complexitats de la física occidental i el misticisme oriental.
Posted in Notícies
Exposició virtual “Ciència i coneixement: el territori des de l’espai”
Del 25 de maig al 31 de desembre de 2020
En el marc de la IV Setmana dels Geoparcs Europeus ( EGNWeek2020, 24 de maig – 7 de juny de 2020) i amb motiu de l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) col·labora amb les activitats promogudes pel Geoparc Orígens amb la presentació de l’exposició “Ciència i coneixement: el territori des de l’espai”.
Els sistemes d’observació de la Terra ofereixen una visió sinòptica i privilegiada del territori. Aquest avantatge que ens ofereix una plataforma (aèria) a una certa altura, ha estat explotat des de fa més d’un segle. Relativament recent, però, és la utilització dels sistemes de satèl·lit. Avui en dia, el ventall de resolucions espectrals, espacials i temporals que ens ofereixen les plataformes d’observació de la Terra representen una equació d’ús i d’aplicabilitat que va des dels sistemes òptics, tèrmics o actius, com els sistemes de radar, que ens permeten una millor aproximació a la gestió dels recursos hídrics, els impactes, les afectacions i els canvis de les masses forestals, el millor coneixement de l’estat dels conreus per un ús més sostenible dels fertilitzants, la idoneïtat en la instal·lació d’energies renovables o la distribució de la vulnerabilitat a les onades de calor en són exemples de les potencialitats en sectors tant diversos com l’agricultura, el medi ambient, l’energia o el canvi climàtic.
L’exposició virtual que us presentem és una proposta de viatge a través de patrons, formes, colors i textures de com a l’ICGC es processen les dades de satèl·lit o les capturades pels sensors embarcats en els avions de l’ICGC, per ser transformades en informació i coneixement, actius clau en les eines de decisió i polítiques que han de permetre un desenvolupament més sostenible.
Posted in Notícies
Cap nen o nena sense ordinador. Aquest és un dels grans objectius de la Xarxa de Suport del Poble-sec, que des de fa unes setmanes impulsa una campanya de donacions de dispositius electrònics (portàtils, pantalles, auriculars, impressores…) que està funcionant a molt bon ritme.
I és que el tancament de les escoles a causa de la pandèmia del coronavirus fa més evident que mai la situació d’aquells alumnes que pateixen la bretxa digital. “De la bretxa digital se’n parla des de fa molt de temps però aquests dies el problema és més vigent que mai”, afirma la Sara, una de les integrants de la xarxa. Aquesta voluntària explica que calculen que la setmana que ve ja hauran aconseguit entregar al voltant de 90 dispositius a les escoles del barri, que són les encarregades de rebre el material i posteriorment distribuir-lo als alumnes que ho necessiten. Abans d’arribar a les escoles, un grup de voluntaris de la xarxa neteja els aparells i els reinstal·la.
PROJECTE A LLARG TERMINI
Des de la Xarxa de Suport tenen la intenció d’allargar aquesta campanya més enllà del mes de juny. “Creiem que és un projecte amb visió de futur i que al setembre pot continuar”, explica la Sara. Un altre dels objectius és fer créixer la campanya perquè arribi més enllà del Poble-sec establint una coordinació amb les xarxes de suport d’altres barris.
La campanya, doncs, ha fet que des de la Xarxa de Suport del Poble-sec hagin pogut comprovar aquests dies la quantitat de nens i nenes del barri que necessiten ordinadors per poder seguir amb les classes escolars. “Hi ha uns 360 alumnes en edat escolar, que representen el 30% dels nens del barri, que no tenien el material necessari”, explica la Sara.
Per últim, des de la xarxa veïnal també alerten que hi ha una cinquantena de nens que no tenen connexió a internet a casa seva, cosa que dificulta molt més la seva capacitat de poder seguir l’escola a distància. “També estem treballant per mirar de trobar una solució per aquests casos”, conclouen des de la Xarxa de Suport.
Posted in Notícies
Biblioteca Poble-sec: informació pràctica i préstecs digitals
Informació pràctica:
* Els documents que tens en préstec pots conservar-los a casa fins que les biblioteques puguin reobrir. Les bústies de retorn de documents de totes les biblioteques resten tancades fins a nou avís.
* Ampliem el termini de retorn dels documents prestats fins al 21 d’abril (excepte en el cas d’aquells documents que ja estaven reclamats). Si reps algun avís de retorn de documents, no en facis cas durant aquest temps.
* Ampliem el termini per recollir els documents reservats fins a 30 dies.
Préstecs digitals:
Recorda que durant aquests dies, i com sempre, pots gaudir dels servei de préstec digital d’#eBibliohttps://www.facebook.com/hashtag/ebiblio?source=feed_text&epa=HASHTAG&__xts__%5B0%5D=68.ARC-fZVIBnXM7ojmsJ-rPQQ8VoLCzABHzxlFNvUZ-r7PG8ljLVdI9V2Lyh6vTJzCFhYqicARKMrw0DMJsgjhLyjhgdGBE0Ya_3cU7SgSnxhuEayKaF-2rVBa6vCvcHd9mkXwmJVn9I_B-i2Cg2GUCf17FPQ-gY1raFUvUtdSnRolZ91IOIeY_d0unpjaHYAPnvHm8ImLmOnkWdyidu-CEfAWGmciKGdzmCmaphyvlQaBlef87VJF-nHxI_gytZk9MOfKN3GbJFMjqP7U5zAZI5Go0j3NxYLNSCd0kzvxCk2ncOtnI5o7CoBICu0ftPG_6vfTySLMWj_IolWAK5TIkw&__tn__=%2ANK-R (llibres, revistes i pel·lícules), així com dels continguts digitals de la Biblioteca Virtual.https://bibliotecavirtual.diba.cat/ Troba més informació sobre eBiblio aquí: https://bit.ly/3beLPjt
Per a resolució de dubtes pots escriure a l’email de la biblioteca: b.barcelona.ps@diba.cat
També pots consultar les nostres webs i xarxes socials:
Biblioteques de Barcelona:https://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/
Facebook de Biblioteques de Barcelona: https://www.facebook.com/BibliotequesBCNhttps://www.facebook.com/BibliotequesBCN/
Facebook de la Biblioteca Poble-sec: https://www.facebook.com/bibfrancescboix/
Posted in Notícies
Des de l´Institut Docent i Recerca – Sant Pere Claver us convidem a participar en unes trobades virtuals per conversar amb experts sobre diferents temes d´actualitat en relació a la pandèmia a causa del COVID-19. L’objectiu és conèixer recursos i recomanacions que ens poden ajudar a afrontar situacions complexes a nivell personal, familiar i professional.
Us hi esperem!
Programa #Converses Virtuals
29 Abril
Viure i conviure amb adolescents en el confinament*
Jorge Tió. Psicòleg Clínic i Psicoterapeuta. Referent de l’Àrea d’Adolescència. Equip d’Atenció al Menor de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària
6 Maig
Elaborar dols en temps de confinament*
Glòria Mateu. Doctora en Psicologia, Psicoterapeuta individual i grupal
Centre de Salut Mental d’Adults Montjuïc (CSMAM) de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària
13 Maig
Atenció directa a persones tutelades en situació de confinament*
Esther Homedes (Referent de Tutela) i Jose Manuel Vara (Auxiliar de Tutela)
Fundació Tutelar Lluís Artigues
20 Maig
Viure i conviure amb infants en el confinament*
Carme Ríos (Psicòloga Clínica) i Encarna Sánchez (Psicòloga General Sanitària). Unitat de Psicoteràpia Psicoanalítica per Infants i Joves (UPPIJ) de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària
27 Maig
Com ens ha afectat la pandèmia? Com érem, com som*
Glòria Mateu. Doctora en Psicologia, Psicoterapeuta individual i grupal
Centre de Salut Mental d’Adults Montjuïc (CSMAM) de Sant Pere Claver-Fundació Sanitària
Podeu veure el programa complet i les inscripcions, si seguiu el vincle del web adjunt.
Posted in Notícies
Nova edició de TOT Dansa, especial confinament.
El Tinent d’alcalde Joan Subirats ha anunciat la mesura d’ampliar el programa TOT DANSA contractant més creadors i artistes, ampliant per a la propera temporada la xifra de processos dels 41 actual als 70 i la xifra de creadors de 40 a 100.
El Mercat de les Flors, l’Institut del Teatre i l’Institut Municipal d’Educació IMEB presenten la nova edició del programa educatiu TOT DANSA, en què participen 186 alumnes de 6 instituts de secundària i de 15 escoles de música, a més a més de 13 professors. Enguany aquesta nova edició, que ha estat dirigida pel coreògraf Mario G. Sáez, s’ha transformat de l’espectacle final que s’havia de presentar al Mercat de les Flors el 20 de maig en una creació en una creació en vídeo, que s’estrenarà online el proper dimecres 20 de maig a les 18h al canal del youtube del Mercat de les Flors.
Posted in Notícies
A causa de la situació d’alarma sanitària generada pel Covid19, us indiquem el web del CAP Les Hortes, per tal que estigueu informats de com modifica la seva activitat habitual.
CAP Les Hortes
Posted in Notícies
El ple del Districte de Sants-Montjuïc ha proposat l’atorgament aquest any de la Medalla d’Honor de Barcelona a la mestra i escriptora poblesequina Júlia Costa, a títol individual. Com a entitat de Sants-Montjuïc, la Medalla d’Honor de la ciutat es lliurarà a l’organitzadora durant més de 40 anys del Cros Popular de Sants.
El Cros Popular de Sants és una de les curses atlètiques més arrelades de la ciutat. Milers d’atletes de totes les edats han recorregut els carrers de Sants, Sants-Badal i Hostafrancs al llarg de les 41 edicions del Cros que s’han celebrat des de 1979. L’origen de la prova, però, el trobem molt abans: va ser l’any 1934 quan l’Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant decidí crear una prova atlètica: el Gran Premi de Sants, del qual només es van celebrar dues edicions abans de la guerra i la dictadura franquista. La cursa va renéixer el 1979 i l’organització es va consolidar el 1986 amb la creació del Club Camins Esportius de Sants. Deu anys després, el Cros va adoptar el nom de Memorial Eugeni Giralt, reconeixent la feina feta per un dels activistes santsencs que van contribuir a recuperar-lo.
Al llarg dels anys, el Cros Popular de Sants s’ha obert a més corredors amb curses com el Petit Cros, per als més menuts; la Centpeus, una cursa d’una milla per a nens i nenes de fins a 14 anys; i el Cros Especial, dues curses adaptades als corredors i corredores amb diversitat funcional intel·lectual.
També ha sumat activitats paral·leles com el concurs fotogràfic que premia la millor foto de la cursa i el Cros Solidari, per donar un cop de mà a entitats amb fins socials.
La mestra i escriptora Júlia Costa (1948) ha viscut tota la vida al carrer de Blasco de Garay, fet que l’ha convertit en una observadora avantatjada del Poble-sec. L’any passat va ser copregonera de la Festa Major del 150è aniversari del barri, junt amb la seva amiga i directora de l’Escola Poble-sec, Isabel Costa. La Júlia Costa va treballar en diversos centres escolars de Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat i d’Abrera, per bé que la major part de la seva trajectòria pedagògica la va fer a les escoles El Samontà i Provençana de l’Hospitalet de Llobregat, fins que va jubilar-se l’any 2008. Costa és autora de molts relats per a joves, llibres de poemes i novel·les de ficció, tota una trajectòria literària per la qual ha rebut nombrosos premis. L’escriptora col·labora amb el Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC), la revista Tot Història i el diari Zona Sec, a banda de donar vida a nombrosos blogs personals com ara La Panxa del Bou o Un balcó al Poble-sec.
Posted in Notícies
Benvolgudes i benvolguts!
Aquest mes d’abril el Castelloscopi ha fet 5 anys!
El 25 d’ abril del 2015 vam presentar la videoinstal·lació dels Castellers del Poble-sec al Centre Cultural Albareda, al nostre barri, el Poble-sec, a Barcelona.
És hora, per tant, de fer balanç i el confinament provocat per la pandèmia de la COVID-19 ens ho posa fàcil.
Per un cantó, perquè les activitats castelleres encara trigaran uns mesos en tornar.
Per l’altre, perquè malgrat l’aturada, disposem d’un recurs, el Castelloscopi Virtual, que pot ajudar a fer més breu l’obligat parèntesi.
Des del gener del 2016 , quan el vam donar a conèixer a la 1a edició del Som Cultura, la nostra instal·lació virtual ha estat oberta a tot el món casteller, i s’ha postulat, també, com una eina ideal per a aquelles persones que s’interessaven per conèixer més coses d’aquesta expressió de la cultura popular catalana.
Podeu ampliar la informació
Posted in Notícies